Vergelijk 2.563.870 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

‘Nokia vertraagt opzettelijk Android Pie update’

Nieuws ‘Nokia vertraagt opzettelijk Android Pie update’
Door ,

HMD Global, het bedrijf achter de Nokia-telefoons, is bewust traag met het uitrollen van Android 9.0 Pie voor diverse modellen. Dat heeft niets met technische problemen of andere obstakels te maken. Op deze manier probeert het Finse techbedrijf de verkoop van de Nokia 8.1 te stimuleren.

Dat zegt een anonieme, maar betrouwbare bron tegenover PhoneArena.

In plaats van naar de hardware onder de motorkap te kijken, letten steeds meer Android-gebruikers op het updatebeleid van fabrikanten. Als we de cijfers van het Android Developer Dashboard erbij pakken, is goed te zien dat het besturingssysteem van Google behoorlijk gefragmenteerd is. De laatste cijfers stammen uit eind oktober 2018, maar één ding wordt pijnlijk duidelijk als we deze erbij pakken: Android 9.0 Pie, dat afgelopen augustus werd gelanceerd, komt nog altijd nergens voor in de statistieken. iOS 12 daarentegen, dat sinds september verkrijgbaar is, is al bijna driekwart van alle iPhones en iPads geïnstalleerd. Een schril contrast als je beide besturingssystemen naast elkaar zet.

Bewust vertraagd

De reden waarom Android Pie nog niet in de peilingen van Google voorkomt, komt door het simpele feit dat minder dan 0,1 procent van alle Android-toestellen de nieuwste update heeft ontvangen. Daarnaast worden er nog maar weinig nieuwe toestellen standaard met Android Pie afgeleverd. Enkele voorbeelden daarvan zijn de Google Pixel 3 (XL), Huawei Mate 20 Pro, Sony Xperia XZ3 en OnePlus 6T. HMD Global introduceerde onlangs een smartphone die out-of-the-box op de nieuwste Android-versie draait: de Nokia 8.1.

Vooralsnog is dat het enige apparaat van de Finnen tot nu toe met Android Pie. Dat is verrassend, omdat de telefoons van HMD Global meedoen aan het Android One programma van Google. Niet de fabrikant zelf, maar Google is dan verantwoordelijk voor het updatebeleid. Dat betekent in theorie dat je sneller en langer dan normaal nieuwe updates hoort te ontvangen.

In oktober beloofde HMD nog dat de Nokia 8 en Nokia 8 Sirocco Android Pie in november zouden krijgen. Tot op heden is nog altijd niet gebeurd. De vertraging van de uitrol heeft echter niets te maken met technische problemen of wat dan ook van dien aard van HMD’s kant. Een anonieme bron vertelt tegenover PhoneArena dat het een bewuste keus van de Finnen is om de update voor deze toestellen nog niet uit te rollen. De bron claimt dat HMD op deze manier de verkoop van de onlangs gepresenteerde Nokia 8.1 probeert te stimuleren. Hij zegt dat HMD de software-update eind december eindelijk uitrolt naar de Nokia 8.

HMD ontkent

Deze beschuldiging kan HMD Global niet zomaar over zich heen laten gaan. Na het verschijnen van het bericht kwamen de Finnen met een reactie op het bericht. Tegenover PhoneArena laten ze weten dat er absoluut geen sprake is van bewust vertragen en verhinderen.

“Zodra de upgrade naar Android Pie gereed is en we zeker weten dat het de beste ervaring biedt voor onze fans, beginnen we met de updatecyclus. We zijn toegewijd om een pure, veilige en up-to-date Android-ervaring te bieden. Dat vergt rigoureuze tests om er zeker van te zijn dat we deze belofte kunnen inlossen.”

Voor volgend jaar heeft HMD weer heel wat moois voor ons in petto. De afgelopen twee jaar zetten de Finnen in op het mid-range segment. En dat is ze goed afgegaan: in deze periode verkocht het bedrijf 70 miljoen telefoons, zowel smartphones als zogeheten feature phones. Het aantal high-end vlaggenschepen is bewust laag gehouden. Komend jaar kunnen we meer toestellen in deze categorie verwachten, zo beloofde het bedrijf onlangs in een interview met WinFuture.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden