Vergelijk 3.033.696 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony ontslaat een kwart van haar personeel in Europa

Nieuws Sony ontslaat een kwart van haar personeel in Europa
Door ,

De feestdagen horen de leukste tijd van het jaar te zijn, maar dat geldt dit jaar helaas niet voor iedereen. Vlak voor Kerst gooit Sony Mobile, de smartphonedivisie van het Japanse elektronicaconcern, 200 medewerkers op straat. Alle ontslagen vallen op het Zweedse kantoor in Lund.

Het komt helaas wel vaker dat er honderden en soms wel duizenden mensen van de ene op de andere dag hun baan en financiële zekerheid kwijt raken. Een goed voorbeeld daarvan is General Motors: eind november kreeg 14.000 man personeel te horen dat zij volgend jaar hun baan kwijtraken. Vanwege tegenvallende verkoopcijfers sluit het Amerikaanse automotivebedrijf vijf fabrieken in de VS, waardoor duizenden medewerkers ineens overtallig zijn.

Ook de smartphone-industrie is niet gevrijwaard van massaontslagen. Begin juli maakte HTC bekend dat 1.500 banen op de tocht stonden, een kwart van het totale personeelsbestand. Ook bedrijven als BlackBerry en LG hebben in het verleden grootschalige reorganisaties doorgevoerd waardoor honderden mensen hun baan verloren.

Lund

Nu trekt Sony aan de bel. Het is al lang bekend dat de Japanse smartphoneproducent in zwaar weer verkeert. Met het bedrijf an sich gaat het goed, met de smartphoneafdeling minder. Sony heeft moeite om op te boksen tegen concurrenten als Samsung, Huawei en Apple. Afgelopen jaar verkocht Sony zo’n 13,5 miljoen smartphones. Analisten voorspellen dat er dit jaar slechts 10 miljoen mobiele telefoons over de toonbank gaan. De Sony Xperia XZ3, het huidige vlaggenschip van het bedrijf, is niet zo populair als bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S9 of de Huawei P20 Pro. Geef je ogen maar eens goed de kost en dan zul je zien dat je de telefoons van Sony niet bijster veel tegenkomt in het Nederlandse straatbeeld.

Alle ontslagen vallen op het kantoor in Lund. Daar werken iedere dag zo’n 1.200 man personeel. Twee derde daarvan, 800 man, heeft een dienstverband bij Sony. De overige 400 worden extern ingehuurd. Van het vaste personeelsbestand verliest een kwart zijn baan. Voor een deel van de ontslagen medewerkers is in maart 2019 de laatste werkdag.

Het doel van de ontslagronde is duidelijk: kostenbesparing. Het exacte bedrag dat Sony hiermee bespaart is onbekend, maar naar schatting gaat het om 50 procent van de totale bedrijfskosten op die betreffende locatie. Volgens Stefan Olsson, vervangend bestuursvoorzitter op de vestiging in Lund, is het aantal ontslagen niet in beton gegoten. Vanzelfsprekend hoopt hij dat het aantal man dat daadwerkelijk de laan uit wordt gestuurd lager uitvalt.

Via

Sony Xperia XZ3 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 26,50 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 100 500 € 27,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 28,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 2000 € 33,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 35,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd onbeperkt 5000 € 40,50 € 0,- Bekijken
Alle Sony Xperia XZ3 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden