Vergelijk 3.020.302 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

MediaTek presenteert Helio P65 met 'AI'

Nieuws MediaTek presenteert Helio P65 met 'AI'
Door ,

Voor processors van MediaTek hoef je tegenwoordig niet ver meer te zoeken. Naast de Snapdragon-chipsets van Qualcomm lijkt MediaTek de meest populaire optie voor budget- en midrange-telefoons. Met de nieuwe Helio P65-processor gaat MediaTek ook mee in de trend van kunstmatige intelligentie.

Net als de Helio P60 en Helio P70 maakt de gloednieuwe Helio P65 gebruik van het big.LITTLE principe. Het ene kerncluster is druk met het uitvoeren van zware taken, terwijl het andere cluster gefocust is op het functioneren van eenvoudigere taken die relatief weinig rekenkracht vereisen. Als gevolg van dit principe is er minder energie nodig dan wanneer alle kernen dezelfde prestaties zouden weerleggen. In de praktijk betekent dit dat je langer kunt doen op één accucyclus.

MediaTek Helio P65 processor officieel

De Helio P65 is een octa-core processor en maakt gebruik van twee sterke A75 cores die maximaal op 2,0GHz draaien. Deze cores worden bijgestaan door zes zuinigere A55 cores. De A75 core is volgens chipmaker ARM 22 procent sneller dan de Cortex A73 die aanwezig is in de Helio P60. Een opvallend verschil met de Helio P60 is dat de nieuwe processor een op papier minder presterende GPU beschikt. De Mali G52 2EEMC2 is minder snel geklokt dan de Mali-G72 die je in de P60 vindt. Bij het spelen van 3d-applicaties en games zal de P65 het op papier dus zwaarder hebben. 4K-ondersteuning voor video-opname is afwezig, evenals dual channel-geheugen en ufs-opslag.

De MediaTek Helio P65 processor blinkt vooral uit vanwege de toevoeging van kunstmatige intelligentie. Er is een verbetere NPU aanwezig, wat staat voor Neural Processing Unit. Door deze chips moeten toestellen sneller, slimmer en zuiniger werken. De nieuwe NPU is tot dertig procent sneller dan directe concurrenten bij onder meer AI-gerelateerde camerafeatures. Denk hierbij aan het herkennen van omgevingen, objecten, dieren en ga zo maar door. 

Smartphones met MediaTek Helio P65

Het is niet bekend of de nieuwe chip gemaakt is volgens het 12nm-procedé. Aangezien de Helio P60 en P70 dat wel zijn, gaan we er vanuit dat dit bij de P65 niet anders is. Op dit moment is het nog afwachten geblazen welke telefoon er als eerste in Europa uitgerust zal gaan worden met de nieuwe Helio P65 chipset. De processors van MediaTek zijn populair bij goedkopere Nokia-telefoons, en ook de budgetlijn van LG schuwt de technologie van ARM niet. 

(Via)

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden