Vergelijk 2.465.632 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Waarom Sony smartphonecamera's nooit de beste zijn

Nieuws Waarom Sony smartphonecamera's nooit de beste zijn
Door , - 1 reactie

Hoewel het nog even duurt voordat de Xperia 1 in de winkels ligt, zijn de verwachtingen hooggespannen bij de Japanse fabrikant. Het is niet alleen de eerste moderne telefoon met een 21:9 beeldverhouding, maar ook nog eens de eerste Sony-mobiel waarbij er écht goed is gekeken naar cameraprestaties.

Kijken we terug naar oude reviews van Sony-smartphones, dan valt al snel op hoe vaak we kritisch zijn op de camerakwaliteiten van deze apparaten. Van budget tot premium; geen enkel van de apparaten weet de concurrentie af te troeven. Dat is jammer, want de camera is een aspect wat voor veel consumenten een erg belangrijke eigenschap is bij het kopen van een smartphone. Sony raakt hierdoor al snel uit het oog met potentiële kandidaten.

Kwaliteit Sony smartphonecamera

Op de vraag waarom het bedrijf, dat onder andere bekendstaat om haar fantastische camera-apparatuur, zulke matige smartphonecamera's aflevert, daar kan na het interview van Trusted Reviews met Adam Marsh, topman van Sony-marketing eindelijk een officieel antwoord op worden geformuleerd. Marsh meldt dat er interne barrières waren tussen de camera- en smartphoneteams. Zo wilde Alpha, een aparte Sony-tak die zich bezighoudt met camera's, bepaalde 'dingen' niet geven aan de mobiele divisie. 

Sony Xperia XZ3

Volgens Marsh zelf was Alpha bang dat Sony-smartphones in staat waren om dezelfde plaatjes te schieten als een Alpha-camera van 3000 dollar. Van hogerhand bleek er eveneens geen moeite gedaan te worden, met als gevolg dat de smartphonetak het maar uit moest zoeken qua camerawerk. De angst voor kannibalisatie, wat inhoudt dat er intern consumenten afgesnoept wordt, was te groot. De kans dat smartphonecamera's écht kunnen concurreren met geavanceerde fotografie-apparatuur van 3000 dollar achten wij echter summier.

Deze kortzichtige blik heeft Sony bepaald niet goed gedaan, aangezien de groei van de smartphonecamerakwaliteiten de afgelopen jaren gestaag is gegroeid. Of het nu gaat om fantastische camerasoftware, wat het geval is bij de Pixel 3 bijvoorbeeld, of om het gemak van meerdere lenzen waar Samsung met de Galaxy S10 nu op teert, Sony is op alle fronten achtergebleven en betaalt daar nu de prijs voor. 

Verbeterde camera voor Xperia 1

Er gloort echter een sprankje hoop aan de horizon. Tijdens het productieproces van de Sony Xperia XZ4 meldde Kimio Maki, hoofd van de afdeling productontwikkeling voor Sony Mobile, dat de XZ4 niet doorgaat. In plaats daarvan richtte Sony zich op een geheel nieuwe smartphone die het in samenwerking met Alpha zou gaan maken. Dankzij Maki beschikt de Sony Xperia 1, het aanstaande vlaggenschip, wel over de nodige geavanceerde camerasoftware om de concurrentiestrijd aan te gaan. Of al deze mooie praatjes in de praktijk merkbaar zijn? Dat weten we pas over een paar maanden, wanneer je officieel de Xperia 1 kunt kopen.

Sony Xperia 1 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Tele2 24 mnd 200 20000 € 39,00 € 0,- Bekijken
Alle Sony Xperia 1 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden