Vergelijk 4.227.506 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Google Play Store krijgt concurrentie

Nieuws Google Play Store krijgt concurrentie
Door ,

De Google Play Store krijgt er een concurrent bij. Epic Games, bekend van de immens populaire shooter Fortnite en de Unreal Engine, gaat een eigen online webwinkel starten. Naast haar eigen games kunnen we ook spellen van andere ontwikkelaars verwachten. Wanneer de webshop daadwerkelijk de lucht in gaat, welke titels we kunnen verwachten en wat ze gaan kosten, is onbekend.

Dat schrijft Epic Games in een persbericht op haar blog.

Epic Games is een bekende naam onder gamers. Het bedrijf mag vele grote titels op haar conto schrijven, waaronder Jazz Jackrabbit, Unreal Tournament, Gears of War, Infinity Blade en Fortnite Battle Royale. Deze games waren aanvankelijk alleen op PC en Mac te spelen, maar inmiddels hebben de meeste titels een port naar Android en iOS gekregen. Daardoor liggen ze voor een nog groter publiek binnen handbereik.

Als je een spelletje wil spelen op je Android-telefoon of iPhone, moet je deze downloaden via de Google Play Store of App Store. In een enkel geval kun je daarvoor terecht bij de ontwikkelaar zelf. Gezien het grote bereik kiezen game-ontwikkelaars veelal voor de platforms van Google en Apple. Daarvoor moeten ze echter een deel van de opbrengsten aan deze techbedrijven afstaan. Door de bocht genomen gaat het om een percentage van 30 procent.

Om die reden besloot Epic Games eerder dit jaar om Fortnite Battle Royale niet in de applicatiewinkels van Google en Apple aan te bieden, maar de distributie zelf te regelen. Dat kost weliswaar tijd, geld en inspanning, maar dan mag de ontwikkelaar wel het volledige bedrag van de opbrengsten houden. Kennelijk weegt dat op tegen de bedragen die Google en Apple in rekening brengen.

Fortnite Battle Royale

Concurrentie

Op haar blog schrijft Epic games dat gamers maar twee dingen willen: een webshop met een eerlijk verdienmodel en een directe en goede relatie met haar klanten. En dat is precies waar Epic Games op inzet.

Het bedrijf staat op het punt om een online gamewinkel te lanceren die in het teken staat van ontwikkelaars. In het begin kunnen hier alleen games voor PC en Mac gedownload worden, op een later tijdstip verschijnen hier ook Android-titels en games voor andere open platformen. Apple staat ontwikkelaars niet toe om haar apps via andere kanalen dan de App Store aan te bieden. De titels die in de winkel verschijnen worden door de medewerkers van Epic Games geselecteerd. Details over wanneer de store online gaat, welke launch titles we kunnen verwachten en wat ze gaan kosten ontbreken op dit moment.

Epic Games wijdt daarentegen wel uit over het verdienmodel. Ontwikkelaars die hun games aanbieden via de webwinkel van het bedrijf, mogen 88 procent van de opbrengst houden. Dat is aanzienlijk meer dan Google en Apple bieden. Zij strijken, zoals gezegd, bijna een derde op voor hun diensten. Epic Games verbindt hier geen aanvullende voorwaarden aan, zoals een bepaald aantal downloads of een specifiek bedrag aan omzet.

Ook komt Epic Games met een nieuwsfeed, een programma om ontwikkelaars in contact te brengen met gamers en een affiliate-programma. Naast eigen titels verwelkomt het bedrijf ook games van andere ontwikkelaars. Deze hoeven niet per se met de Unreal Engine gebouwd te zijn: iedere game engine is welkom.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden