Vergelijk 2.028.646 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Consumentenbond: ‘Gezichtsherkenning smartphones onveilig’

Nieuws Consumentenbond: ‘Gezichtsherkenning smartphones onveilig’
Door ,

Wil je je data op je smartphone goed beveiligen? Dan ben je beter af met een pincode dan gezichtsherkenningssoftware. Deze vorm van biometrische beveiliging is eenvoudig te omzeilen. Een groot aantal moderne telefoons is gevoelig voor de ‘fotohack’.

Dat concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. De belangenorganisatie testte de gezichtsherkenningsfunctie van 110 smartphones, onder meer van Apple, Samsung, Sony, Huawei en HMD Global. Bijna 40 procent van de onderzochte telefoons -42 om precies te zijn- bleken eenvoudig te ontgrendelen te zijn. Een pasfoto of selfie van de eigenaar was het enige dat nodig was om de beveiliging te omzeilen.

iPhones en Galaxy-telefoons zijn veilig

De Consumentenbond test sinds een jaar de beveiliging van gezichtsherkenning bij smartphones. Donderdag bracht de Bond de resultaten van haar grootste onderzoek tot nu toe naar buiten. Daaruit blijkt dat gezichtsherkenning bij een groot aantal telefoons niet op orde is. De belangenorganisatie deelde de 110 geteste telefoons in drie verschillende categorieën in: toestellen die gevoelig zijn voor een fotohack, toestellen die met een foto zijn te ontgrendelen maar beter beveiliging hebben en toestellen die niet met een foto zijn te ontgrendelen.

Laten we beginnen met de smartphones die het veiligst zijn. Op deze lijst vinden we maar liefst 57 telefoons. Een groot aantal daarvan is afkomstig van Apple, Samsung, OnePlus en Huawei. Dat Apple hier tussen staat met haar nieuwste modellen komt niet als een verrassing: Apple investeert veel geld in Face ID. Uit recent onderzoek van Forbes blijkt dat Face ID zich niet zomaar voor de gek laat houden, zelfs niet met een 3D geprinte mal van iemands gezicht. Ook smartphones als de Samsung Galaxy S9 (Plus) en Samsung Galaxy Note 9 vinden we terug in het overzicht.

Apple Face ID

De Huawei Mate 20 Pro staat eveneens op de lijst van veilige telefoons. En dat is opvallend. Vlak na de lancering schreef de Duitse techsite AndroidPIT dat 3D Face Unlock helemaal niet zo veilig is als Huawei claimt. Toen een redacteur het vlaggenschip aan zijn collega gaf, ontgrendelde deze doodeenvoudig het toestel met behulp van de gezichtsherkenningssoftware. Nou moeten we erkennen dat beide redacteuren veel uiterlijke kenmerken met elkaar gemeen hadden, maar volgens Huawei moet dat geen verschil maken. Desondanks staat hij op de veilige lijst van de Consumentenbond, omdat het apparaat niet met een pasfoto is te ontgrendelen.

Onveilig

Bij een groot aantal telefoons is de gezichtsherkenning helemaal niet zo veilig als gedacht. Toestellen als de Huawei P20 (Lite), Motorola Moto E5 (Plus), Nokia 7.1, Xiaomi Mi A2 en Sony Xperia XZ2 Premium zijn te hacken met een foto of selfie van de eigenaar. Diverse telefoons van LG, waaronder de LG G7 ThinQ en LG V40 ThinQ, zijn weliswaar met een foto te ontgrendelen, maar zijn daarentegen een stuk veiliger dan de zojuist genoemde toestellen. Dat komt omdat de gezichtsherkenningssoftware de mogelijkheid biedt om een striktere beveiliging in te stellen.

Weten hoe veilig gezichtsontgrendeling op jouw telefoon is? De volledige lijst met smartphones met veilige, minder veilige en onveilige gezichtsontgrendelingsfunctionaliteit, vind je op de website van de Consumentenbond.

Reactie Samsung

Samsung reageerde tegenover Androidworld op het bericht met de onderstaande verklaring:

“De Galaxy A-, S- en Note-series zijn voorzien van verschillende vormen van biometrische beveiliging met het hoogste veiligheidsniveau. Op de Galaxy A7 en A8 is dat de vingerafdrukscanner, de Galaxy S- en Note-series beschikken ook over een irisscanner. Naast de biometrische beveiliging kunnen gebruikers met deze smartphones hun telefoon ook ontgrendelen met gemakkelijkere mogelijkheden, zoals swipe en gezichtsherkenning. Wij willen benadrukken dat gezichtsherkenning alleen gebruikt kan worden om de telefoon te ontgrendelen en niet gebruikt kan worden om toegang te krijgen tot de Beveiligde Map. De aanpak van Samsung om smartphones veilig te houden, reikt overigens verder dan de ontgrendeling. Zo hebben wij ons beveiligingsplatform KNOX in al onze smartphones ingebouwd. Met KNOX zijn persoonlijke data beschermd op hardware- en softwareniveau. Wij adviseren klanten om naast de gemakkelijke methoden om hun telefoon te ontgrendelen ook altijd een of meerdere van de biometrische mogelijkheden te gebruiken. Voor de Galaxy A7 en A8 is dat de vingerafdrukscanner, terwijl Galaxy S- of Note-gebruikers zowel de vingerafdruk- als irisscanner kunnen inzetten.”

Heb je na het lezen van dit artikel het vertrouwen verloren in gezichtsontgrendeling? Er zijn meer dan genoeg manieren om je smartphone te beveiligen tegen kwaadwillenden. In het onderstaande artikel hebben we de belangrijkste beveiligingsopties met voor- en nadelen voor jullie op een rij gezet.

Security check. Zo beveilig je je smartphone

Security check. Zo beveilig je je smartphone

4 apr 2020 - Is jouw smartphone goed beveiligd? Een doodeenvoudige vraag, maar een antwoord daarop is wellicht een stuk lastiger omdat er zoveel verschillende aspecten zijn aan smartphonebeveiliging. In dit artikel geven we je een complete security check. Na het lezen van het onderstaande stuk weet je zeker dat jouw toestel op-en-top beveiligd is.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden