Vergelijk 2.684.708 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vodafone 5G-verbinding live in Maastricht

Nieuws Vodafone 5G-verbinding live in Maastricht
Door ,

Voor velen klinkt 5G nog als een ver-van-mijn-bed-show, maar niets is minder waar; providers zijn al volop bezig met het testen van de nieuwe mobiele telecommunicatiestandaard. Zo ook Vodafone, dat zojuist in Maastricht haar eerste 5G-verbinding in de buitenlucht heeft opgezet.

Eerder deze week berichtten we al over de te verschijnen iPhones in 2020, waarvan hoogstwaarschijnlijk een drietal gaat beschikken over 5G-ondersteuning. Voordat je als toekomstig gebruiker echter daadwerkelijk van deze hoge snelheden kunt genieten, moet er natuurlijk wel een 5G-netwerk beschikbaar zijn in jouw land. In Nederland wordt er in ieder geval al volop getest. Zo ook door provider Vodafone in Maastricht, de pitoreske hoofdstad van Limburg. 

Vier iPhones verwacht in 2020, 5G-ondersteuning ook aanwezig

Vier iPhones verwacht in 2020, 5G-ondersteuning ook aanwezig

9 jul 2019 - De opvolgers van de iPhone XS, iPhone XS Max, én iPhone XR laten nog even op zich wachten. Dat weerhoudt de analisten van JP Morgen er niet van om alvast vooruit te blikken naar 2020, het jaar waarin er onder andere nóg een extra iPhone geproduceerd zal worden.

Vodafone 5G-verbinding Maastricht

In Maastricht heeft Vodafone deze week haar 5G-verbinding live gezet. Het gaat om een praktijktest, en het voornaamste doel is om ervaring op te doen met de nieuwe technologie. De verbinding verloopt via de 3,5 GHz-band. Helaas is de 5G-test niet opengesteld door Vodafone-klanten. De kans is überhaupt klein dat er meer dan een handjevol consumenten rondloopt met een telefoon die 5G-ondersteuning aanbiedt. Het is de verwachting dat in 2020 de aanwas van 5G ready smartphones op stoom raakt.

Met de nieuwe testverbinding wil Vodafone haar 5G-netwerk finetunen. Hoe snel de 5G-verbinding van de provider is, daar wil het nog niets over kwijt. Maximale snelheid is bovendien geen doel op zich van deze test. De huidige 5G-verbinding werkt met een beperkt testspectrum en vermogen. De test in Maastricht is wel een primeur; eerdere 5G-tests werden in besloten omgevingen op een zeer kleine schaal gehouden. Maastricht moet een referentiesite en 'blauwdruk' vormen voor Eindhoven. Daar moet namelijk dit jaar nog een pilot starten met 5G voor bewoners en ondernemers.

Drie providers aan de slag met 5G

In Nederland mogen drie telecomproviders van de beschikbaar gestelde 5G-frequenties gebruikmaken. Het gaat om Vodafone, KPN en T-Mobile. Tele2 ontbreekt logischerwijs, want de van oorsprong Zweedse telecomaanbieder gaat in ons kikkerlandje op in T-Mobile. Niet alleen in Nederland, maar ook in het Verenigd Koninkrijk wordt volop gewerkt aan het realiseren van het 5G-netwerk. In de soevereine staat is veel te doen over de afhankelijkheid van Huawei voor het bewerkstelligen van het 5G-netwerk.

Providers VK grotendeels afhankelijk van Huawei voor 5G

Providers VK grotendeels afhankelijk van Huawei voor 5G

8 jul 2019 - Het mobiele internet is binnenkort weer toe aan een revolutie. Het toch al vrij rappe 4G-netwerk wordt binnenkort ingehaald door 5G. Deze nieuwe mobiele communicatiestandaard vereist nieuw netwerkgereedschap, en in het Verenigd Koninkrijk klopt men daarvoor aan bij het in opspraak gekomen Huawei.

 

(Via)

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden