Vergelijk 2.683.659 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

WhatsApp beperkt doorsturen berichten tot 5 chats

Nieuws WhatsApp beperkt doorsturen berichten tot 5 chats
Door ,

Om het verspreiden van ‘nepnieuws’ tegen te gaan, komt WhatsApp met nieuwe maatregelen op de proppen. Gebruikers mogen binnenkort met de berichtendienst boodschappen doorsturen naar maximaal 5 chats. Voorheen lag deze bovengrens op 20 chats.

Dat vertelt een woordvoerder van WhatsApp tegenover BBC News.

Nepnieuws, of fake news zoals president Trump het voortdurend noemt in zijn toespraken, is een mondiaal probleem. Het klinkt misschien onschuldig als je een bericht de wereld in slingert waarvan de strekking niet klopt, maar het heeft wel degelijk een diepe impact. Neem de Amerikaanse verkiezingen van 2016. De inmenging van Russische ‘trollen’ die met een aanhoudende stroom valse berichtgeving verspreidden, hadden volgens de meeste experts onmiskenbaar op de uitkomst van de verkiezingen, die zoals bekend in het voordeel uitvielen van Donald Trump.

Maximum

Niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld veroorzaakt nepnieuws de nodige maatschappelijke beroering. WhatsApp is zich terdege bewust van de ontwrichting dat nepnieuws kan veroorzaken. Een goed voorbeeld daarvan is India. Daar zijn veel problemen met lynchpartijen, die het gevolg zijn van het doorsturen van nepberichten via WhatsApp en andere media. Een half jaar geleden nam de berichtendienst daarom maatregelen om dit te voorkomen. Zo werd de deelknop goed verstopt om het delen van berichten te voorkomen.

Een andere maatregel is dat Indiase gebruikers nog maar met 5 chats berichten konden delen. Daarvoor lag deze grens op 20. Een chat bestaat uit maximaal 256 personen. In theorie heb je met 5 chats dus een aardig bereik van 1.280 man. Met de oude bovengrens waren dat er 5.120.

Destijds zei WhatsApp dat het om een experiment ging. Nu legt de berichtendienst deze nieuwe grens van 5 chats wereldwijd op. Tegenover BBC News bevestigt de woordvoerder dat het besluit ‘zorgvuldig’ tot stand is gekomen. Een collega van hem voegt daar aan toe:

“De limiet voor het doorsturen van berichten heeft het aantal doorgestuurde berichten significant gereduceerd, wereldwijd. Op deze manier wordt het doorsturen van privéberichten naar nauwe contacten via WhatsApp verbeterd. We blijven luisteren naar de feedback van onze gebruikers. Op termijn kijken we naar nieuwe manieren om het verspreiden van virale content te bevorderen.”

Facebook

De maatregel komt niet als donderslag bij heldere hemel. Afgelopen week verwijderde Facebook al 500 pagina’s en profielen die naar eigen zeggen nepnieuws verspreidden in de Oekraïne, Centraal- en Oost-Europa. Onlangs maakte Facebook afspraken met het Britse bedrijf Full Fact dat feiten checkt die op het platform worden verspreid, in de hoop zo de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan.

Zo’n anderhalf miljard gebruikers zijn maandelijks actief op WhatsApp. Daarmee is WhatsApp de grootste berichtendienst ter wereld.

Via

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden