Vergelijk 2.726.149 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Face ID iPhone niet te foppen

Nieuws Face ID iPhone niet te foppen
Door ,

Hoe veilig is de gezichtsherkenning op jouw smartphone? Forbes besloot de proef op de som te nemen op een wel heel rigoureuze wijze. Met een speciaal 3D geprinte versie van het hoofd van de redacteur probeerde hij diverse toestellen te ontgrendelen. Android-telefoons waren eenvoudig voor de gek te houden, maar Apple’s Face ID liet zich niet om de tuin leiden.

Een pincode, wachtwoord, tekenpatroon, vingerafdruk- of irisscanner: de data op jouw telefoon is vandaag de dag op allerlei manieren te beschermen. Eén vorm van biometrische beveiliging zijn we nog vergeten: gezichtsherkenning. Deze feature was aanvankelijk alleen beschikbaar op de duurdere toestellen, tegenwoordig zijn er ook genoeg middenklassers met deze beveiligingsoptie.

Gezichtsherkenning

Een van de eerste smartphones met gezichtsherkenning, was de iPhone X. Apple noemde deze ook wel Face ID en verving de oude vertrouwde Touch ID, die sinds jaar en dag op iPhones te vinden is. Toen de thuisknop plaats moest maken voor het beeldscherm, moest Apple met een alternatief komen. Face ID was geboren. Deze scant op 30.000 punten jouw gezichtscontouren en maakt daarvan een profiel. Deze wordt vervolgens lokaal opgeslagen op de Secure Enclave, een extra beveiligd gedeelte van de processor. Komt de scan overeen met het opgeslagen profiel, dan springt de iPhone X van het slot. Door de infraroodcamera en infraroodbelichter werkt deze techniek ook ’s avonds.

Gezichtsherkenning zien we anno 2018 bij steeds meer Android-telefoons, zowel in het topsegment als in de middenklasse. Ze zijn lang niet allemaal zo geavanceerd als Apple’s Face ID, maar zorgen er zo goed mogelijk voor dat anderen geen toegang krijgen tot de gegevens op je telefoon. In het verleden is meer dan eens gebleken dat deze eenvoudig te omzeilen was. Een geprinte foto van jezelf of een foto van jezelf op een andere smartphone was vaak al voldoende om de gezichtsherkenning voor de gek te houden.

De gezichtsherkenningssoftware van de Huawei Mate 20 Pro was onlangs nog uitgebreid in het nieuws, en niet op een positieve manier. Twee Duitse techredacteuren slaagden erin om de gezichtsherkenning van hun testexemplaar kinderlijk eenvoudig te omzeilen. Toen stond 3D Face Unlock ineens in zijn hemd. Bijzonder pijnlijk aangezien Huawei bij de presentatie van het vlaggenschip vol trots vertelde hoe ontzettend veilig de soft- en hardware was.

Apple iPhone X Face ID

Face ID

Thomas Brewster van Forbes besloot om de gezichtsherkenningssoftware van diverse telefoons op een ludieke manier te testen. Niet door simpelweg een foto te nemen en uit te draaien, maar door een driedimensionale mal van zijn gezicht te maken. Daarvoor reisde hij af naar Birmingham in het Verenigd Koninkrijk om een 3D scan te laten maken. Drie dagen later en 300 pond lichter had hij een realistische 3D print van zijn gezicht.

Vervolgens ging hij hiermee aan de slag om de gezichtsherkenning van vijf smartphones te testen. Dat waren de Samsung Galaxy S9, Samsung Galaxy Note 8, LG G7 ThinQ, OnePlus 6 en de iPhone X. De resultaten van zijn experiment liegen er niet om. Brewster was in staat om alle vier de Android-telefoons te ontgrendelen met zijn borstbeeld. Alleen de iPhone X liet zich niet voor de gek houden.

Reacties

Bij de LG G7 ThinQ en beide Galaxy-telefoons van Samsung kreeg de techredacteur een waarschuwing dat gezichtsherkenning niet de veiligste manier is om een smartphone te beveiligen. Bij de OnePlus 6 kreeg hij geen enkele waarschuwing van de fabrikant. Een woordvoerder van LG adviseerde om twee verschillende profielen op te slaan voor extra beveiliging. Samsung vertelde dat gezichtsherkenning een methode is om je toestel te ontgrendelen die je leven ‘aangenamer’ moet maken, ‘net als swipe to unlock’. Een woordvoerder van OnePlus raadde aan om naast Face Unlock ook een pincode of wachtwoord te gebruiken.

Matt Lewis, research director bij beveiligingsbedrijf NCC Group, zegt in een reactie dat iedere vorm van biometrische beveiliging in theorie gekopieerd kan worden, als je meer genoeg tijd en geld hebt. “Richt je daarom op het geheimzinnige aspect, zoals een pincode of wachtwoord”, zo luidt zijn advies.

Apple iPhone X beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Tele2 24 mnd 200 1000 € 34,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 37,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 5000 € 44,50 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd onbeperkt 6000 € 49,50 € 17,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 6000 6000 € 36,50 € 24,00 Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 5000 € 55,00 € 48,00 Bekijken
Telfort 24 mnd 150 10000 € 52,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone X aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden