Vergelijk 3.855.258 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Consumentenbond: beveiliging Android-smartphones niet oké

Nieuws Consumentenbond: beveiliging Android-smartphones niet oké
Door ,

Smartphones en virussen, het is een combinatie waar je wellicht niet zo snel bij stilstaat. In tegenstelling tot wat velen denken, blijken telefoons anno 2019 nog steeds vatbaar te zijn voor kwaadwillenden. Zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Net als computers leken ook smartphones in hun begintijd niet de meest veilige toestellen om het internet mee op te zoeken. Doordat de Android-software inmiddels zo is verbeterd en een stuk mooier er uitziet, denk je al snel dat het met de beveiliging ook wel snor zit. De Consumentenbond vond het daarom de hoogste tijd om deze aanname eens te gaan onderzoeken. De bond testte 21 gratis en betaalde beveiligingsapplicaties. De betaalde beveiligingsapps hadden een prijs van 7 tot 40 euro per jaar. Daarnaast is de ingebouwde beveiliging van Google, beter bekend als Play Protect en Safe Browsing, getest. 

Standaardbeveiliging Android-smartphones 

De resultaten zijn verhelderend, maar wekken ook de nodige zorgen. De standaardbeveiliging Play Protect van Google blokkeert slechts 56 procent van de 2000 malafide apps die de Consumentenbond losliet. Gezien het feit dat veel consumenten geen aparte beveiligingsapplicaties installeren, zijn de resultaten verre van geruststellend. Safe Browsing, de beveiligingsfunctie van standaardbrowser Chrome, presteert nog slechter. Deze blokkeerde geen van de 250 phishingwebsites. Riskant, omdat phishing op smartphones toeneemt en moeilijker te doorzien is dan op een computer. 

Een aparte beveiligingsapplicatie zorgt al voor een stuk meer veiligheid op je smartphone. Waar Play Protect 56 procent van de 2000 malafide apps tegenhield, daar noteert de gemiddelde beveiligingsapplicatie een percentage van 89 procent. De betaalde versie van Eset scoorde het beste in de test van betaalde beveiligingsapplicaties. De app blokkeerde 91 procent van alle malafide websites. Ben je in het bezit van een iPhone? Dan hoef jij je geen zorgen te maken. Deze apparaten zijn standaard goed beveiligd tegen kwaadwillenden.

Virus op je mobiel?

Heb je het gevoel dat of weet je zeker dat jouw smartphone besmet is met kwaadaardige software? Geen paniek! In het achtergrondartikel hieronder leggen we je stap voor stap de gevaren, gevolgen en oplossingen uit van virussen op je mobiel. Deze gids is niet alleen interessant voor consumenten met besmette telefoons, maar ook gebruikers die juist willen voorkomen dat ze in aanraking komen met kwaadwillenden. 

Virus op je mobiel! De gevaren, gevolgen en oplossingen!

Virus op je mobiel! De gevaren, gevolgen en oplossingen!

11 jan 2018 - Kwaadaardige software op je smartphone kan bijzonder vervelend zijn, maar in sommige gevallen ook ronduit gevaarlijk. Wat zijn deze gevaren? Wat moet je doen als je telefoon geïnfecteerd blijkt te zijn? En hoe kun je dit voorkomen? In dit artikel bespreken we hoe je je kunt wapenen tegen virussen en andere malware op je smartphone.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden