Vergelijk 3.858.104 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Cook: ‘Minder iPhones verkocht ? Geen probleem’

Nieuws Cook: ‘Minder iPhones verkocht ? Geen probleem’
Door ,

Tim Cook, de CEO van Apple, ziet het niet als een probleem dat zijn bedrijf het afgelopen kwartaal minder iPhones heeft verkocht. Hij komt met een opmerkelijk argument aanzetten voor zijn standpunt: “Het belangrijkste is dat klanten tevreden zijn”.

Dat zegt Cook in een interview met CNBC tegen Jim Cramer, presentator van de show Mad Money.

Net als alle grote techbedrijven maakt Apple iedere drie maanden haar kwartaalcijfers bekend. Voor investeerders en aandeelhouders vormen deze cijfers de belangrijkste graadmeter voor de groei van het bedrijf. Als de omzet en winst toenemen en de kosten niet uit de klauwen lopen, zijn ze tevreden. Dat vertaalt zich in hogere koersen voor de aandelen van het bedrijf en op zijn beurt een hogere winstuitkering aan de aandeelhouders (dividend).

De financiële cijfers over het vierde en laatste kwartaal van 2018 moeten nog worden berekend en gepubliceerd. Tim Cook wilde dit moment niet afwachten en schreef een open brief aan investeerders. Daarin sprak hij de verwachting uit dat de kwartaalcijfers wellicht lager uitvallen. Na bekendmaking van het nieuws kelderde de koers van Apple’s aandelen onmiddellijk. Uiterlijk eind deze maand moet Apple de cijfers bekendmaken over de laatste drie maanden van vorig jaar.

‘Zolang ze maar tevreden zijn’

Tim Cook staat de media niet vaak te woord. Interviews met de topman zijn dan ook behoorlijk schaars. Voor het Amerikaanse televisiebedrijf Consumer News and Business Channel (CNBC) maakt de topman wel tijd. In het programma ‘Mad Money’ van Jim Cramer vertelt hij uitgebreid over de tegenvallende verkoopcijfers van de iPhone. Zo verbaast hij zich dat men zoveel waarde hecht aan exacte verkoopaantallen.

“Veel mensen begrijpen het verhaal van Apple verkeerd. Veel mensen vinden bijvoorbeeld hoeveel iPhones we in een periode van negentig dagen verkopen het belangrijkste meetpunt. Dat staat heel erg laag op mijn prioriteitenlijstje.”

Dat Apple minder exemplaren verkoopt van de iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max dan verwacht, lijkt Cook niet te deren.  “Het belangrijkste is dat klanten tevreden zijn, want dan kopen ze de volgende keer weer een nieuwe iPhone. Als zij besluiten een nieuwe telefoon te kopen, of als ze vinden dat ze dankzij de actie om goedkoper dan normaal de accu te vervangen er weer even tegenaan kunnen, dan vind ik dat prima”, aldus de hoogste baas van Apple.

Daarmee verwijst Cook naar het accuvervangingsprogramma. Klanten die een iPhone 6 (Plus) of iPhone 6s (Plus) hadden gekocht waarvan de batterij niet langer optimaal presteerde, mochten deze heel 2018 tegen een zeer laag tarief laten vervangen. Apple initieerde dit programma, omdat ze zonder haar gebruikers goed in te lichten een software-update doorvoerde waardoor de kloksnelheid van de processor automatisch werd teruggeschroefd als de accu niet in optimale conditie verkeerde. Dat leidde destijds tot veel verontwaardiging.

Of investeerders en aandeelhouders de mening van Cook delen valt nog te bezien. Zij weten dat de iPhone de grootste bron van inkomsten is voor het Amerikaanse technologiebedrijf. Als deze opdroogt, voorspelt dat weinig goeds voor de nabije toekomst.

Patentstrijd

Ook gaat Cook in op de juridische strijd waarin zijn bedrijf momenteel is verwikkeld met Qualcomm. Apple beschuldigt de Amerikaanse chipfabrikant van illegale licentiepraktijken. Qualcomm zegt op haar beurt dat Apple inbreuk maakt op een hardwarepatent van het bedrijf, ze te weinig compensatie krijgt voor de technische innovatie waar ze verantwoordelijk voor is en dat Apple bedrijfsgeheimen doorspeelt naar Qualcomms grootste concurrent Intel. Cook beweert dat het de afgelopen maanden nier langer het gesprek is aangegaan met de chipmaker om tot een schikking te komen. De strijdbijl wordt voorlopig dus nog niet begraven als we de topman van Apple mogen geloven. Met andere woorden, wordt vervolgd.

Verder zegt Cook dat Apple’s ecosysteem wereldwijd 1,4 miljard actieve apparaten telt. Ruim een derde daarvan (500 miljoen) gebruiken Siri. Gemiddeld raadplegen gebruikers tien miljard keer per maand de digitale assistent van Apple, oftewel zo’n twintig keer per dag.

Via

Apple iPhone XS beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
KPN 24 mnd 150 2000 € 67,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 47,50 € 10,00 Bekijken
Tele2 24 mnd onbeperkt 2147483647 € 60,00 € 71,00 Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 67,00 € 94,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 32,50 € 467,00 Bekijken
Ben 24 mnd 100 1000 € 32,00 € 788,00 Bekijken
Alle Apple iPhone XS aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden