Vergelijk 2.025.285 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Nokia: ‘Geen informatie gelekt naar Chinese servers’

Nieuws Nokia: ‘Geen informatie gelekt naar Chinese servers’
Door ,

We hoeven ons geen zorgen te maken. HMD Global zegt dat er geen persoonlijke informatie is verzameld en doorgespeeld naar China. Wel erkent het Finse technologiebedrijf dat er verkeerde software op een batch Nokia 7 Plus telefoons was geïnstalleerd voor de Chinese markt, maar dat er niets fout is gegaan.

Dat schrijft HMD Global in een persbericht.

Het is voor het eerst dat het bedrijf reageert op de commotie die afgelopen week ontstond nadat naar buiten kwam dat de Nokia 7 Plus persoonlijke informatie verzamelde en doorstuurde naar servers in China. Nadat Finse Media over het voorval schreven, doken er tevens geruchten op dat andere Nokia-telefoons mogelijk hetzelfde deden. Alle reden voor HMD Global om op onderzoek uit te gaan.

‘Geen persoonlijke informatie gelekt’

HMD concludeert dat er geen gebruikersinformatie is verzameld en gedeeld met derden. Wel zegt het bedrijf dat op een aantal Nokia 7 Plus telefoons software was geïnstalleerd die activatie-informatie doorstuurde naar een externe server, wat uiteraard niet de bedoeling was. Ter geruststelling schrijft het Finse bedrijf dat deze info nooit is verwerkt en ook niet herleidbaar was naar individuele gebruikers. Ook betrof het slechts een kleine batch die bestemd was voor de Chinese markt.

“Om duidelijk te zijn, er is geen persoonlijke informatie gedeeld met derden partijen. Deze fout was in februari 2019 ontdekt en hersteld door de client te switchen naar het juiste land. Alle getroffen apparaten hebben deze fix ontvangen en bijna alle apparaten hebben hem inmiddels geïnstalleerd”, aldus HMD Global in de persverklaring.

Het bedrijf gaat tevens in op het gerucht dat andere Nokia-telefoons met hetzelfde probleem kampen. HMD zegt dat dit ‘incorrecte speculatie’ is en dat geen enkele andere Nokia-telefoon hierdoor getroffen is. Apparaat-informatie van alle Nokia-telefoons -met uitzondering van de smartphones die bestemd zijn voor de Chinese markt- worden opgeslagen op de servers van HMD Global in Singapore, die geleverd worden door Amazon Web Services. Deze informatie wordt veilig opgeslagen volgens de lokaal geldende regels.

Garantie

HMD Global legt verder in het persbericht uit waarom het informatie verzamelt over haar apparaten. Om te beginnen heeft ze hierdoor een meetpunt voor de garantietermijn. Zodra je een nieuwe Nokia-smartphone voor het eerst aanzet, begint de garantie. Daarnaast zegt HMD deze info te gebruiken om tevredenheid van gebruikers en productervaring te verbeteren, onder meer door diagnostische tests uit te voeren op afstand.

Tot slot zegt HMD Global privacy zeer serieus te nemen. Het bedrijf werkt volgens het ‘privacy as a design’ principe. Dat houdt in dat alle aanpassingen en updates om data te verzamelen vooraf tegen het licht worden gehouden door privacy experts. Daarnaast verrichten organisaties als de Autoriteit Persoonsgegevens regelmatig audits om te kijken of alles in orde is.

Om te controleren of jouw Nokia 7 Plus de betreffende fix heeft, ga je naar Instellingen > Over de telefoon en zoek je naar het build nummer. Als daar “00WW_3_39B_SP03” or “00WW_3_22C_SP05” staat, heb je de laatste update inmiddels geïnstalleerd. Anders haal je hem op de gebruikelijke wijze binnen.

HMD Global infographic activatie-informatie

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden