Vergelijk 3.483.361 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Xperia-telefoons krijgen geavanceerde 3D gezichtsherkenning

Nieuws Xperia-telefoons krijgen geavanceerde 3D gezichtsherkenning
Door ,

Sony werkt aan gezichtsherkenningstechnologie die naar eigen zeggen geavanceerder is dan Apple’s Face ID. Diverse vlaggenschepen van de fabrikant kunnen komend jaar deze nieuwe vorm van biometrische beveiliging verwachten. Naar verwachting kunnen we de eerste Xperia-telefoons met deze technologie in de tweede helft van het jaar verwachten.

Dat zegt Satoshi Yoshihara, hoofd van Sony’s sensordivisie, tegenover Bloomberg.

Een pincode, wachtwoord of veegpatroon zijn bekende beveiligingsmethodes voor smartphones. De vingerafdrukscanner, irisscanner en gezichtsherkenningssoftware zijn inmiddels ook ingeburgerd bij de meeste gebruikers. De laatste variant kreeg echter pas grote bekendheid dankzij de iPhone X. Naast de selfiecamera vinden we voorop tevens een infraroodcamera, infraroodbelichter en nog enkele andere sensoren die gezichtsontgrendeling mogelijk maken. Deze techniek ken je wellicht onder de noemer Face ID.

Recentelijk onderzocht zakenkrant Forbes de betrouwbaarheid en veiligheid van Apple’s gezichtsherkenningssoftware. En wat blijkt? Face ID is zeer effectief en laat zich niet gauw om de tuin leiden. Dit in tegenstelling tot de gezichtsherkenning van sommige andere toestellen, zoals de Huawei Mate 20 Pro.

‘3D is de toekomst’

Ook Sony ziet de potentie van gezichtsherkenning. De smartphonemaker uit Japan gaat aankomend jaar diverse apparaten op de markt brengen met haar eigen camera’s en beeldsensoren die gezichtsherkenning mogelijk maken. Daarvoor vertrouwt Sony op 3D camera’s. Volgens Yoshihara kunnen smartphones met deze camera’s en sensoren de verkoopcijfers een stimulans geven. Externe ontwikkelaars hebben inmiddels een toolkit ontvangen om zelf te experimenteren met de software die Sony heeft ontwikkeld.

“Camera’s hebben een revolutie teweeggebracht in smartphones”, aldus Sony’s topman. “Naar aanleiding wat ik heb gezien, heb ik dezelfde verwachting voor 3D camera’s. Het tempo verschilt per toepassing, maar fabrikanten gaan zeker meer 3D in hun producten verwerken, daarvan ben ik overtuigd.”

Apple Face ID

Sony overstag

Onder meer Apple, Google en Samsung gebruiken camerachips van Sony in hun telefoons. Volgens anonieme bronnen vertrouwt ook Huawei op de beeldsensoren van Sony. Vanwege de vertrouwelijke aard wil Yoshihara dat niet bevestigen tegenover Bloomberg.

Daarentegen laat hij wel doorschemeren dat Sony deze techniek komend jaar in haar eigen toestellen gaat verwerken. Gezichtsherkenning is één van de toepassing waar Sony de 3D camera’s mogelijk voor gaat inzetten. In plaats van een projector die duizenden onzichtbare punten in je gezicht projecteert om een gezichtsprofiel te herkennen, gebruikt Sony lasers om een gezichtsprofiel te identificeren. Volgens Yoshihara werkt deze methode uiterst nauwkeurig tot vijf meter afstand.

In het interview met Bloomberg noemt de topman nog enkele andere voorbeelden waarvoor de 3D camera’s gebruikt kunnen worden. In theorie is het mogelijk om magie te gebruiken met je hand in een VR-game. De techniek kan ook ingezet worden om de afmetingen van een kamer te berekenen, of een goudvis te laten rondzwemmen in je kamer. Afgezien van telefoons kan de 3D technologie van Sony ook gebruikt worden in auto’s, drones en robots.

De massaproductie van de 3D camera’s staat gepland voor de zomer van 2019. De eerste Xperia-telefoons met deze techniek kunnen we in de tweede helft van het jaar verwachten. Daarmee kunnen we uitsluiten dat de Sony Xperia XZ4 deze camerachips krijgt.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden