Vergelijk 2.956.161 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Updateronde: deze Huawei-smartphones krijgen Android Pie

Nieuws Updateronde: deze Huawei-smartphones krijgen Android Pie
Door , - 1 reactie

Loop jij rond met een oudere mobiele telefoon van Huawei? Dan heeft GSMinfo wellicht goed nieuws voor je. De Chinese smartphonemaker is maandag begonnen met een grote updateronde. Oudere modellen krijgen hierdoor EMUI 9, dat gebaseerd is op Android 9.0 Pie. Benieuwd welke toestellen er aan de beurt zijn? Lees dan snel verder.

Voor de aankondiging van Android Pie moeten we terug naar augustus 2018. Toen verscheen namelijk de eerste stabiele versie van Google’s besturingssysteem. Zoals we gewend zijn van de zoekgigant ging deze versie gepaard met allerlei nieuwe features. Google introduceerde onder anderen Adaptive Battery en Adaptive Brightness. De eerste eigenschap verdeelt de hoeveelheid energie van de accu over de apps die je het meest gebruikt, de tweede regelt aan de hand van de hoeveelheid omgevingslicht automatisch de gewenste schermhelderheid. Daarnaast maakten we kennis met onder meer Digital Wellbeing, nieuwe navigatiegebaren en verbeterde privacyinstellingen door apps die op de achtergrond draaien niet zonder meer toegang te geven tot zaken als je microfoon en camera.

Naast de standaardfuncties van Android Pie voegt Huawei zelf enkele nieuwe eigenschappen toe, waaronder GPU Turbo 2.0, AI Video Editor, Wireless Projection (om de inhoud van je telefoon naar je tv te streamen) en draadloos printen.

EMUI 9

Met grote regelmaat rolt Huawei updates uit. De nieuwste en duurste vlaggenschepen zijn daarbij het eerst aan de beurt, middenklassers en oudere modellen moeten veelal wat langer wachten. Aan het lange wachten komt nu een einde. Op dit moment rolt de smartphonefabrikant uit China EMUI 9 uit naar een groot aantal telefoons. Deze skin is door Huawei zelf ontwikkeld en gebaseerd op de nieuwste Android-versie.

Huawei EMUI 9 Android Pie updateronde

Via Twitter laat Huawei weten dat Android Pie beschikbaar is voor de volgende modellen:

Een deel van de hierboven genoemde toestellen maakte eerder deze maand al de overstap van Android Oreo naar Android Pie, zoals de Huawei P20 en Huawei Mate 10. De meeste toestellen worden nu voor het eerst genoemd, zoals de Huawei P Smart-modellen. Dat is goed nieuws voor iedereen die wil dat zijn of haar smartphone up-to-date is.

Wanneer Android Pie in ons land arriveert is onduidelijk. In de reacties lezen we dat het besturingssysteem in fases wordt uitgerold en wij in Nederland mogelijk nog ‘enkele dagen’ moeten wachten. Je krijgt vanzelf een melding als EMUI 9 klaarstaat.

Handelsverbod

Het is goed om te horen dat Huawei zo voortvarend te werk gaat met updaten. Of dat straks ook nog het geval is als het handelsverbod van president Trump in werking treedt, durven we niet te zeggen. Google mag dan niet langer haar licentie verstrekken aan Huawei om haar besturingssysteem te gebruiken. Dat betekent dat smartphones van Huawei niet langer met de Google Play Store en diensten van Google geleverd mogen worden. De telefoonmaker uit China zoekt naarstig naar een oplossing. Diverse partijen proberen via lobbyactiviteiten het decreet van Trump terug te draaien. Huawei zelf maakt zich op om een nieuw besturingssysteem te lanceren, dat als alternatief voor Android moet fungeren.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden