Vergelijk 4.227.506 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Android-smartphones delen locatie met meldkamer 112

Nieuws Android-smartphones delen locatie met meldkamer 112
Door ,

Ben je in het bezit van een smartphone die draait op Android 4.0 of nieuwer? Wij hopen van wel, en meldkamer 112 nu ook. Deze telefoons delen vanaf deze maand de locatie als je het noodnummer opbelt.

Bij het merendeel van de telefoontjes naar noodnummer 112 moet er zo snel mogelijk gehandeld worden. Naast doorgeven wat er aan de hand is, moeten de hulpdiensten uiteraard weten waar ze naartoe moeten. Hoe vervelend is het als je niet meteen weet waar jij je bevindt, terwijl acute help wel nodig is? Vanaf deze maand maakt jouw telefoon, mits het een Android-smartphone is en op Android 4.0 of nieuwer draait, het een stuk makkelijker voor hulpdiensten.

Android-smartphones delen locatie met 112

Bij het bellen van 112 versturen Android-smartphones automatisch locatiegegevens mee als je het alarmnummer belt. De centralist van de meldkamer dient de locatiegegevens vervolgens door te sturen naar de aangewezen hulpdienst(en). Er wordt echter alsnog om de locatie gevraagd door de centralist ter verificatie. De politie zelf zegt dat 'snelle, accurate en betrouwbare locatiebepaling van groot belang is om burgers in nood sneller en efficiënter te helpen en de hulpdiensten beter te faciliteren.' 

Android, 112

De technologie hierachter heet AML, wat staat voor advanced mobile location. De locatievoorzieningen van jouw smartphone worden automatisch ingeschakeld wanneer je belt naar meldkamer 112. De locatie van de beller wordt bepaald via wifi, GPS en andere sensoren die aanwezig zijn in de telefoon. Ook als de GPS in eerste instantie uitstaat werkt de technologie dus voor even mee. De smartphone stuurt een sms naar de meldkamer met coördinaten, hoe nauwkeurig die zijn, het telefoonnummer, én het IMEI- en IMSI-nummer. 

Meer over AML

AML is niet eenvoudig uit te schakelen, mocht je dit om de een of andere reden willen. Na het gesprek schakelt AML zichzelf en de locatievoorzieningen uit. De functie is tevens niet in staat om onderscheid te maken of een beller voor zichzelf belt of voor iemand anders hulp op wil roepen. Het is eveneens niet bekend hoe lang de politie de verstuurde gegevens bewaart. De technologie zelf is niet helemaal nieuw; in 2016 integreerde Google al de functie in Android. Providers schakelen de feature vanaf deze maand is. iOS-gebruikers beschikken nog niet over een AML-feature. Deze is wel in ontwikkeling en moet later dit jaar uitkomen.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden