Vergelijk 2.563.016 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Electronics behaalt laagste winst in twee jaar tijd

Nieuws Samsung Electronics behaalt laagste winst in twee jaar tijd
Door ,

Samsung Electronics zit momenteel niet in de beste fase ooit. Het bedrijf stelt, vanwege de overschatte verwachtingen, haar winstverwachting voor het eerste kwartaal van 2019 naar beneden bij. Structurele problemen in de smartphonemarkt dragen bij aan het probleem.

Met alle publiciteit die er is voor Samsung zou je niet zo snel verwachten dat het bedrijf zich in een neerwaatse spiraal bevindt. Toch lijkt er ruimte voor verbetering, aangezien de overkoepelende organisatie Samsung Electronics de laagste winst in ruim twee jaar tijd verwacht. De tegenvallende cijfers hebben te maken met een samenloop van omstandigheden. De divisie voor geheugenchips bracht de afgelopen jaren nog het meeste geld in het laatje, maar de vraag ernaar is flink afgezwakt.

Samsung Electronics winst

Dat de geheugenchips een groot gedeelte van de omzet genereren, vinden we niet zo vreemd. Zo levert de fabrikant chips aan Apple, haar eigen grote smartphonetak en kunnen we nog serverchips meetellen waar Amazon grof geld voor betaalt. Apple is naast chips ook nog een serieuze afnemer wat betreft AMOLED-displays. De iPhone X, iPhone XS en iPhone XS Max maken allemaal gebruik van Samsung-panelen. Dat de omzet tegen zou vallen lijkt niet helemaal uit de lucht te vallen, aangezien Samsung eerder al waarschuwde voor een matig eerste kwartaal dit jaar.

Het is niet enkel kommer en kwel wat Samsung naar veruidt te wachten staat. Tegenover dit nogal matige eerste kwartaal (voor Samsung-begrippen) wordt een betere tweede jaarhelft verwacht. Onder meer voor chips en display, aangezien de nieuwe iPhones altijd een positieve impuls weten te geven dankzij de populariteit van Apple smartphones. De winst van de eerste periode bedraagt omgerekend 4,85 miljard euro en komt neer op 6,2 biljoen Zuid-Koreaanse won. Dat is een stuk minder dan de verwachte 6,8 biljoen won. De omzet bedraagt 52 biljoen won.

Opvouwbare smartphone

De smartphonedivisie heeft niet enkel positieve invloed op de winst van Samsung. Zo zit het bedrijf midden in een innovatiestrijd met onder meer Huawei. Met de Galaxy Fold laat Samsung zien dat het nog altijd nieuwe en unieke telefoons weet te produceren, maar innovatieve apparaten als de Fold zijn niet per definitie winstgevend. Het is de hoop van Samsung dat de investeringen in deze 'nieuwe' smartphonetak zich op den duur terug gaan betalen.

(Via)

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden