Vergelijk 2.736.196 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

iOS 13 officieel: dit is er nieuw

Nieuws iOS 13 officieel: dit is er nieuw
Door ,

Op het WWDC 2019 presenteerde diverse prominenten van Apple het nieuwe besturingssysteem voor haar iPhones, iOS 13. De opvolger van iOS 12 beschikt over enkele interessante vernieuwingen. GSMinfo.nl vertelt je er meer over.

Geheel volgens de verwachtingen toonde Tim Cook en consorten gisteren op het WWDC waartoe iOS 13 allemaal in staat is. Volgens senior vice president Craig Federighi is iOS 13 'the next big release for iOS', verwijzend naar de vele verbeteringen en nieuwe features die het systeem met zich meebrengt. Vanwege diverse bugs en veiligheidsproblemen was iOS 12 er namelijk vooral op gericht om de schade van iOS 11 te beperken. Gelukkig ligt die tijd achter ons. 

iOS 13 officieel

De 2019 keynote van Apple kan niet om misschien wel het meest belangrijke toverwoord van de avond heen, namelijk: performance. Apple legde veel nadruk op de verbetering van de prestaties. Met name oudere telefoons moeten hier veel voordeel van genieten. Hoe deze belofte zich in de praktijk verhoudt, dat is nog even afwachten. Apple meldt dat Face ID 30 procent sneller zal werken dan eerst. Deze vorm van beveiliging is aanwezig op de iPhone X, iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max. Ook applicaties moeten twee keer zo snel opstarten ten opzichte van iOS 12.

iOS 13

Donkere modus

Het is een feature waar menig Android-gebruiker al een tijdje mee aan de slag kan, maar iPhone-gebruikers die trouw blijven aan iOS worden nu eindelijk beloond; dark mode is aanwezig op iOS 13. Alle applicaties van Apple zelf ondersteunen de donkere modus, waardoor je meteen een lading aan donkere apps tot je beschikking krijgt. Ook notificaties en het iOS dock krijgt een donkere tint. Zo lijkt iOS in één klap een betere donkere modus in huis te hebben dan (stock) Android.

iOS 13

Meer focus op privacy

Een ander belangrijk thema in de techwereld anno 2019 is privacy. Apple speelt hier met iOS 13 dan ook op in. Vanaf nu kun je bij applicaties aangeven dat ze slechts één keer je locatiedata mogen gebruiken, om zo te voorkomen dat men bij elk gebruik kan spotten waar jij je bevindt. Een andere zeer interessante toevoeging is de 'Sign in with Apple' functie. Log in op applicaties via Face ID zonder je persoonlijke mail eraan te linken.

iOS 13

Apple meldt jou vervolgens aan bij de game of app in kwestie met een gefabriceerd mailadres. Hierdoor kan de oorspronkelijke applicatiebeheerder geen direct contact met jou maken via je eigen mailadres. Het mailadres gecreëerd door Apple krijgt eventuele mailtjes (lees: spam) binnen, en stuurt dit vervolgens door naar je echte mail die gekoppeld is aan je iPhone, mits je hiervoor toestemming hebt gegeven.

Find My

De Apple-apps 'Zoek Mijn Vrienden' en 'Zoek Mijn iPhone' worden gebundeld in één applicatie genaamd 'Find My'. De Nederlandse vertaling gaat waarschijnlijk 'Zoek Mijn' heten, maar dat is nog niet helemaal zeker. De nieuwe app plaatst alle zoekdata van Apple op een plaats. Zelfs offline apparaten zijn vindbaar. Via een bluetooth beacon dat gedetecteerd kan worden door andere Apple-apparaten moet het offline apparaat vindbaar zijn. De beacon kan zelfs gebruikmaken van iPhones die niet in de Find My-applicatie gelinkt zijn. Deze zoekfunctie gebeurt overigens volledig geëncrypteerd en anoniem.

Overige vernieuwingen

Net als Gboard, SwiftKey en Samsung Swype krijgt Apple's standaard toetsenbord ook een veegmodus, genaamd Quick Path. Daarnaast vernieuwt Apple de Herinneringen-app door onder andere kopjes als 'vandaag', 'gepland' en 'gevlagd' te implementeren. Apple's eigen applicaties als Apple Mail, Safari en Notities krijgen eveneens kleine tweaks meegeleverd in iOS 13. Met Apple Maps is het bedrijf uit Cupertino iets extremer aan de slag gegaan. Het bedrijf meldt de app volledig opnieuw heeft gebouwd, met uitgebreide mapdata en een nieuwe modus die wel heel veel wegheeft van Google Street View. De vernieuwingen verschijnen in 2020 buiten de Verenigde Staten.

iOS 13

Voor de fotoshoppers onder ons is er nog meer goed nieuws: Apple voegt een nieuwe interface toe voor het bewerken van foto's op iOS. Daar bovenop is het ook voor het eerst mogelijk om video's te bewerken op je smartphone. Je bent in staat om diverse toefjes als schaduwen, contrasten, verzadiging naar hartelust aan te passen. Misschien wel de belangrijkste feature: je kunt filmpjes voortaan roteren op je smartphone. Ten slotte is het interessant om te weten dat bestanden van SD-kaarten en usb-sticks te importeren zijn in de Bestanden-applicatie. 

iOS 13 release en ondersteuning

Met iOS 12 werden vooral gebruikers van oudere iPhones gematst. Zo werd de iPhone 5S, een telefoon die in 2013(!) het levenslicht zag, voorzien van Apple-software uit 2018. Met iOS 13 slaat het Amerikaanse bedrijf echter twee generaties over ten opzichte van het vorige besturingssysteem; de iPhone 5S, iPhone 6 en iPhone 6 Plus vallen buiten de boot. Een iOS 13 developer preview komt vandaag online, en een open bèta verschijnt later deze maand. Het is de verwachting dat we medio september 2019 de stabiele versie van Apple's nieuwe softwaresysteem gaan zien, vermoedelijk gepaard met de opvolgers van de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR.

Vergelijking: iPhone XS, iPhone XS Max of iPhone XR?

Vergelijking: iPhone XS, iPhone XS Max of iPhone XR?

15 sep 2018 - Apple heeft drie nieuwe smartphones gelanceerd: de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR. Hoogste tijd dus om alle drie de toestellen naast elkaar te leggen en met elkaar te vergelijken. We kijken niet alleen naar de onderlinge verschillen, maar ook de overeenkomsten.

Apple iPhone XS Max beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Tele2 24 mnd 200 1000 € 39,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 48,00 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 100 2000 € 32,00 € 104,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 36,50 € 126,00 Bekijken
T-Mobile 12 mnd onbeperkt 2147483647 € 70,00 € 178,00 Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 10000 € 52,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone XS Max aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden