Vergelijk 2.694.165 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Huawei en Google compenseren Nexus 6P gebruikers

Nieuws Huawei en Google compenseren Nexus 6P gebruikers
Door ,

Goed nieuws voor Amerikaanse Nexus 6P gebruikers. Zij worden ruimhartig gecompenseerd voor de hardwareproblemen die zich een aantal jaar geleden voordeden. Als zij over de juiste documentatie beschikken, komen ze in aanmerking voor een financiële vergoeding tot 400 dollar.

Amerika staat bekend om haar harde juridische klimaat. Als consumenten iets niet aanstaat of zij zich benadeeld voelen, komt het woord law suit al snel om de hoek kijken. Schadevergoedingen van (tientallen) miljoenen dollars zijn niet vreemd en worden regelmatig zonder schroom toegekend door de rechter.

Achtergrond

Zo veel geluk hebben de gedupeerden niet in de zaak tussen Huawei en Google enerzijds en een groep Nexus 6P gebruikers anderzijds. De laatste groep spande in 2017 een zogeheten class action law suit aan tegen de techgiganten. Zij beklaagden zich destijds bij de bedrijven dat zij in het afgelopen halve jaar daarvoor ernstige hinder ondervonden met hun toestel. Te pas en onpas schakelde de Nexus 6P zich automatisch uit. Of erger, belandde hij in een bootloop. Daarbij begeeft het toestel zich in een vicieuze cirkel waarbij hij zichzelf telkens opnieuw blijft opstarten. Feitelijk is hij hierdoor onbruikbaar.

De aanklagers verweten Huawei en Google, die het toestel gezamenlijk op de markt brachten, dat ze op de hoogte waren van de problemen en gewoon doorgingen met de verkoop in plaats van de problemen op te lossen. Ze wilden mensen ook niet halverwege tegemoet komen. De gedupeerden eisten compensatie voor het hinder dat zij door de hardwareproblemen ondervonden.

Vergoeding

Het is inmiddels twee jaar geleden dat de aanklagers zich verenigden. Deze week deed de rechter uitspraak in deze kwestie. Hij stelt de aanklagers in het gelijk en gebiedt Huawei en Google om hen te compenseren voor het ongemak. De techbedrijven steken tien miljoen dollar in de schikking. De proces-, advocaten en andere juridische kosten moeten daar nog van in mindering worden gebracht. Het bedrag dat dan overblijft is voor de aanklagers.

Zij hoeven zich nog niet rijk te rekenen. Hoeveel compensatie ze krijgen is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk het precieze probleem dat zij ondervonden en of ze alles goed gedocumenteerd hebben of niet. Indien ze last hadden van bootloopproblemen, krijgen zij een vergoeding van 325 dollar per persoon. Als het vlaggenschip zich spontaan uitschakelde, hebben ze recht op 150 dollar. Indien beide problemen zich voordeden, kunnen zij aanspraak maken op 400 dollar.

Voorwaarde is wel dat gedupeerden de problemen goed hebben vastgelegd. Hebben ze dat niet, dan is het schadebedrag ineens een heel stuk kleiner. Dan krijgen ze nog maar 75 dollar vergoed voor het ongemak.

Via

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden