Vergelijk 3.050.164 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

'Huawei stopt met maken smartphones'

Nieuws 'Huawei stopt met maken smartphones'
Door ,

Het Chinese bedrijf is zwaar getroffen door een handelsoorlog en lijkt de handdoek in de ring te gooien. De nummer 3 smartphonefabrikant van de wereld stopt naar verluidt (edit: niet) met het maken van smartphones.

Het artikel is aangepast na een reactie van Huawei. Die vind je onderaan.

Sinds de Verenigde Staten Huawei op de zogeheten 'Entity List' hebben geplaatst hebben meer en meer bedrijven de handel met het Chinese bedrijf gestaakt. De eerste grote naam op het lijstje was Google. Daardoor kreeg het techconcern al een flinke klap te verduren gezien onder andere de toegang tot de Google Play Store zou worden teruggetrokken voor nieuwe toestellen. Ook apps als YouTube, Gmail en Google Chrome zouden daardoor niet op de nieuwe handsets verschijnen. Vlak na de aankondiging van Google volgden ook chipfabrikanten als Qualcomm, Intel en ARM.

Naweeën

Na de eerste tegenslag gaf Huawei aan dat ze zeker nog niet van plan waren om te stoppen. In plaats daarvan waren ze tot op zekere hoogte voorbereid op het verliezen van Google-ondersteuning. Een Huawei-ontworpen besturingssysteem was al bijna klaar om Android te vervangen. HongMeng noemt Huawei het besturingssysteem. Het lijkt er nu echter op dat we dat niet meer mee mogen maken. Nadat er met goede moed werd opgeveerd van de zojuist uitgedeelde stoot, gaf Foxconn de genadeklap.

Foxconn is een bedrijf van een angstaanjagende schaal op het gebied van electronicaproductie. Zonder software-support en zonder fabrikanten die hardwarecomponenten kunnen en willen leveren zou Huawei een hele bevoorradingsketen uit de grond moeten stampen. Daar gaat buitengewoon veel geld en tijd inzitten en volgens het nieuwste bericht ziet het concern het niet zitten om deze investering te doen. De uitkomst daarvan is dat de productie van smartphones stopt.

EDIT: Reactie van Huawei

Hier stond eerst een alinea met de mogelijke gevolgen van een smartphonestop voor de andere bedrijfstakken van Huawei. Dat blijkt minder aan de orde, want we werden opgebeld door de woordvoerder van Huawei die ons verzekerde dat Huawei niet stopt met het maken van smartphones en al zijn huidige updateverplichtingen handhaaft. Dat laatste verzekerde de fabrikant het publiek al eerder, toen bekend werd dat Google ook werd geraakt door het handelsverbod. Het gerucht dat Huawei zou zijn gestopt met het maken van smartphones is dus niet waar.

Hoewel Huawei niet stopt met het maken van smartphones, zal het voor de fabrikant wel lastiger worden nu geen Amerikaanse fabrikanten er meer bij betrokken mogen zijn. Het helpt natuurlijk dat vrijwel alle telefoons in China worden gemaakt, maar veel van de technologie die daarbij komt kijken is wel in handen van bedrijven uit de VS. Denk daarbij aan chipsetfabrikant Qualcomm, chipbouwer Intel en het wat minder bekende Broadcom.

(via)

Huawei P30 Pro beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 46,50 € 8,00 Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 40,00 € 14,00 Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 5000 € 55,00 € 18,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 36,50 € 110,00 Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 5000 € 44,50 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 100 7000 € 48,00 € 136,00 Bekijken
Alle Huawei P30 Pro aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden