Vergelijk 3.164.056 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung verwacht flinke financiële tegenvaller

Nieuws Samsung verwacht flinke financiële tegenvaller
Door ,

Het tweede kwartaal ligt achter ons. Dat betekent dat smartphonefabrikanten binnenkort met nieuwe kwartaalcijfers op de proppen komen. Voor één bedrijf zien de verwachtingen er niet al te rooskleurig uit: Samsung. De Koreanen verwachten dat de winst ongeveer is gehalveerd ten opzichte van vorig jaar.

Dat schrijft Samsung in een persbericht. Daarin geeft het techbedrijf een eerste voorspelling van het verloop van de maanden april, mei en juni. De definitieve cijfers volgen binnenkort.

Het gaat dit jaar niet al te best met Samsung. In de eerste drie maanden van het jaar behaalde de fabrikant de laagste winst in twee jaar tijd. De eerste reactie van Samsung op het bericht was dat dit niets te maken had met de smartphoneverkoop. Integendeel: die zit in de lift. De Koreanen vertelden dat de nieuwste modellen in de S10-reeks beter presteerden dan zijn voorgangers. Afgelopen maand maakte Samsung bekend dat ze in de Benelux meer dan 100.000 exemplaren van de Samsung Galaxy S10 had verkocht sinds de lancering in maart.

Winst en omzet vallen lager uit

Nu het tweede kwartaal erop zit, is Samsung druk doende om de balans op te maken. Om aandeelhouders en investeerders vroegtijdig te informeren over de stand van zaken, komt het bedrijf met een prognose op de proppen. Daarin geeft ze een eerste inschatting over de behaalde winst en omzet in de maanden april, mei en juni. En die zien er niet al te rooskleurig uit.

Volgens de Koreanen komt de winst uit op ongeveer 6,5 biljoen won, ongeveer zo’n 5 miljard euro. In dezelfde periode een jaar geleden was dat nog 14,87 biljoen won (11,2 miljard euro). Dat betekent dat de winst in dit tijdsbestek met maar liefst 56 procent gekelderd is. Ook met de omzet is het niet al te best gesteld. Die is, naar schatting, in een jaar tijd gedaald van 58,48 biljoen won naar ongeveer 56 biljoen won, respectievelijk van zo’n 44 miljard euro naar 42,1 miljard euro. Oftewel, een min van 4,2 procent.

Oorzaken

Over de oorzaken van deze dip mag Samsung nu nog uitweiden van Koreaanse regelgevers. Analisten denken wel te weten waarom de winst en omzet zo hard achteruit gehold zijn. Dat heeft te maken met de tegenvallende verkoop van geheugenchips. Dit argument haalde Samsung in het eerste kwartaal zelf aan toen het de financiële resultaten presenteerde.

Ook hebben de Koreanen een stuk minder OLED-schermen verkocht dan verwacht. Afgelopen maand meldden Koreaanse media dat Samsung om die reden een schadevergoeding van Apple eist. Doordat de iPhone-verkoop lager uitviel dan verwacht, nam het Amerikaanse techbedrijf minder OLED-panelen af bij Samsung. Dat is tegen de afspraken in die beide partijen met elkaar gemaakt hebben. Voor dit inkomstenverlies wil Samsung gecompenseerd worden. Analisten vertellen tegenover Reuters dat de Koreanen hierdoor naar verwachting 600 miljoen euro zijn misgelopen aan inkomsten.

Aan het eind van de maand presenteert Samsung de definitieve kwartaalcijfers. Dan weten we precies waar de pijn zit en waar deze vandaag komt. Tot die tijd moeten we het met de verklaringen van analisten doen.

Samsung Galaxy S10 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Tele2 24 mnd 200 1000 € 36,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 39,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 56,00 € 15,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 36,50 € 31,00 Bekijken
Ben 24 mnd 100 500 € 31,50 € 153,00 Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 44,50 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy S10 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden