De term 'jailbreak' wordt al jaren gebruikt voor het kraken van de beveiliging van iPhones. Zodra een iPhone gejailbreakt is, kun je er allerlei soorten software op laden die doorgaans niet worden geaccepteerd door iPhones. Dan gaat het dus om software die niet via de App Store te downloaden is, doorgaans omdat Apple deze software heeft geweigerd. Bij eerdere iPhones ontbrak het soms aan wat functionaliteit, zoals het tonen van een agenda op het lockscreen. Doordat er in iOS steeds meer mogelijk is om een iPhone aan je eigen voorkeur aan te passen is het aantal jailbreaks de laatste jaren stevig gedaald.
Het lijkt er nu op dat Apple een aantal iPhones van een groot deel van de beveiliging gaat ontdoen en deze toestellen gaat verdelen onder externe ontwikkelaars. Apple nodigt de desbetreffende ontwikkelaars uit om deel te nemen aan het zogeheten Bug Bounty-programma. Dat wil zeggen dat de ontwikelaars een beloning krijgen voor iedere bug die ze tegenkomen in Apple's programmering. Hiermee wil Apple ervoor zorgen dat diens software de prestaties levert die het bedrijf aan de gebruikers belooft. Het is niet helemaal duidelijk om welk iPhone-model het zou gaan, maar gezien het om de software gaat zou het bijvoorbeeld om de iPhone XR kunnen gaan. De software is doorgaans op alle iOS-toestellen vergelijkbaar.
Beperkte openstelling
Ondanks dat de toestellen al gejailbreakt zijn, wil dat niet zeggen dat de bug-premiejagers vrij spel krijgen met alle programmering. De firmware, waar iOS op bouwt om het ecosysteem te laten werken, zou naar verluidt wel verzegeld zijn. Dit wordt gedaan zodat deze niet online verspreid wordt en ook om de verkoop van deze testtoestellen tegen te gaan. Heb je net als wij een hekel aan het woord 'gejailbreakt'? Laat ons dan hieronder wat alternatieven weten.
(via)