Mochten de topmensen van Asus in het geld zwemmen thuis, dan is dat niet de verdienste van de smartphone-afdeling. Hoewel de fabrikant de afgelopen tijd elk jaar wel een paar telefoons wist te produceren, bleef het echt grote succes uit. Met de ZenFone 5Z leek Asus een serieuzere poging te wagen om de concurrentie het vuur aan de schenen te leggen. Het was een tijdje zelfs de goedkoopste telefoon met een Snapdragon 845-chipset in 2018.
Asus ZenFone 6 officieel
In tegenstelling tot andere fabrikanten probeert Asus met klem vast te houden aan haar scherpe prijzen, zonder dat er hiervoor ingeboet moet worden op innovatieve features. Innovatief is de gloednieuwe Asus ZenFone 6 namelijk zeker te noemen. Het apparaat maakt gebruik van een vrijwel volledig randloos 6,4 inch Full HD+ LCD-scherm. Geen gaatjes, notches of bezels; een kantelbare camera aan de achterzijde is het antwoord op de hersenkrakende vraag 'waar moet de frontcamera geplaatst worden?'.
Het kantelen van de camera gebeurt, uiteraard, automatisch. Een ander voordeel van het elimineren van een 'echte' frontcamera is dat je selfies kwalitatief gezien net zo goed zijn als de vaak superieure foto's die gemaakt worden met de camera's aan de achterzijde. In dit geval hebben we het over een reguliere 48-megapixellens én een 13-megapixelcamera die fungeert als groothoeklens. Er is zelfs een modus aanwezig waarmee je eigenhandig de hoek bepaalt van het cameramechanisme. Saillant detail: Asus is niet de eerste met een kantelbare camera. Oppo lanceerde in 2013 de Oppo N1 met een kantelmechanisme zonder motor; de gebruiker moest de camera kantelen.
Belangrijkste specificaties Asus ZenFone 6
- 6,4 inch IPS LCD-display met een resolutie van 1080 bij 2340 pixels
- Razendsnelle Qualcomm Snapdragon 855 (octa-core) met minimaal 6GB werkgeheugen
- Minimaal 64GB opslaggeheugen, ook verkrijgbaar in 128GB- en 256GB-variant
- Android 9.0 Pie met Asus-softwareschil ZenUI
- Accucapaciteit van 5000 mAh inclusief snellaadtechnologie
Naast het cameramechanisme verdient de accu ook de nodige aandacht. Onder de motorkap vinden we namelijk een accu terug met een capaciteit van maar liefst 5000 mAh. Op het moment van schrijven is er geen vlaggenschip in Nederland verkrijgbaar die over eenzelfde, laat staan grotere, accu beschikt. Dankzij de snellaadtechnologie moet de ZenFone 6 tevens binnen een mum van tijd opgeladen zijn. Draadloos opladen behoort helaas niet tot de mogelijkheden. De vingerafdrukscanner vind je 'gewoon' terug aan de achterzijde. Ook gewoon is de aanwezigheid van de koptelefooningang.
Prijs en release
De Asus ZenFone 6 heeft een vanafprijs van slechts 499 euro in de kleuren zwart en zilver. Daarvoor krijg je de basisversie met 64GB opslaggeheugen en 6GB RAM. de variant met 128GB opslag en 6GB RAM kost 559 euro, en de duurste uitvoering heeft 8GB RAM en 256GB intern opslaggeheugen. Laatstgenoemde gaat voor 599 euro over de toonbank. Hoewel de smartphone al vanaf 17 mei aanstaande in de Belgische winkels en webshops te verkrijgen is, heeft het bedrijf te kennen gegeven nog geen officiële Nederlandse releasedatum te hebben. Mocht dit op korte termijn veranderen, dan passen we dit aan in het nieuwsbericht.