Vergelijk 1.999.676 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

‘Sony Xperia 4 gaat Compact-serie vervangen’

Nieuws ‘Sony Xperia 4 gaat Compact-serie vervangen’
Door ,

Op de laatste editie van het Mobile World Congress (MWC) hebben we geen nieuwe Compact-smartphone van Sony gezien. Betekent dit dat het bedrijf afscheid neemt van deze serie, of krijgt hij simpelweg een nieuw jasje aangemeten? Volgens de laatste geruchten gaat de Sony Xperia 4 de gehele lijn opnieuw definiëren.

Kunnen we in de toekomst nog een Compact-toestel verwachten van Sony? Het is een vraag die lastig te beantwoorden is. Vroeger waren mobiele telefoons behoorlijk groot. Op een gegeven moment kwam er een trend op gang dat telefoons kleiner en slanker moesten worden. De laatste paar jaar lijkt deze filosofie weer overboord gegooid te worden. Smartphones met een 6,0 inch scherm of groter, daar kijken we al lang niet meer vreemd van op. Sterker nog, het lijkt zelfs de normaalste zaak van de wereld.

Jarenlang vormde Sony een tegenwicht tegen deze designpraktijk met haar Compact-lijn. Toestellen als de Sony Xperia Z4 Compact en Sony Xperia Z5 Compact werden speciaal ontwikkeld voor wie geen groot, log apparaat de hele dag met zich wilde rondslepen. De Sony Xperia XZ1 Compact en Sony Xperia XZ2 Compact zijn daar eveneens schoolvoorbeelden van. Al moeten we erkennen dat Sony de scheidslijn tussen wat wel en niet compact is beetje bij beetje heeft verschoven. Een paar jaar geleden waren de Compact-telefoons nog 4,6 of 4,7 inch groot. Het kleinste toestel dat Sony momenteel verkoopt is de Xperia XZ2 Compact, waarvan het scherm inmiddels is gegroeid tot 5,0 inch.

CinemaWide Display

Dat de smartphones van Sony steeds groter worden is niet zo vreemd. Het Japanse elektronicaconcern fabriceerde jarenlang telefoons met een 16:9 beeldverhouding. Met de komst van de Xperia XZ2 (Compact) kwam daar verandering in. Ambient Flow werd het nieuwe magische woord en introduceerde een 18:9 display. Dat was echter van korte duur. Met de komst van de Sony Xperia 10, Sony Xperia 10 Plus en Sony Xperia 1 werd 21:9 de nieuwe beeldverhouding. Sony heeft het verlengde scherm zelfs een naam gegeven: CinemaWide Display.

De vraag die ons nu te binnenschiet is ‘wat voor toekomst heeft de Compact-lijn?’. Lanceert Sony in de toekomst nog nieuwe Compact-telefoons, of staat de reeks met één been in het graf? Dat laatste is wellicht wat overdreven, maar het heeft er alle schijn naar dat Sony de term ‘compact’ opnieuw definieert. Als we de geruchten op Sumahoinfo mogen geloven gaat de nog te verschijnen Sony Xperia 4 de Compact-serie nieuw leven in blazen.

De Japanse techblog suggereert dat de Xperia 4 een scherm krijgt dat 5,7 inch in doorsnee is. Dat klinkt misschien niet bepaald als een compacte telefoon. Als je hem echter vergelijkt met de nieuwste toestellen van Sony, die een 6,0 inch of 6,5 inch groot display hebben, dan is 5,7 inch behoorlijk compact. Net als de nieuwste modellen krijgt de Xperia 4 naar verluidt een CinemaWide Display met 21:9 beeldverhouding. Of dat gepast is voor een Compact-telefoon laten we aan jullie om over te oordelen.

Over de Sony Xperia 4

Er gaan al een tijdje geruchten de ronde over de Sony Xperia 4. Als we de geruchtenstroom mogen geloven wordt het een middenklasser met Snapdragon 710 processor, 3GB werkgeheugen en ten minste 64GB aan opslagcapaciteit. Net als bij haar vlaggenschepen zou Sony overwegen om de koptelefoonaansluiting weg te laten. De accucapaciteit zou slechts 2800 mAh bedragen.

Via

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden