Vergelijk 2.030.671 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Ministerie: verplicht landelijke minimumsnelheid mobiel internet

Nieuws Ministerie: verplicht landelijke minimumsnelheid mobiel internet
Door ,

In Nederland is er vrijwel overal toegang tot mobiel internet. Toch zijn er nog altijd enkele plekken waar het bereik nauwelijks tot helemaal niet toereikend is. Daar moet verandering in komen, zo stelt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op basis van een onderzoek.

De afgelopen jaren is er door providers hard gewerkt om het 4G-netwerk over heel ons kikkerlandje te verspreiden. Met succes, claimen diverse telecomproviders. Toch zijn er nog altijd plekjes te vinden waar je niet meer je Facebook-feed kunt verversen, laat staan een filmpje afspelen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft opdracht gegeven aan bureau PA Consulting om te kijken in hoeverre daar verandering in dient te komen.

Landelijke minimumsnelheid mobiel internet

Het rapport wordt vandaag overhandigd aan staatssecretaris Mona Keizer, en de conclusie van het onderzoek is dat het onderzoeksbureau adviseert om landelijk een verplichte minimumsnelheid voor mobiel internet moet instellen. De verplichting heeft betrekking op het moment dat de frequenties voor het 5G-netwerk worden geveild. In 2022 zou de minimumsnelheid op 8 Mbps moeten liggen. Vier jaar later, in 2026, adviseert PA Consulting dat de verplichte minimumsnelheid 10 Mbps bedraagt.

In het rapport wordt tevens bevestigd dat deze snelheid op dit moment nog niet te halen is op dit moment. De uiterste rand van het mobiele netwerk zou een beperkte verbinding en in sommige gevallen zelfs helemaal geen verbinding hebben. Volgens de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat kan snel internet via een vaste of mobiele verbinding tegenwoordig gezien worden als een basisbehoefte.

'Tot 2022 wachten op 5G'

'Tot 2022 wachten op 5G'

24 dec 2018 - In Nederland moeten we misschien nog eventjes wachten op de gigantisch snelle 5G-verbindingen. De overheid doet haar best om wat ruimte te maken voor consumenten op de gewenste frequenties.

5G-veiling

Plekken waar de mobiele netwerkdekking buitenshuis onvoldoende is, kan te maken hebben met het feit dat de locatie voor operators commercieel niet rendabel is. Bij de aanstaande 5G-veiling wil het kabinet dit probleem verhelpen. De providers die de nieuwe frequenties kopen, moeten beloven dat ze 98 procent van Nederland gaan dekken met hun 5G-netwerken.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden