Vergelijk 3.026.198 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Beveiligingsupdate januari 2019 nu beschikbaar

Nieuws Beveiligingsupdate januari 2019 nu beschikbaar
Door ,

Google is begonnen met de uitrol van de nieuwste beveiligingsupdate: januari 2019. Deze is vanaf nu beschikbaar voor diverse Pixel-telefoons, andere fabrikanten volgen hoogstwaarschijnlijk binnenkort. Alles wat je over de nieuwste update moet weten lees je hier op GSMinfo.nl.

Sinds het beruchte Stagefright-lek in 2015, waarbij hackers met een sms’je en een stukje kwaadaardige code je smartphone op afstand konden overnemen, neemt Google beveiliging van haar platform zeer serieus. Om ervoor te zorgen dat het besturingssysteem altijd up-to-date is wat betreft veiligheid, rolt de zoekmachinegigant maandelijks security updates uit. Dat gebeurt doorgaans iedere eerste maandag van de maand.

Over de update

Dat is ook deze maand niet anders. Maandagavond maakte Google op haar Security Bulletin bekend dat de beveiligingsupdate van januari 2019 beschikbaar is. Als we door de lijst van Common Vulnerabilities and Expores (CVE) bladeren, zien we dat de patch maar liefst 27 potentieel gevaarlijke beveiligingsrisico dicht. Het gaat dan om lekken in het besturingssysteem, framework, kernel en componenten van onder meer NVIDIA en Qualcomm. De ingenieurs van Google ontdekten afgelopen maand een kwetsbaarheid in het systeem waardoor hackers met een speciaal gemaakt bestand een arbitraire code konden uitvoeren waardoor het toestel op afstand overgenomen kon worden. Volgens Google zijn er geen gebruikers die hierdoor zijn getroffen.

Naast de laatste beveiligingsupdate heeft Google een ander heikel punt aangepakt met de update. Hij verhelpt de audioproblemen op de Google Pixel 3 en Pixel 3 XL. Gebruikers klaagden dat de audiokwaliteit te wensen overliet als zij video’s opnamen met de camera. De zoekgigant onderzocht de kwestie en ontwikkelde een patch om dit probleem te verhelpen.

Op dit moment halen we de laatste beveiligingsupdate binnen voor de Google Pixel 2 XL. De update is 51,6 MB groot. Mocht je een kleine databundel hebben, dan is het slim om er eerst voor te zorgen dat je verbonden bent met een WiFi-netwerk. Zo voorkom je bijkomende kosten en houd je extra MB’s over die je bijvoorbeeld kunt gebruiken om muziek en video’s te streamen. Je krijgt een melding als de update voor je klaarstaat om te downloaden en installeren.

Einde oefening

De LG Nexus 5X en Huawei Nexus 6P ontvingen jarenlang iedere maand de laatste beveiligingsupdates. Aan deze praktijk komt nu een einde, zo meldt PhoneArena. De laatste software-update die deze toestellen ontvingen was Android 8.0 Oreo. Ze kregen het afgelopen jaar echter nog wel security updates. Google beloofde deze immers drie jaar lang uit te rollen. Google moet het einde weliswaar nog officieel bevestigen, maar het lijkt een gedane zaak. Na iets meer dan drie jaar is het einde oefening voor de Nexus 5X en Nexus 6P.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden