Vergelijk 2.683.955 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

‘Samsung Galaxy Note 10 heeft geen fysieke knoppen’

Nieuws ‘Samsung Galaxy Note 10 heeft geen fysieke knoppen’
Door ,

Het duurt nog even voordat we de Samsung Galaxy Note 10 te zien krijgen. De eerste geruchten duiken echter nu al de kop. Koreaanse media melden dat het vlaggenschip van Samsung geen fysieke knoppen heeft. Van opstarten tot bedienen, alles werkt met aanraking en veegbewegingen.

Dat schrijven ETnews en The Investor, twee Koreaanse techsites die regelmatig over Samsung berichten.

Twee keer per jaar toont Samsung haar nieuwste topmodellen. In februari of maart zijn dat de telefoons in de Galaxy S-reeks, in augustus ziet de nieuwste aanwinst in de Galaxy Note-serie het levenslicht. Vlak voordat het startschot voor het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona, onthulde Samsung de Galaxy S10-reeks, bestaande uit de reguliere Samsung Galaxy S10, Galaxy S10 Plus en Galaxy S10e. Anonieme bronnen melden dat Samsung in augustus de Samsung Galaxy Note 10 uit de doeken doet.

‘Zonder knoppen’

Over de specificaties van het vlaggenschip is uiteraard nog niets bekend. Daarentegen horen we vandaag wel een opvallend verhaal. De Galaxy Note 10 zou namelijk geen fysieke knoppen hebben om hem te bedienen. De Koreanen nemen naar verluidt afscheid van de aan/uitknop en volumeknoppen. Ook de Bixby-knop is straks verleden tijd, als we Koreaanse media mogen geloven, wat voor sommigen gegarandeerd een verademing zal zijn.

In plaats van fysieke knoppen die je kunt indrukken, zijn er twee manieren om het toestel te bedienen: aanraakgevoelige ‘knoppen’ met sensoren, of met veeggebaren (swipen). Een voorbeeld daarvan zagen we afgelopen jaar toen HTC de HTC U12 Plus lanceerde. In plaats van aanraakbare volumeknoppen bediende je het geluidsniveau met drukgevoelige sensoren aan de zijkant. ‘Een totaal nieuwe manier van interactie met je telefoon’, zo noemde HTC het destijds. In theorie klonk het mooi en veelbelovend, in praktijk werkten de nieuwe knoppen niet, zoals we uitgebreid in onze review beschreven.

Zijn voorganger, de HTC U11 Plus, maar ook toptoestellen als de Google Pixel 2 XL hebben drukgevoelige knoppen in het frame. Door in de zijkant te knijpen open je een applicatie zoals de Camera-app of Facebook, maar je kunt er ook systeemacties mee uitvoeren (schermafbeelding maken, zaklamp aanzetten). Mogelijk is dat een optie die Samsung overweegt als ze een ‘knoploos’ vlaggenschip op de markt wil brengen. Tot slot is het denkbaar dat Samsung nieuwe menu’s en venster met veeggebaren integreert. Naar welke methode Samsungs voorkeur uitgaat is onbekend.

Meizu

ETnews meldt dat Samsung het ‘keyless’ design niet alleen naar het high-end segment brengt. De Koreanen hebben naar verluidt plannen om deze eigenschap op goedkopere toestellen te introduceren. De Galaxy A-reeks wordt bij naam en toenaam genoemd. Mogelijk zien we deze feature eerst bij een goedkoper toestel, voordat Samsung deze in haar vlaggenschepen verwerkt. Dat deed het Koreaanse techbedrijf ook toe het de ‘punch-hole notch’ introduceerde bij de Samsung Galaxy A8s.

Onlangs maakte Meizu reclame voor de Meizu Zero, de eerste monolitische smartphone ter wereld. De Chinezen gingen daarbij nog een stapje verder dan de Koreanen. Niet alleen had het toestel geen fysieke knoppen, ook gaten en inkepingen voor bijvoorbeeld de simkaart, geheugenkaart, microfoon, koptelefoonaansluiting of USB-C poort ontbraken. Het bedrijf had zelfs een Indiegogo-campagne opgezet om 100.000 dollar te verzamelen voor het initiatief. Later erkende de CEO Jack Wong dat het niets meer dan een publiciteitsstunt was.

Via

Samsung Galaxy Note 10 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Tele2 24 mnd 200 1000 € 35,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 47,00 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 300 2000 € 34,50 € 38,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 36,50 € 45,00 Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 41,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 5000 € 46,50 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy Note 10 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden