Vergelijk 2.831.478 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Huawei zet vol in op foldables

Nieuws Huawei zet vol in op foldables
Door ,

Huawei heeft grootse plannen voor aankomend jaar. Na afloop van de presentatie van de P30-reeks afgelopen week gaf CEO Richard Yu een persconferentie aan een handjevol journalisten. Daarin vertelt de topman onder meer over 5G, AI en camera’s, maar staat hij ook uitgebreid stil bij opvouwbare telefoons. Die laatste categorie gaat de komende paar jaar hard groeien, aldus Yu.

Afgelopen week stond in het teken van Huawei. Het Chinese technologiebedrijf, groot geworden met netwerkapparatuur, is vandaag de dag een van de grootste spelers op de smartphonemarkt. Samsung en Apple domineerden jarenlang de markt, afgelopen jaar stootte Huawei Apple van de tweede plaats. En het heeft haar zinnen gezet op Samsung. Huawei wil de Koreanen van de troon stoten met high-end vlaggenschepen als de Huawei P30 en Huawei P30 Pro. En voor wie niet zo veel voor een telefoon wil betalen, de meer betaalbare Huawei P30 Lite.

Of dat Huawei gaat lukken is uiteraard nu nog te vroeg om te zeggen. In een vraag-maar-raak sessie met journalisten, waar onder meer GSMarena bij aanwezig was, vertelde Richard Yu dat de kop eraf is. De afgelopen paar jaar maakte zijn bedrijf een ongekende groei door. De eerste twee maanden van dit jaar heeft Huawei de helft meer smartphones verkocht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In het vraaggesprek stond de topman uitgebreid stil bij diverse onderwerpen, waaronder opvouwbare telefoons.

Foldables

Yu vertelde aan de aanwezige journalisten dat hij dol is op de Huawei Mate X, de eerste opvouwbare smartphone van het bedrijf. Het grote scherm maakt hem het ideale apparaat voor werk om grafieken en tabellen te lezen of te surfen op internet. Tegelijkertijd, zo erkent de topman, is het toestel niet perfect. “Voor alle andere zaken” gebruikt hij liever de Huawei P30 Pro. Als belangrijkste argument hiervoor noemt hij de camera.

Ook de vormfactor lijkt een rol te spelen. De Huawei Mate X is de eerste in zijn soort. Het grote formaat is wellicht niet voor iedereen weggelegd. Yu zegt dat hij in de toekomst kleinere opvouwbare telefoons wil maken. Dan moet je denken aan smartphones die qua afmetingen de helft zijn van de P30 Pro.

Het prijskaartje gaat in de toekomst gegarandeerd dalen, zo zegt de baas van Huawei’s smartphone-afdeling. Het is nu nog een dure aangelegenheid, omdat de productiekosten vrij hoog zijn. Yu denkt dat over een jaar of twee de prijzen van opvouwbare smartphones vergelijkbaar zijn met het huidige prijsniveau van vlaggenschepen. Deze kosten nu om-en-nabij de duizend euro, foldables die binnenkort in de schappen liggen ongeveer het dubbele. Yu denkt dat over twee jaar de helft van Huawei's assortiment opvouwbare telefoons zijn. 

Huawei P30 Pro

Camera

Richard Yu stond tijdens de persbijeenkomst ook uitgebreid stil bij de camera’s van de Huawei P30 Pro. Hij benadrukte het belang van 5x optische zoom voor het behoud van de beeldkwaliteit. Dat de selfiecamera geen autofocus heeft, is volgens hem niet erg omdat mensen de telefoon op dezelfde afstand houden als ze een selfie schieten. Dan is fixed focus, dus met een vaste brandpuntafstand, goed genoeg.

Ook verklaarde Yu waarom de P30 Pro geen 4K-videomodus met een frameratesnelheid van 60 fps heeft. In de eerste plaats heeft 4K-video’s afspelen op een smartphone nauwelijks toegevoegde waarde vanwege het kleine scherm. Op een externe monitor of televisiescherm komt 4K pas goed tot zijn recht. Daarnaast neemt 4K heel veel opslagruimte in beslag, en dat is natuurlijk de ‘nachtmerrie voor iedere consument’. Daarom raadt Yu mensen aan om alleen in Full HD op te nemen.

Digitale assistent, AI en de ‘kin’

Als je aan digitale assistenten denkt, denk je waarschijnlijk aan Google Assistant, Siri, Cortana, Bixby of Alexa. Ook Huawei heeft haar eigen assistent genaamd Xiaoyi. Deze is echter op telefoons voor de Chinese markt te vinden. Yu zegt dat Xiaoyi in de toekomst ook op smartphones voor andere regio’s en markten wordt geïnstalleerd. Een tijdspad hiervoor kan de topman echter niet geven.

Kunstmatige intelligentie of AI gaat in de nabije toekomst een nog grotere rol spelen, zo vertelt Yu. Niet alleen om de rekenkracht te vergroten of de prestaties van de camera te verbeteren, maar ook bijvoorbeeld om het leven van doven of slechthorenden prettiger te maken, en voor zelfrijdende auto’s. Huawei probeert niet om het wiel zelf uit te vinden, maar werkt hiervoor nauw samen met ontwikkelaars buiten het bedrijf.

De toekomst van 5G ziet de topman rooskleurig in. De Amerikaanse regering probeert het bedrijf weliswaar ‘beperkingen’ op te leggen, maar Huawei heeft “verreweg de beste 5G-technologie” aldus Yu. “Steeds meer mensen willen 5G en ik heb alle vertrouwen dat meer en meer providers en steeds meer overheden voor Huawei’s 5G-oplossingen kiezen”, aldus de topman. Volgens hem hebben de eerste Europese landen in mei of juni een 5G-netwerk. De Huawei Mate X en 5G-uitvoering van de Huawei Mate 20 X verschijnt in juni. In het najaar wordt 5G gelanceerd in China, Zuid-Korea en nog meer Europese landen.

Tot slot kreeg Richard Yu een vraag over de ‘kin’ onder het scherm. Nu smartphones slanker en slanker worden, valt het op dat de zwarte balk aan de onderkant van het scherm nog altijd prominent aanwezig is. ‘Gaat deze verdwijnen?’, zo vroeg een van de aanwezige journalisten. Volgens Yu gaat dat niet van vandaag op morgen gebeuren. Er is namelijk een reden waarom deze er zit: dan is het prettiger om de telefoon te bedienen. Als de kin volledig zou verdwijnen, wat in theorie goed mogelijk is, is de kans dat je het scherm onbedoeld aanraakt een stuk groter. “Daarom focussen wij ons op het verkleinen van de bezels aan de zijkanten. Er moet een stukje ruimte zijn aan de onderkant om het toestel prettig te kunnen gebruiken”, aldus Yu.  

Huawei P30 Pro beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 31,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 32,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 42,00 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 100 500 € 29,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 37,50 € 0,- Bekijken
Alle Huawei P30 Pro aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden