Vergelijk 2.956.156 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Heb jij een ‘smartphoneschedel’?

Nieuws Heb jij een ‘smartphoneschedel’?
Door ,

Ons dagelijkse smartphonegebruik heeft meer impact op ons lichaam dan je misschien denkt. Een Amerikaanse onderzoeker ontdekte dat op het punt waar de nek eindigt en de schedel begint bij steeds meer mensen een klein stukje bot groeit. Deze ‘smartphoneschedel’ wordt veroorzaakt doordat we voortdurend naar onze mobiele telefoon staren.

Dat vertelt David Shahar, een gezondheidsonderzoeker aan de University of the Sunshine Coast in Australië, tegenover de BBC.

Het menselijk lichaam is wonder der natuur. Door de eeuwen heen is hoe we eruit zien drastisch veranderd. Sterker nog, zelfs vandaag de dag zien we duidelijke veranderingen ten opzichte van enkele tientallen jaren geleden. Zo zijn we vandaag de dag gemiddeld genomen langer dan onze (voor)ouders. En in de toekomst zal dat alleen maar verder toenemen.

Botgroei

Niet alleen ons uiterlijk, maar ook de ontwikkeling van de menselijke anatomie staat niet stil. Een goed voorbeeld daarvan is de ‘smartphoneschedel’. David Shahar ontdekte dat steeds meer van zijn patiënten een stukje beenweefsel hebben op de plek waar de nek en schedel samenkomen. Tegenover de BBC zegt Shahar dat hij al twintig jaar arts is, maar dat hij pas tien jaar ziet bij zijn patiënten.

De botgroei, ook wel ‘external occipital protuberance’ genoemd, zag de onderzoeker voornamelijk bij jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 33 jaar. Het beenweefsel is hooguit enkele millimeters tot centimeters dik en heeft de vorm van een kleine spitse punt. Mensen met deze botgroei kunnen hem voelen. Als je goed kijkt kunt je hem volgens Shahar bij kale mensen zien zitten. Op röntgenfoto’s springt hij direct in het oog.

smartphoneschadel

Smartphones

Shahar meent dat de botgroei wordt veroorzaakt door ons smartphonegebruik. Door het kleine apparaat staren we steeds meer omlaag. Ons lichaam is daar niet op gebouwd en anticipeert op het overmatige gebruik door dit gebied te versterken. Hoe? Door extra bot aan te maken.

Ons hoofd weegt ruwweg gemiddeld tussen de vier en vijf kilo. Dat levert behoorlijk wat extra druk op als we naar beneden turen. Zeker als je nagaat dat we -volgens sommige onderzoeker althans- gemiddeld vier uur per dag onze smartphone gebruiken. Shahar vermoedt dat dit zoveel extra druk oplevert en het lichaam daarop reageert door extra beenweefsel aan te maken. Daardoor wordt de druk over een groter gebied verdeeld om lichamelijke ongemakken te voorkomen.

Gezondheidsproblemen

De onderzoeker zegt dat het extra bot niet meer weggaat en alleen maar door blijft groeien in de toekomst. Hij vergelijkt dit met stalagmieten en stalactieten: als je niet ingrijpt en de natuur haar gang laat gaan, groeien deze vanzelf. Volgens Shahar levert de botgroei geen permanente gezondheidsproblemen op. Mocht je toch last van pijntjes hebben, dan is dat hoogstwaarschijnlijk op andere plekken van het lichaam, zoals de bovenrug, nek of ogen.

Opvallend is dat de ‘smartphoneschedel’ voornamelijk manifesteert bij mannen. Uit onderzoek van Shahar blijkt dat 67 procent van zijn patiënten waarbij hij deze vergroeiing aantrof man was. Slechts 20 procent van de vrouwen had extra beenweefsel.

Ben je bang dat je aan je smartphone verslaafd bent? In het onderstaande artikel staan we uitgebreid stil bij het fenomeen en geven we zes tips om je smartphonegebruik terug te dringen. Doe er je voordeel mee.

Smartphoneverslaving? 6 tips om af te kicken

Smartphoneverslaving? 6 tips om af te kicken

27 sep 2019 - Heb je de grootste moeite om je smartphone opzij te leggen? Voel je voortdurend de neiging om te kijken of je nieuwe appjes hebt gekregen of iemand iets op Facebook heeft geschreven? Of begint het te jeuken als je het een tijdje zonder mobiele telefoon moet stellen? In dit artikel geven we je 6 tips die je helpen om van je smartphoneverslaving af te komen.

Via

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden