Vergelijk 2.473.888 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Google lanceert Android 10

Nieuws Google lanceert Android 10
Door ,

Het moment is daar, Google presenteerde gisteren de nieuwste versie van haar besturingssysteem aan de wereld. Android 10 is waar het dse komende tijd over zal gaan in softwareland. Dat wil zeggen, tot iOS 13 uitkomt.

Het wachten is ten einde. Tenminste, voor de gebruikers van Google's Pixel-toestellen zit het wachten erop. Zij kunnen al aan de slag met de uiterst recente, spiksplinternieuwe versie van Android; Android 10. Voordat we dieper ingaan op de veranderingen binnen het besturingssysteem wilen we even kijken naar de naam. Google is namelijk met deze versie van Android afgestapt van het jarenoude benamingsschema. Waar eerdere versies van het besturingssysteem naast een nummer ook werden uitgerust met een letter en bijbehorende zoetigheid, is daar bij Android 10 verandering in gekomen.

De dagen van Android 5.0 Lolipop en Android 7.0 Nougat liggen inmiddels achter ons. Vorig jaar kwam Google nog met Android 9.0 Pie op de markt. Die taart leek aan te geven dat het besturingssysteem aan ieders smaak aan te passen is. Taart is er in allerlei smaken en iedere taart is te verdelen in meerdere punten. Bij Android 10 zit geen toevoeging en de reden daarvoor wordt niet gegeven. Je zou kunnen zeggen dat het besturingssysteem volwassen is geworden en een wat zakelijkere aanpak verkiest. Wij schatten echter in dat ze bij Google geen zin hadden om voor de letter Q een bijpassende zoetigheid te bedenken.

Down to business

Op naar de inhoudelijke veranderingen. We zullen ze niet allemaal aanstippen en degene die we aanstippen niet in het grootste detail. Hiervoor zijn twee redenen; allereerst zijn het te veel punten om even gauw te bespreken. Wat misschien wel belangrijker is, is dat fabrikanten aan de slag gaan met Android 10 en aan sommige functies een hele andere draai kunnen geven, of ervoor kiezen om een functie niet geheel te implementeren zoals Google voor ogen had. Vandaar dat we de hoofdpunten eruit pikken.

Op de achtergrond zijn er allerlei verbeteringen dorgevoerd om bijvoorbeeld accuduur te verlengen, veiligheid te verhogen en ook de snelheid en stabiliteit van het besturingssysteem te verbeteren. Dat zijn de veranderingen die je niet ziet, maar wel merkt. De eerste grote zichtbare verandering is Google's ondersteuning voor een heuze Dark Mode, iets wat sommige fabrikanten zelf al wel hadden uitgedokterd, maar wat nu vanuit Android zelf wordt ondersteund.

Swipe swipe

Daarnaast is ook gebarenbesturing aangepakt. Je kunt nu op ieder scherm naar links of rechts vegen om 'terug' te gaan. Mocht je dit niet zien zitten, dan kun je altijd nog terug naar de oude knoppen layout onderin het scherm. Verder gaat Google beter op je mailtjes letten om betere suggesties te geven. Bij een link in een mailtje zal Gmail aanraden om deze in Chrome te openen, wanneer er een adres in staat wordt Google Maps aangeraden en zo verder.

Wat vooral een grote verandering heeft gekregen is het updaten van de beveiliging van je smartphone. Eerder moest je daarvoor een beveiliginspatch downloaden, deze installeren en vervolgens je telefoon opnieuw opstarten. Om vanaf nu de beveiliging te updaten kan Android via de Google Play Store een update downloaden en net zo makkelijk updaten als een app. Geen gedoe meer met in- en uitschakelen dus. Technisch gezien is er ook ondersteuning toegevoegd voor vouwbare smartphones, maar de bedrijven die daar mee bezig zijn waren zelf al intens bezig met de software.

(via)

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden