Vergelijk 2.694.165 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sharp demonstreert prototype foldable

Nieuws Sharp demonstreert prototype foldable
Door ,

Sharp heeft deze week een prototype gedemonstreerd van haar eerste opvouwbare telefoon. Het is goed te zien dat het Japanse techbedrijf er een andere designfilosofie op nahoudt dan bijvoorbeeld Samsung en Huawei. Sharp denkt binnen nu en ‘enkele jaren’ het scherm op grote schaal te kunnen produceren.

We hebben het vaker gezegd en blijven erbij: opvouwbare smartphones of foldables gaan de komende jaren doorbreken. De eerste exemplaren werden eind vorig jaar uit de doeken gedaan: denk aan de Royole FlexPai, Samsung Galaxy Fold en Huawei Mate X. Samsungs opvouwbare telefoon ligt eind deze maand bij ons in de schappen, de Huawei Mate X verschijnt ergens halverwege dit jaar. Richard Yu, CEO van Huawei Mobile, gaat de komende jaren sterk inzetten op dit concept. In een vraag-maar-raaksessie vertelde de topman dat hij denkt dat over twee jaar de helft van Huawei’s assortiment uit foldables bestaat.

Samsung en Huawei zijn niet de enige met grote interesse in foldables. Zo hebben we patentaanvragen van onder meer Lenovo, Apple, LG en Microsoft voorbij zien komen bij internationale patent- en octrooibureaus. Het is dus niet de vraag of we meer opvouwbare telefoons kunnen verwachten, maar wanneer. Een andere smartphoneproducent die eveneens druk doende is met foldables, is Sharp. De Japanners demonstreerden deze week een prototype van een opvouwbare telefoon.

Dit moet je weten over het scherm

Het valt direct op dat Sharp totaal anders denkt over de vormgeving van een foldable. In tegenstelling tot Samsung en Huawei vouw je het scherm niet naar binnen of buiten om een exceptioneel grote telefoon te maken (variërend van 7,3 inch tot 8 inch). Sharps toestel heeft de afmetingen van een reguliere smartphone. Het apparaat is bijzonder compact in opgevouwen toestand en heeft de gangbare dimensies die we bij hedendaagse telefoons zien. Qua vormgeving heeft de telefoon wel iets weg van de Samsung Serene uit 2005.

Het scherm heeft een beelddiagonaal van 6,18 inch en een resolutie van 1440 bij 3040 pixels. Vanzelfsprekend maakt Sharp gebruik van een OLED-scherm vanwege zijn flexibiliteit. Volgens de fabrikant kan het display zonder problemen 300.000 keer open en dicht geklapt worden zonder dat het scherm beschadigd raakt. Als je honderd keer op een dag het toestel open en dicht vouwt, betekent dit dat je het scherm acht jaar en twee maanden probleemloos kunt gebruiken.

Hoewel steeds meer fabrikanten de ‘notch’ achterwege laten, is dat Sharp nog een brug te ver. Bovenin is duidelijk een zwarte balk te zien. Een geruststelling: deze inkeping is een stuk kleiner dan de eerste generatie notches.

Massaproductie

We benadrukken dat het hier om een prototype gaat. De kans dat Sharp dit specifieke toestel ook daadwerkelijk gaat maken, is bijzonder klein. Het is een demonstratiemodel om de bezoekers te laten zien wat er zoal mogelijk is met opvouwbare schermen. Sharp denkt het flexibele scherm over ‘enkele jaren’ op de markt te kunnen brengen. Massaproductie zit er op korte termijn dus niet in.

Tijdens de IFA-beurs kondigde Sharp drie nieuwe smartphones aan die een comeback inluiden voor het Japanse bedrijf. De Sharp B10, Sharp Aquos C10 en Sharp Aquos D10 zijn in verschillende Europese landen te koop. In Nederland is momenteel enkel de Sharp Aquos D10 verkrijgbaar. Hiermee mochten wij uitgebreid aan de slag van Sharp. 

Sharp Aquos D10 review

Sharp Aquos D10 review

18 dec 2018 - Eind augustus maakte Sharp op de IFA-beurs bekend dat de Japanse fabrikant weer terugkeert op de Europese smartphonemarkt. Om deze uitspraak kracht bij te zetten, lanceerde het meteen drie nieuwe toestellen. De Sharp Aquos D10 is hier de absolute topper van. In hoeverre dit toestel zich ook echt een topper mag noemen, lees je in onze Sharp Aquos D10 review.

Via

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden