Vergelijk 2.698.036 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Ook ARM staakt samenwerking Huawei

Nieuws Ook ARM staakt samenwerking Huawei
Door ,

De malaise houdt aan voor Huawei. Na Google, Intel, Qualcomm en Broadcom zegt nu ook ARM Huawei de wacht aan. De chipfabrikant zegt zich aan de Amerikaanse wetgeving te houden en dus geen keuze te hebben in deze kwestie. Huawei is er van overtuigd dat de situatie zich zal oplossen.

Waar de meeste smartphoneproducenten moeite hebben om nieuwste modellen aan de man te brengen, lijkt het Huawei vrij gemakkelijk af te gaan. De Chinese techreus verkocht in de eerste drie maanden van het jaar ruim 59 miljoen smartphones. Daarmee kwam de omzet uit op een slordige 24 miljard euro. Een zeer indrukwekkend resultaat als je nagaat dat LG, Samsung en Apple allemaal de smartphoneverkoop zagen instorten in het eerste kwartaal.

Tegelijkertijd zijn het zware tijden voor Huawei. Dat heeft alles te maken met het handelsverbod van Trump. De Amerikaanse president zette het bedrijf afgelopen week op een zwarte lijst. Bij decreet mogen Amerikaanse bedrijven geen zaken doen met de partijen die op deze lijst genoemd worden. Dat overkwam ZTE enkele maanden geleden, maar inmiddels zijn alle economische activiteiten weer hervat.

Huawei is het nieuwste slachtoffer van president Trump. Hij beschuldigt Huawei van spionageactiviteiten via haar netwerkapparatuur, ook al heeft hij hiervoor tot op heden geen concreet bewijs aangeleverd. Om de nationale veiligheid te waarborgen heeft hij de beruchte Entity List laten opstellen. Om de kou uit de lucht te halen en de dagelijkse routine niet van de ene op de andere dag onderuit te halen, mogen Amerikaanse bedrijven tot en met 19 augustus nog gewoon zaken doen met Huawei.

Huawei P30 Pro

Einde oefening ARM

Als gevolg van Trumps zwarte lijst zag Google zich deze week genoodzaakt om de samenwerking met Huawei op te zeggen. Even later volgden Intel, Qualcomm en Broadcom het voorbeeld van de zoekmachinegigant. Ook de Nederlandse chipmaker NXP doet naar verluidt voorlopig geen zaken meer met Huawei, al wil een woordvoerder van het bedrijf dat niet officieel bevestigen.

Nu trekt ook ARM zijn handen af van Huawei. BBC News schreef woensdag op basis van een interne memo dat alle medewerkers van de chipfabrikant geïnstrueerd zijn om alle lopende contracten en toekomstige verplichtingen op te schorten. Volgens de memo zijn haar chipdesigns gebaseerd op “van origine Amerikaanse technologie”. Zodoende komt ARM niet onder het handelsverbod uit.

Een woordvoerder van ARM bevestigt tegenover The Verge de gang van zaken. Hij zegt dat ARM momenteel met Amerikaanse agentschappen praat om er zeker van te zijn dat het voldoet aan het decreet van Trump. “We waarderen onze relatie met onze levenslange partner HiSilicon en hopen dat deze kwestie snel en voorspoedig wordt beslecht”, aldus de woordvoerder.  

Ook Huawei heeft op de kwestie gereageerd. De Chinese producent zegt de nauwe samenwerking met haar partners te waarderen. Tegelijkertijd erkent Huawei dat sommige bedrijven onder enorme druk staan om ‘politiek gemotiveerde redenen’. Huawei zegt de situatie te betreuren, maar is er van overtuigd dat het opgelost. “Het is en blijft onze topprioriteit om technologie van topklasse te leveren die wereldwijd beschikbaar is voor onze klanten”, aldus Huawei.

HiSilicon Kirin 980

Kirin

Het einde van de samenwerking heeft grote gevolgen voor Huawei. Net als Samsung en Apple maken de Chinezen hun eigen processors. Deze ken je wellicht onder de noemer HiSilicon Kirin. Telefoons als de Huawei P30 Pro en Huawei Mate 20 Pro zijn met deze chipset uitgerust. Dat geldt ook voor de meeste telefoons van dochterbedrijf Honor. Om de Kirin-chips te maken heeft Huawei licenties van ARM. Als Huawei niet langer de chiparchitectuur van ARM mag gebruiken, is dat een grote tegenvaller voor de Chinezen.

De opschorting van de samenwerking met ARM heeft op korte termijn geen grote gevolgen voor Huawei. De Kirin 980, de huidige high-end octa-core porcessor van het bedrijf, mag nog gewoon geproduceerd worden. Volgens het geruchtencircuit geldt dat ook voor de Kirin 985, die naar verluidt later dit jaar uit de doeken wordt gedaan. Hoe het zit met de daarop volgende generatie processors, weet niemand. Zoals het er nu naar uit ziet moet Huawei opnieuw aan de tekentafel gaan zitten om een nieuwe chiparchitectuur te ontwerpen voor haar CPU’s.

Via

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden