Vergelijk 2.725.965 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Huawei naar verluid betrokken bij aanleggen netwerk Noord-Korea

Nieuws Huawei naar verluid betrokken bij aanleggen netwerk Noord-Korea
Door ,

Het lijkt erop dat Huawei betrokken is (geweest) bij de aanleg en onderhoud van het mobiele netwerk in Noord-Korea. Daarmee overtrad Huawei waarschijnlijk de strikte exportbeperkingen die gelden voor dat land.

Uit interne documenten van Huawei, die The Washington Post wist te bemachtigen, lijkt het te blijken dat het bedrijf betrokken was bij de ontwikkeling van een mobiel netwerk in Noord-Korea. Dat is pikant, want voor dat land geldt een nogal breed import en exportverbod. Eerder al lag Huawei op de pijnbank vanwege vermeende spionage-activiteiten, met als dieptepunt het verbod om met Huawei zaken te doen. Die laatste sancties lijken nu enigszins verlicht, wat de timing van deze nieuwe onthulling des te ongemakkelijker maakt.

Belastende documenten

Wat is er aan de hand? The Washington Post heeft een tweetal interne documenten in handen gekregen, waarin blijkt dat er handelsrelaties bestonden tussen Huawei, Panda International Informational Technology (een Chinees staatsbedrijf) en Noord-Korea. Uit de gegevens is niet ondubbelzinnig hard te maken dat Huawei direct betrokken is bij de aanleg, maar in het verslag is wel te lezen dat Huawei over een tijdsspanne van enkele jaren steeds terugkomt in de zaken omtrent het land op het Koreaanse schiereiland.

Ook stuurt het via eerdergenoemde Panda International WCDMA-apparatuur naar Pyongyang, voor de som van 545.767,24 euro. Het contract is ondertekend op 24 maart 2008 en is dus wel al even geleden. De contractspartij is steeds Panda International, maar de naam Huawei staat op bijna elke pagina gedrukt.

Een andere opvallende naam in de aangeleverde gegevens is Nederlandse provider VimpelCom, tegenwoordig VEON geheten. Een aanbesteding rond dit bedrijf in Oezbekistan was mede de aanleiding voor de grote schikking die ING trof met het Openbaar Ministerie enige tijd geleden. De van oorsprong Italiaans-Russische provider vestigde zich in 2010 in Nederland. Uit de gegevens van The Washington Post blijkt dat ze in de loop der tijd verschillende projecten in Noord-Korea hadden lopen.

Reactie Huawei

Tegen The Washington Post reageert Huawei kort dat het de volledige intentie heeft te voldoen aan alle toepasselijke wetten en regelgeving in alle landen waar ze opereren, inclusief exportbeperkingen en internationale sancties. Op de specifieke documenten ging men niet in, door het te bevestigen noch ontkennen dat ze authentiek waren.

(via)

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden