Vergelijk 2.757.477 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

'Huawei’s besturingssysteem HongMeng verschijnt dit najaar’

Nieuws 'Huawei’s besturingssysteem HongMeng verschijnt dit najaar’
Door ,

Nu Google van president Trump niet langer met Huawei mag samenwerken, is het Chinese techbedrijf gedwongen om maatregelen te treffen. Daarom komt het bedrijf met een eigen besturingssysteem op de proppen genaamd HongMeng. Volgens ingewijden is het alternatieve OS deze herfst op de eerste smartphones te vinden.

Door toedoen van de Amerikaanse president Trump staat Huawei op een zwarte lijst. Voor het Amerikaanse bedrijfsleven is het verboden om zaken te doen met partijen die hier op vermeld worden. Trump verdenkt de Chinezen van spionage via haar netwerkapparatuur. Om de nationale veiligheid te borgen heeft de president de zwarte lijst opgesteld.

Het handelsverbod betekent dat Google niet langer mag samenwerken met Huawei. Als gevolg van het besluit mogen de Chinezen niet langer de Google Play Store en andere applicaties van de zoekmachinegigant op haar telefoons installeren. Ook Intel, Qualcomm en Broadcom hebben gezegd geen andere keuze te hebben dan de samenwerking op te schorten. Hetzelfde geldt voor het Nederlandse technologiebedrijf NXP.

Dinsdag besloot het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken om het handelsverbod met drie maanden uit te stellen. Bedrijven hebben dan wat ademruimte om maatregelen te nemen voordat het verbod daadwerkelijk in werking treedt. Het ministerie was duidelijk toen ze gisteren de maatregel aankondigde: het verbod komt er hoe dan ook, de opschorting is een tijdelijke maatregel.

HongMeng

Dinsdag vertelde Ren Zhengfei, een van de oprichters van Huawei, dat zijn bedrijf al maatregelen had getroffen. Details wilde de topman niet geven. Richard Yu, CEO van de Consumer Business Group bij Huawei, is scheutiger. In een interview met The Information vertelt hij dat Huawei “gedwongen” wordt om “haar eigen besturingssysteem en ecosysteem” te lanceren als het bedrijf op de zwarte lijst van president Trump blijft staan. Hij zegt dat het besluit van de Amerikaanse president als donderslag bij heldere hemel kwam. Uiteraard heeft hij veel onbegrip voor de situatie: “Android is een consumentenproduct dat geen enkele relatie heeft met netwerkapparatuur”, aldus Yu.

Jaren geleden doken de eerste geruchten op dat Huawei aan een eigen besturingssysteem werkt, exact voor een situatie zoals die zich nu voordoet. Als we de laatste berichten mogen geloven gaat deze door het leven als HongMeng. Intern staat het OS bekend als ‘Project Z’. Het besturingssysteem kan naar verluidt overweg met Android-apps. Net als Google en Apple heeft Huawei een eigen applicatiewinkel waar apps gedownload kunnen worden. Populaire apps als Facebook, WhatsApp en Instagram vinden we hier wellicht niet, omdat deze afkomstig zijn van Amerikaanse bedrijven. Verder horen we dat het platform tot wel 60 procent sneller is dan Android.

Volgens anonieme bronnen is Huawei op dit moment nog niet klaar om HongMeng te lanceren. Het wordt momenteel getest door een select gezelschap. Ingewijden denken dat het besturingssysteem dit najaar klaar is voor een internationale lancering. Dat komt Huawei goed uit omdat het nog tot en met 19 augustus mag handelen met Amerikaanse bedrijven. De Huawei Mate 30 is wellicht een van de eerste smartphones die met HongMeng wordt afgeleverd.

Via

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden