Vergelijk 3.488.936 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

'Apps houden ongeoorloofd persoongegevens bij'

Nieuws 'Apps houden ongeoorloofd persoongegevens bij'
Door ,

Is jouw data veilig? Weet je echt wat je apps over je weten? Uit onderzoek is gebleken dat verschillende apps meer binnenhalen dan ze in eerste instantie willen laten merken.

Van sommige apps wil je graag dat ze je locatie gebruiken om bijvoorbeeld te navigeren of om je hardloop rondes op te slaan. Van weer heel andere apps wil je dat absoluut niet. Een team van de NPO ging op onderzoek uit om te kijken wat app-ontwikkelaars precies doen met de verzamelde gegevens. In hun onderzoek werden verschillende apps geïnstalleerd en gebruikt op plaatsen als abortusklinieken en soa-poli's. Na een tijdje vroegen ze bij de app-ontwikkelaars alle locatiedata op van de afgelopen periode.

Apps waarvan het helemaal niet de bedoeling is dat ze locatiegegevens opslaan bleken hier toch over te beschikken. Dan gaat het over apps als Nu.nl en HartslagNu, beide afkomstig van ontwikkelaar Sanoma. Uit het onderzoek bleek dat bijvoorbeeld de NS-app en Marktplaats je locatie wel gebruiken, maar dat deze gegevens nooit je toestel verlaten. De mensen die de app beheren krijgen dus nooit je locatie te zien. Een grote groep bewaart alleen je laatst bekende locatie, ook al is dat niet helemaal de bedoeling.

Goed opletten

De Telegraaf-App meet minstens vier keer per dag waar je bent. De ParkMobile-app een stuk minder, maar nog steeds vrij vaak. Vooral omdat er in de testperiode niet één keer geparkeerd is. Deze gegevens worden allemaal opgeslagen op de servers van de ontwikkelaars. Enkele kamerleden zijn van plan om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar bepaalde ontwikkelaars vanwege privacyschending. Of hier iets uit zal komen moet nog blijken, maar het is een goed idee om na te gaan wat apps allemaal over je verzamelen.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden