Vergelijk 2.695.980 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Mobiel dataverbruik stijgt explosief

Nieuws Mobiel dataverbruik stijgt explosief
Door ,

We verbruiken met z’n allen meer data dan ooit tevoren. Het gemiddelde dataverbruik van de Nederlandse smartphonegebruiker bedroeg 2GB per maand in de eerste helft van 2018. Een jaar eerder was dat nog maar de helft, namelijk 1GB. Benieuwd hoeveel we met z’n allen verstoken? Lees dan snel verder.

Dat schrijft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in de laatste editie van de Telecommonitor. Ieder half jaar publiceert de waakhond een nieuwe editie van het rapport. Ditmaal gaat hij over de eerste helft van 2018.

Het mobiel dataverbruik neemt toe in ons land. Dat zal je vast niet verbazen. We zijn verknocht aan onze smartphone, zo erg zelfs dat het voor sommigen een verlengstuk van hun arm is geworden. Een statusupdate schrijven, reageren op die van een ander, even een appje versturen of video streamen: we staren voortdurend naar het schermpje op onze telefoon. Volgens recent onderzoek grijpen we gemiddeld 60 keer op een dag naar ons toestel en kijken we zo’n 11 minuten per keer naar het scherm. Nomofobie -de angst dat je smartphone niet binnen handbereik ligt- is weliswaar nog altijd geen officiële stoornis, maar academici en gedragstherapeuten zetten zich daar wel voor in.

Smartphoneverslaving? 6 tips om af te kicken

Smartphoneverslaving? 6 tips om af te kicken

24 mei 2020 - Heb je de grootste moeite om je smartphone opzij te leggen? Voel je voortdurend de neiging om te kijken of je nieuwe appjes hebt gekregen of iemand iets op Facebook heeft geschreven? Of begint het te jeuken als je het een tijdje zonder mobiele telefoon moet stellen? In dit artikel geven we je 6 tips die je helpen om van je smartphoneverslaving af te komen.

Verdubbeling

Ons smartphonegebruik heeft niet alleen gevolgen voor onze sociale contacten en lichamelijke gesteldheid. Het dataverbruik zit hierdoor in de lift en is naar ongekende hoogten gestegen. Dat blijkt uit de laatste cijfers die de ACM vandaag benend heeft gemaakt. Daarin schrijft de consumentenwaakhond dat we in de eerste zes maanden van 2018 gemiddeld 2GB per klant per maand verstookten. Dat klinkt misschien niet indrukwekkend. Als we de cijfers van het jaar daarvoor erbij pakken, is dat een verdubbeling. In 2017 hadden we namelijk nog genoeg aan 1GB.

Als we alles bij elkaar optellen komt het totale dataverbruik in ons land in de eerste helft van 2018 uit op bijna 250 miljard MB. Deze stijging is eenvoudig te verklaren: we doen steeds een groter beroep op mobiele data. Dan bedoelen we niet dat we steeds vaker online shoppen, onze bankzaken via internet regelen of aan het appen zijn. Deze activiteiten tellen uiteraard ook mee aan het totale verbruik. Diensten als Spotify, Netflix en YouTube zijn de echte dataslurpers.

KPN en VodafoneZiggo zijn volgens de ACM de grootste telecomaanbieders. T-Mobile en Tele2 zijn weliswaar kleiner, maar weten een relatief constant marktaandeel te behouden. Dat naast de grote twee ook alternatieve aanbieders actief zijn op de markt voor mobiel dataverbruik, juicht de ACM van harte toe. “De ACM heeft bepaald dat KPN en VodafoneZiggo allebei hun vaste netwerk moeten openstellen voor andere aanbieders. Op die manier kunnen aanbieders zonder eigen netwerk toch hun diensten aanbieden aan consumenten en bedrijven. Zo blijft er voldoende concurrentie op de consumentenmarkt met meer aanbod en goede tarieven”, aldus Denk Don, bestuurslid van de ACM.

Combineren

De consumentenwaakhond constateert nog een trend. Volgens haar bundelen consumenten steeds vaker een mobiel abonnement met een vast abonnement. Hierdoor krijgen ze in regel een financieel voordeeltje, wat consumenten ertoe moet aansporen om klant bij een aanbieder te worden. Het aantal bundels dat enkel bestaat uit traditionele vaste diensten als internet, vaste telefonie en televisie daalt.

Het aantal belminuten en sms’jes is nagenoeg gelijk gebleven. Het gebruik van 4G-netwerken is daarentegen gestegen met bijna 15 procent. Dataverbruik via 3G is licht gedaald.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden