Vergelijk 3.473.379 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Trump wil ook megaboetes uitdelen aan techbedrijven

Nieuws Trump wil ook megaboetes uitdelen aan techbedrijven
Door ,

Donald Trump, president van de Verenigde Staten, vindt het een goede zaak dat de Europese Commissie torenhoge boetes uitdeelt aan techbedrijven. Sterker nog, hij overweegt om hetzelfde te doen in de VS. Op deze manier wil de Amerikaanse president de staatskas spekken.

Dat vertelt president Trump tegenover nieuwszender CNBC.

Sinds de oprichting van de Europese Unie na de Tweede Wereldoorlog hebben de Europese beleidsmakers de interne markt vrijwel volledig opengegooid voor lidstaten. Het resultaat is een handelszone met één munt en vrij verkeer van personen, goederen en diensten. Een belangrijke voorwaarde voor dit project om goed te functioneren, is een eerlijk handelsbeleid, waar iedereen gelijke kansen krijgt om zijn product of dienst aan de man te brengen. Voor dat doel heeft de EU een eurocommissariaat voor mededingingszaken, dat erop toeziet dat er op een eerlijke manier zaken worden gedaan.

Boetes

Als eurocommissaris Margrethe Vestager ergens een hekel aan heeft, is het concurrentievervalsing. Partijen met een te groot marktaandeel in een bepaalde sector belemmeren concurrentie en smoren innovatie in de kiem, zo is de gedachte. Niet voor niets treedt ze streng op tegen dergelijke praktijken, wat heeft geresulteerd in diverse torenhoge boetes.

Google ontving tot nu toe drie maar liefst drie boetes van de eurocommissaris. In 2016 deelde Vestager een boete van 4,34 miljard euro uit aan de zoekgigant vanwege diens dominante positie van haar besturingssysteem Android. In 2017 kreeg Google opnieuw een boete, ditmaal ter hoogte van 2,4 miljard euro. Dit omdat het bedrijf haar eigen productvergelijker voortrok boven die van anderen in de zoekresultatenpagina. Wegens het belemmeren van concurrerende adverteerders viel begin dit jaar de derde boete op de mat van Google. Deze bedroeg 1,49 miljard euro. Alles bij elkaar opgeteld heeft de EU Google al 8,23 miljard euro gekost.

Naast Google ontvingen Apple, Intel en Microsoft in het verleden ook miljardenboetes. Hetzelfde geldt voor een consortium van tv-fabrikanten, die zich schuldig zouden maken aan kartelvorming wegens het maken van onderlinge prijsafspraken over tv-componenten. Ook de bankensector en bierbrouwers zijn in het verleden hard geraakt door miljoenenboetes die de EU oplegde.

‘Makkelijk geld’

Als je alle boetes bij elkaar optelt, levert het strenge concurrentiebeleid de EU een aardig zakcentje op. President Trump heeft daar oren naar. Tegenover CNBC vertelt hij dat hij mogelijk ook overweegt om dergelijke sancties op te leggen aan techbedrijven.

Tegenover de nieuwszender zegt de president dat conglomeraten als Google, Apple en Facebook “geweldige bedrijven” zijn. Tegelijkertijd spreekt hij zijn weerzin uit over hun machtsconcentratie. “Het is een slechte situatie. Ik denk dat er iets gaande is in de vorm van monopolievorming”, aldus Trump.

De Amerikaanse president zegt op een andere manier tegen het boetesysteem aan te kijken als Europese beleidsmakers. Volgens Trump beschouwen zij de miljardenboetes als ‘makkelijk geld’ wat snel verdiend is. “Klaag Apple aan voor 7 miljard dollar en win de zaak”. Tegenover CNBC vertelt Trump dat hij de bedragen die de boetes opleveren als ‘bijproduct’ ziet. Hij eindigt zijn bijdrage door te suggereren dat de VS “dat [sancties opleggen aan techbedrijven, red.] zouden wij ook moeten doen”. 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden