Vergelijk 2.698.783 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Apple aangeklaagd wegens ‘valse claims’ beeldscherm van nieuwe iPhones

Nieuws Apple aangeklaagd wegens ‘valse claims’ beeldscherm van nieuwe iPhones
Door ,

Apple heeft zich in het verleden wel vaker mogen melden voor het gedaagdenbankje. Ditmaal met de Amerikaanse techreus zich verantwoorden voor het beeldscherm van de nieuwste iPhones. In al het reclame- en PR-materiaal claimt Apple dat de apparaten ‘een en al scherm’ zijn. Niets van waar, zo zeggen een aantal beklaagden tegenover de rechter. Ze eisen dat Apple het reclamemateriaal of de telefoons aanpast, en een schadevergoeding.

Dat blijkt uit documenten die afgelopen vrijdag bij de US District Court of Northern California zijn ingediend.

In september presenteerde Apple haar nieuwste iPhones: de iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max. Later die maand verschenen eerst de XS-modellen, sinds eind oktober ligt de iPhone XR bij ons in de winkels. Apple maakte wederom een groot spektakel gemaakt van de presentatie. Eén van de aspecten waar Tim Cook en Phil Schiller uitgebreid bij stilstonden, was natuurlijk het beeldscherm. Net als de iPhone X hebben de iPhone XS en iPhone XS Max een Super Retina HD display, oftewel een OLED-scherm. Als we de specsheet erbij pakken, zien we dat het eerstgenoemde toestel een resolutie van 2436 bij 1125 pixels heeft. Zijn grote broer telt maar liefst 2688 bij 1242 pixels.

Misleiding

Bij de onthulling werd er nauwelijks iets over gezegd, maar beide toestellen hebben bovenin een ‘notch’ of inkeping. Dat lijkt misschien triviaal, maar voor de aanklagers is het een halszaak. In het promotiemateriaal zegt Apple namelijk dat de telefoons ‘een en al scherm’ zijn. Niets anders dan misleiding, zo concluderen de advocaten van de aanklagers, die streven naar een class action suit. Daarbij kan de rechter namens een grote groep gedupeerden uitspraak doen in een zaak in plaats van dat ze één-voor-één naar de rechter moeten stappen.

Apple rechtszaak

Door de inkeping aan de bovenzijde ben je ten minste 120 verticale pixels kwijt. Niet alleen door de notch, maar ook door de afgeronde hoeken moet je een deel van het schermoppervlak inleveren. Als je alles bekijkt heb je bij de iPhone XS ‘slechts’ beschikking tot 2195 bij 1125 pixels, een stuk minder dan de geclaimde 2436 bij 1125 pixels. Ook menen de aanklagers dat Apple oneerlijk is over de schermgrootte. Het bedrijf zegt namelijk dat het beeldscherm van de iPhone XS 5,8 inch in doorsnee is. In werkelijkheid is deze 5,6875 inch. Door de afgeronde hoeken moet je ongeveer 1/16 in mindering brengen van de beelddiagonaal.

Apple rechtszaak

Posters

En dan zijn er nog de reclameposters. Heb je deze wel eens goed bekeken? Als je goed kijkt zie je nergens de notch of inkeping aan de bovenzijde van het scherm. Deze is goed gemaskeerd door een zwartgekleurde achtergrond, waardoor de zwarte balk onherkenbaar is. In de aanklacht lezen we het volgende:

“Afbeeldingen die de ontbrekende pixels verhullen zijn prominent aanwezig op de website van Apple, maar ook in alle reclame-uitingen van de gedaagden die retailers gebruiken om de producten te verkopen. Kopers vertrouwen op deze afbeeldingen en meenden dat de iPhone XS en iPhone XS Max geen notch bovenin het scherm hadden.”

Apple rechtszaak

De aanklagers eisen dat Apple ophoudt met de valse en misleidende advertenties omtrent het beeldscherm. Daarnaast willen ze dat het bedrijf alle producten met deze misleidende claims terugroept, deze producten corrigeert, repareert, vervangt of op andere wijze rectificeert en alle consumenten die de producten hebben gekocht hun geld teruggeeft.

Wat vinden jullie van de rechtszaak? Denken jullie dat deze kans van slagen heeft, of is hij voorbaat al gedoemd met een sisser af te lopen? Laat vooral een reactie achter onder dit artikel.

Via

Apple iPhone XS beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Tele2 24 mnd 200 1000 € 36,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 42,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 36,50 € 21,00 Bekijken
Ben 24 mnd 100 2000 € 32,00 € 32,00 Bekijken
T-Mobile 12 mnd onbeperkt 2147483647 € 70,00 € 106,00 Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 5000 € 44,50 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone XS aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden