Vergelijk 4.227.506 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Nederlanders geven voorkeur aan nieuwe smartphone

Nieuws Nederlanders geven voorkeur aan nieuwe smartphone
Door ,

Stel, je smartphone geeft de geest. Wat doe je dan? Ren je dan naar de winkel om een nieuwe te kopen? Of struin je het internet af om ergens een tweedehands toestel op de kop te tikken? Nederlanders hebben weliswaar de reputatie ‘zuinig met de kleintjes’ om te springen, maar niet als het gaat om smartphones. Iets meer dan één op de tien Nederlanders zegt een tweedehands of refurbished toestel te overwegen als ze op zoek zijn naar een nieuwe telefoon.

Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Begin oktober voerde het Telecompaper Consumer Insights Panel een peiling uit onder 1.879 respondenten.

Als geld geen rol speelde, kochten we gegarandeerd allemaal een nieuwe smartphone als dat nodig was. Niet iedereen heeft de luxe om vele honderden euro’s voor een nieuw toestel op te hoesten. En met de huidige adviesprijzen van premium vlaggenschepen is dat de realiteit waarmee we geconfronteerd worden. Een tweedehands of refurbished toestel biedt in dat geval uitkomst. In de meeste gevallen kost deze maar een fractie ten opzichte van de nieuwprijs. Geld verdienen was nog nooit zo gemakkelijk.

Jong en oud

Toch zijn er maar vrij weinig Nederlanders die serieus een tweedehands telefoon overwegen. Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat slechts één op de tien Nederlanders dit serieus overweegt. Daar tegenover staat een grote groep gebruikers (42 procent) die zegt onder geen beding een tweedehands telefoon of tablet te willen.

De groep die potentieel wel geïnteresseerd is in refurbished of tweedehands toestellen, zijn jongeren en 65-plussers. Dat is ook niet zo vreemd: zij hebben simpelweg het geld niet om een duur, nieuw toestel te kopen. Een andere verklaring is dat deze groep vaak de ‘afdankertjes’ krijgt van familieleden of vrienden die zij als hun eigen toestel gebruiken.

Vertrouwen

Vertrouwen blijkt een belangrijke rol hierbij te spelen. Volgens Telecompaper hebben consumenten meer vertrouwen in een tweedehands telefoon op het moment als deze afkomstig is van familieleden, vrienden of kennissen. Partijen als Bol.com of MediaMarkt genieten eveneens het vertrouwen van een deel van de consument. Ongeveer één op de vijf Nederlanders zegt een toestel die langs één van deze wegen is verkregen wel te vertrouwen.

Het minste vertrouwen geniet Marktplaats. Slechts twee procent van de respondenten geeft aan het aan te durven om via dit platform een tweedehands smartphone te kopen. Waar dat precies aan ligt vertelt het onderzoek van Telecompaper niet. Mogelijk heeft het iets te maken met de reputatie van de website. Geregeld horen we verhalen voorbijkomen van oplichtingspraktijken: nietsvermoedende consumenten bestellen en betalen voor een product en vervolgens krijgen ze niets geleverd. Als je contact opneemt met Marktplaats over het voorval, verwijzen ze je vaak enkel door naar de pagina met tips om veilig te handelen op het platform.

Een andere reden is dat ze wellicht niet bekend zijn met initiatieven die Marktplaats heeft genomen om oplichting en misbruik van het platform te voorkomen. Betaalverzoeken met iDeal hebben als voordeel dat de identiteit van de verkoper is gecontroleerd en vastgesteld. Een andere dienst die sinds enkele maanden bestaat is de Gelijk Oversteken Service. Voor een kleine meerprijs van het verkoopbedrag krijgt de verkoper zijn geld pas als het pakket door de koper is ontvangen.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden