Vergelijk 3.474.247 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

‘Apple stapt volledig over op OLED in 2020’

Nieuws ‘Apple stapt volledig over op OLED in 2020’
Door ,

Dit jaar is het laatste jaar dat je een iPhone met LCD-display kunt kopen. Vanaf volgend jaar stapt de Amerikaanse techreus volledig over op OLED. Is dit de opmaat naar een iPhone met een opvouwbaar scherm?

Dat schrijft de doorgaans betrouwbare The Wall Street Journal. De zakenkrant voerde gesprekken met Japan Display, dat al jaren LCD-schermen levert aan Apple en andere smartphonefabrikanten.

Apple probeert haar klanten een goed gevoel te geven als ze hun zuurverdiende centen uitgeven aan een iPhone of ander product uit haar assortiment. Zo hebben de smartphones van het bedrijf geen LCD-display, maar een Retina HD-display. Feitelijk komt het op hetzelfde neer, maar LCD klinkt niet zo chic als Retina HD. Hetzelfde geldt voor de iPhone XR. Deze heeft eveneens een LCD-paneel, maar ditmaal heeft Apple hem omgedoopt tot het Liquid Retina Display.

Full OLED

In 2017 gooide de fabrikant het over een andere boeg. Toen introduceerde Apple haar allereerste smartphone met OLED-display, of Super Retina HD display: de iPhone X. Velen zeiden dat dit was om het tienjarige jubileum van de iPhone te vieren, nu blijkt dat het wellicht de opmaat is voor de toekomst. Van de drie iPhones die Apple vorig jaar presenteerde, hebben er twee een OLED-scherm (de iPhone XS en iPhone XS Max). Alleen de iPhone XR beschikt over een traditioneel scherm, waardoor hij een stuk goedkoper is dan zijn twee broers. Consumenten hebben hierdoor de keuze tussen een wat goedkopere iPhone en de duurdere modellen.

Volgens The Wall Street Journal slaat Apple volgend jaar een andere weg in. Schermmaker Japan Display zegt tegenover de krant dat vanaf 2020 de inkomsten van Apple voor LCD-panelen wegvallen. Dat komt omdat Apple dan alleen nog maar iPhones met OLED-scherm op de markt brengt. Dit jaar kunnen we nog wel een model verwachten met LCD-display. Dat is naar alle waarschijnlijkheid de opvolger van de iPhone XR.

Apple iPhone XR

Een mogelijke reden waarom Apple afscheid neemt van LCD, heeft te maken met de verkopen. Hoewel de fabrikant geen exacte verkoopaantallen bekend maakt van specifieke modellen, horen we in de productieketen regelmatig geluiden dat de verkoop van de iPhone XR tegenvalt. Consumenten kiezen massaal voor de iPhone XS en iPhone XS Max, naar verluidt vanwege het betere beeldscherm. Japan Display bevestigt de tegenvallende verkoopcijfers van de iPhone XR. Om het inkomstenverlies op te vangen zoekt de schermmaker investeerders. Het bedrijf is bereid om hen een aandeel van 30 procent te bieden als ze met geld over de brug komen.

Vanaf volgend jaar hebben alle iPhones dus een OLED-scherm. Dat betekent niet dat Apple volledig van haar geloof is gevallen. Sommige iPad-modellen behouden hun LCD-display. Op deze manier houdt Apple de prijs laag en wil ze nog lange tijd de tabletmarkt domineren.

Opvouwbare iPhone

Het grote verschil tussen een LCD- en OLED-scherm is dat de eerstgenoemde een extra component heeft om pixels te laten oplichten. Zelfs als deze geen licht uitstraalt, wordt er licht naar de individuele pixels ‘gelekt’. Zwart is dan ook niet pikzwart, wat bij OLED wel het geval is. Daar bestaat uit iedere pixel uit drie subpixels, die onafhankelijk van elkaar in- en uitgeschakeld kunnen worden. Zwart is dan ook echt zwart, maar daardoor hebben OLED-displays een groter kleurbereik, nauwkeurigere kleurweergave en betere contrasten dan LCD-panelen.

Een ander voordeel van OLED-schermen is dat ze flexibel zijn. Om die reden zijn ze geschikt voor opvouwbare telefoons. Het gegeven dat Apple mogelijk volledig overstapt naar OLED, kan een aanwijzing zijn dat het werkt aan een opvouwbare iPhone. Geruchten hierover circuleren al een tijdje op internet. We verwachten dat het de grote trend van komend jaar gaat worden. Samsung, Huawei en Motorola hebben plannen om op korte termijn een opvouwbare smartphone te introduceren.

Apple iPhone XS beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Tele2 24 mnd 200 1000 € 39,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 50,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 59,00 € 15,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 36,50 € 148,00 Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 10000 € 60,50 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 100 7000 € 48,00 € 121,00 Bekijken
Alle Apple iPhone XS aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden