Vergelijk 3.075.313 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony kiest voor exit-strategie

Nieuws Sony kiest voor exit-strategie
Door ,

Sony heeft haar plannen voor de komende jaren uit de doeken gedaan. Het Japanse elektronicaconcern wil dat de smartphoneafdeling vanaf het volgende fiscale jaar weer winstgevend wordt. Naast een kostenreductie kiest het bedrijf er tevens voor om haar focus te verleggen en de smartphoneverkoop in sommige werelddelen te staken.

Dat blijkt uit de slides die Sony toonde op de laatste bijeenkomst van de Sony Corporate Strategy Meeting.

Het zijn moeilijke tijden op de smartphonemarkt. Van groot tot klein, bijna iedereen heeft moeite om haar telefoons aan de man te brengen. Dat blijkt wel als we de laatste kwartaalcijfers erbij pakken. Voor het achtste kwartaal op rij verkocht LG minder mobiele telefoons. Bij Samsung daalde de winst in een jaar tijd met bijna 60 procent, onder meer omdat er minder Galaxy-telefoons werden verkocht. En ook bij Apple daalde de omzet uit de iPhone-verkoop met 17,3 procent in een jaar tijd.

Bij Sony gaat het niet veel beter. Bij de bekendmaking van de jaar- en kwartaalcijfers eind april vertelde de financiële topman dat Sony in heel 2018 slechts 6,5 miljoen smartphones verkocht. Dat is een halvering ten opzichte van het jaar ervoor, toen er nog 13,5 miljoen smartphones over de toonbank gingen. Dit jaar verwacht Sony nog maar 5 miljoen telefoons te verkopen. De Sony Xperia 1, het laatste topmodel van de Japanners, moet daarvoor zorgen. 

Sony Xperia 1

Plan van aanpak

Hoogste tijd dat het roer omgaat. Op de Sony Corporate Strategy Meeting, die eerder deze week plaatsvond, presenteerde Sony haar nieuwste plannen. De eerste grote stap werd twee maanden geleden al genomen: de samenvoeging van de smartphone-afdeling met de tv, audio en cameradivisie. Nu de inlijving een feit is, is het de hoogste stap om de volgende stap te zetten.

Op een van de slides die tijdens de presentatie voorbijkwam lezen we dat Sony wil dat de smartphoneafdeling vanaf volgend jaar weer winstgevend wordt. Dat wil de fabrikant op diverse manieren zien te bereiken. Allereerst wil ze de operationele kosten met de helft reduceren ten opzichte van 2017. Hoe? Dat is vooralsnog onduidelijk. Tevens wil Sony dat consumenten zich weer aangesproken voelen door Xperia-telefoons door ‘baanbrekende’ technologieën in haar toestellen te verwerken.

De derde en laatste maatregel -tegelijkertijd ook de meest rigoureuze- is dat Sony zich op sommige markten terugtrekt. De onderstaande kaart laat een aantal ‘focus’ en ‘non-focus’ gebieden zien. Hier in Europa hebben we niets te vrezen: de verkoop van Xperia-telefoons gaat gewoon door. In Canada, Zuid-Amerika, Afrika, Mexico, het Midden-Oosten en Australië trekken consumenten aan het kortste eind. In sommige landen zou Sony stilletjes haar smartphones uit de winkels hebben gehaald. Het is echter de eerste keer dat Sony het nieuws in de openbaarheid brengt.

Sony presentatie slide

Beeldsensoren

Op korte termijn denkt Sony extra omzet te kunnen maken. Dat komt omdat de fabrikant actief is op de markt voor beeldsensoren. Ongeveer 80 procent van de verkoop van CMOS-sensoren is toe te schrijven aan smartphones. Niet alleen Sony zelf, maar ook andere bedrijven nemen gretig de beeldsensoren van Sony af voor hun telefoons. Sony verwacht dat deze afdeling flink wat extra geld in het laatje gaat brengen, omdat smartphoneproducenten meerdere camera’s en grotere beeldsensoren in hun toestellen verwerken. Ook verwacht het Japanse technologiebedrijf dat de vraag naar Time-of-Flight of TOF-sensoren verder toeneemt.

Via

Sony Xperia 1 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Tele2 24 mnd 200 20000 € 39,00 € 0,- Bekijken
Alle Sony Xperia 1 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden