Vergelijk 2.465.632 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Microsoft luidt officieel einde Windows 10 Mobile in

Nieuws Microsoft luidt officieel einde Windows 10 Mobile in
Door ,

Het Windows Phone-project is er een van teleurstelling op teleurstelling geweest. De ondersteuning van het mobiele besturingssysteem is de afgelopen jaren sterk afgenomen, en een smartphone met de software van de Amerikanen is eveneens al lang niet meer uitgebracht. Hoogste tijd om de officiële stekker eruit te trekken.

Een beetje concurrentie op de smartphonemarkt kan nooit kwaad. In het huidige landschap ben je overgeleverd aan twee grootmachten: iOS van Apple of Android van Google, waarvan laatstgenoemde al dan niet bewerkt is door de fabrikant van de smartphone. Wat je in andere markten ziet met zo weinig aanbieders, is dat de ontwikkeling van de grootmachten vaak stopt. Zo is Android Pie een stuk minder interessant dan Oreo of Nougat ten opzichte van hun voorgangers. De derde aanbieder op de smartphonemarkt had anno 2019 Microsoft moeten zijn, maar alles is net iets anders gelopen.

Microsoft eindigt Windows 10 Mobile 

Voor het jaar 2019 had Microsoft toentertijd vast en zeker een ander toekomstbeeld voor ogen. We weten echter niet beter dan dat het Windows Phone / Windows Mobile-platform jammerlijk gefaald heeft. Nieuw is dat Microsoft de stekker uit het besturingssysteem gaat trekken. Op de ondersteuningspagina van Windows 10 Mobile lees je terug dat de ondersteuning van het meest recente softwareplatform eind 2019 stopt. Updates zullen dus niet meer uitgebracht worden na dit jaar, waardoor je kunt spreken van een aangekondigde dood.

Windows 10

Toch had het heel anders kunnen lopen. In het jaar 2012 startte Microsoft de aanval met Windows Phone. Toen al waren iOS en Android de enige serieuze softwaresystemen die je kon vinden op de smartphonemarkt. Met grote namen als Nokia en Hewlett Packard (HP) werd er de nodige angst ingeboezemd. Hoewel het systeem volgens menig gebruiker zeker niet slecht was, bleef de ondersteuning voor diverse belangrijke applicaties uit. Daarnaast zagen overige fabrikanten geen heil in Windows Phone, waardoor de groei van het platform stokte. Daarnaast concurreerde Microsoft met Nokia actief met andere aanbieder van Windows Phone.

Windows 10 Mobile vervangen

In 2016 lanceerde Microsoft nog Windows 10 Mobile, de laatste en meest recente versie van haar mobiele besturingssysteem, gebaseerd op de PC-software Windows 10. Helaas was dat jaar al zo goed als duidelijk dat de Amerikaanse techgigant de strijd had verloren. In datzelfde jaar zijn tevens de laatste echt interessante telefoons met het Windows-besturingssysteem uitgebracht. Ben je nog in het bezit van een smartphone met Windows Phone of Windows Mobile? Bekijk dan eens onze keuzehulp, zodat je straks niet opgescheept zit met een verouderd en niet-ondersteund besturingssysteem.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden