Vergelijk 3.164.056 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Providers VK grotendeels afhankelijk van Huawei voor 5G

Nieuws Providers VK grotendeels afhankelijk van Huawei voor 5G
Door ,

Het mobiele internet is binnenkort weer toe aan een revolutie. Het toch al vrij rappe 4G-netwerk wordt binnenkort ingehaald door 5G. Deze nieuwe mobiele communicatiestandaard vereist nieuw netwerkgereedschap, en in het Verenigd Koninkrijk klopt men daarvoor aan bij het in opspraak gekomen Huawei.

De wereld van mobiel internet staat op z'n zachtst gezegd niet stil. Aan het begin van dit decennium werden we al wild als we alleen al het woord 4G hoorden. Inmiddels is deze telecommunicatiestandaard gemeengoed geworden. De technologie staat echter niet stil. Over enkele jaren moet in Nederland 5G in grote delen van het land beschikbaar zijn. Voordat deze situatie realiteit wordt, moet er echter nog heel wat getest en onderhandeld worden.

Huawei 5G in Verenigd Koninkrijk

Dit is ook het geval in het Verenigd Koninkrijk. Een belangrijk onderdeel van het nieuwe netwerk is waar providers het gereedschap vandaan halen om 5G te realiseren. Eén van de mogelijke opties is Huawei. De Chinese fabrikant is echter veelvuldig in het nieuws geweest van mogelijke spionagepraktijken. Het heeft zelfs een handelsverbod opgeleverd tussen Huawei en Amerikaanse bedrijven. Hoewel de restricties inmiddels versoepeld zijn, blijft het een opmerkelijke zet dat alle grote providers in het Verenigd Koninkrijk besluiten om gebruik te maken van enkel Huawei-gereedschap voor hun 5G-netwerken.

 

 

De informatie is afkomstig uit een rapport van The Observer. De Chinese fabrikant is betrokken bij het bouwen van de 5G stations in zes van de zeven steden in het Verenigd Koninkrijk waar Vodafone haar nieuwe netwerk gaat lanceren. Daarnaast bouwt Huawei aan 'honderden 5G-websites voor EE', en heeft het al contracten afgesloten met de providers Three en O2. De Britse regering moet nog beslissen of Huawei een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid.

Potentiële financiële klapper

De keuze van providers om aan te kloppen bij de Chinese fabrikant is een riskante. Stelt de regering dat Huawei wel degelijk een potentiële bedreiging vormt, dan mag het geen gebruikmaken van Huawei-technologie voor haar 5G-netwerken. Momenteel zijn providers van plan om niet-kerndelen te gebruiken van Huawei voor de nieuwe telecommunicatiestandaard, maar het zou toch de nodige financiële rompslomp kunnen bezorgen. De economie van het Verenigd Koninkrijk zou bij een verbod een klap van ongeveer 4,5 miljard tot 6,8 miljard pond tegemoet kunnen zien. Meer over de situatie van Huawei en de maatregelen die het bedrijf neemt, lees je hieronder.

Huawei CEO: HongMeng sneller dan Android

Huawei CEO: HongMeng sneller dan Android

8 jul 2019 - Er is veel te doen rondom de positie van Huawei in het Android-landschap. Vanwege het handelsverbod tussen Huawei en Amerikaanse bedrijven is de Chinese fabrikant min of meer gedwongen om haar eigen software te ontwikkelen. Net op het moment dat het verbod afgezwakt lijkt, komt de CEO van Huawei met enkele interessante uitspraken.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden