Vergelijk 3.230.103 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Vorige-knop verdwijnt bij Android Q

Nieuws Vorige-knop verdwijnt bij Android Q
Door ,

Android Q, de volgende grote update van Google’s besturingssysteem, krijgt een nieuwe manier om te navigeren. De manier van bedienen lijkt op die van de nieuwste iPhones. Dat houdt onder meer in dat de Vorige-knop het veld moet ruimen. In plaats daarvan implementeert Google een nieuwe navigatiemethode, waarbij veeggebaren de hoofdrol spelen.

Dat zegt het doorgaans goed geïnformeerde XDA Developers, die de hand heeft weten te leggen op een vroege versie van Android Q. De techsite heeft tevens een video geüpload waarin de huidige manier van navigeren op de Pixel-telefoons wordt vergeleken met de nieuwe navigatiemethode.

Fysieke knoppen onder het beeldscherm was jarenlang de praktijk. Naast een thuisknop had je een Vorige-knop en de Recent App Switcher, waarmee alle apps in beeld verschijnen die op dat moment op de achtergrond draaien. Slechts een handjevol telefoons -voornamelijk toughphones en outdoor phones- heeft anno 2019 drukbare knoppen onder het scherm. On-screen navigatieknoppen zijn sinds jaar en dag de standaard in de smartphone-industrie.

Met de komst van Android Pie, de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem, gooide de zoekmachinegigant de navigatiemethode opnieuw op de schop. Niet langer heb je meerdere kleine icoontjes in beeld. Deze zijn vervangen door een kleine, langwerpige knop, ook wel de pill genoemd. Als je daar kort op drukt ga je naar het thuisscherm. Als je deze lang ingedrukt houdt, activeer je de Google Assistant. Als je naar rechts veegt, blader je door de apps die op de achtergrond draaien. Naar boven vegen opent de Recent App Switcher. De Vorige-knop vind je links van de pill.

Navigatie met Android Q

In hoofdlijnen verandert er weinig aan de manier van navigeren met Android Q. Google brengt echter één rigoureuze verandering aan: de Vorige-knop verdwijnt. Als je een pagina opent en weer terug wil gaan naar de vorige, dan veeg je vanaf de pill naar links. Het is een kleine, doch wezenlijke verandering. Houd er rekening mee dat het hier om een vroege build gaat en er in theorie nog van alles kan veranderen de komende maanden.

Voor velen komt het misschien als een grote schok, omdat ze nu eenmaal gewend zijn een Vorige-knop onder in beeld te hebben. Apple heeft weliswaar een back button, maar daarvoor moet je linksboven in beeld zijn. Voor sommige is dat een van de redenen waarom ze liever een Android-telefoon hebben dan een iPhone. Hopelijk vallen zij straks niet van hun geloof, mocht Google inderdaad de Vorige-knop uit haar besturingssysteem halen.

De onderstaande video vergelijkt de navigatiemethodes tussen Android Pie en Android Q.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden