Vergelijk 2.957.669 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

GSMinfo weekoverzicht #48 (2018)

Nieuws GSMinfo weekoverzicht #48 (2018)
Door ,

Had je afgelopen week niet iedere dag de tijd om je te verdiepen in het laatste smartphonenieuws? Geen nood, met het GSMinfo weekoverzicht ben je in no-time weer op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Met deze week onder meer: einde oefening voor Wileyfox Benelux en Consumentenbond klaagt Google aan.

Wileyfox sluit Benelux kantoor

Het is over en uit voor Wileyfox Benelux. Terwijl velen van ons het internet afstruinden naar de meest voordelige koopjes, kwam de van oorsprong Britse smartphoneproducent met slecht nieuws. Via Facebook liet het bedrijf weten dat de deuren van haar kantoor per direct sluiten. Een reden voor de sluiting heeft Wileyfox niet, maar het is al lange tijd bekend dat het bedrijf er niet al te florissant voor staat. In februari van dit jaar stond het bedrijf nog onder curatele nadat het betalingsverplichtingen niet kan nakomen. Vijftig medewerkers moesten toen het veld ruimen.

In een emotioneel afscheid schreef Wileyfox op haar Facebookpagina de volgende boodschap:

“Black Friday heeft voor Wileyfox Benelux een hele andere betekenis gekregen, per direct gaat ons Benelux kantoor dicht. Wij kunnen en zullen wij dus geen vragen meer behandelen en beantwoorden.

Voor vragen m.b.t. Wileyfox willen wij jou verzoeken contact op te nemen met Wileyfox UK, via facebook of via de Care app op jouw telefoon of de chat app op wileyfox.com.

Wij willen iedereen bedanken voor het vertrouwen en de vaak lovende woorden m.b.t. onze service en snelheid van handelen, gemiddeld ontvingen wij zelfs 4,7 sterren! Helaas gaf dit geen zekerheid voor ons bestaan.”

Smartphone vingerafdrukscanner

Swoop overgenomen door Fixers

Wileyfox is niet het enige bedrijf dat in zwaar weer verkeert. Ook Swoop, een verkoopketen van refurbished Apple-producten, moet noodgedwongen de stekker trekken uit haar activiteiten. Het bedrijf vroeg in oktober faillissement aan, maar hoopte op een doorstart. Goed nieuws: deze komt er.

Fixers meldde zich als overnamekandidaat. Via een persbericht liet Pieter Leeuw, directeur van Fixers, weten dat het grote interesse heeft in de reparatietak van Swoop. Door de overname wil hij zijn winkelnetwerk uitbreiden en een grote landelijke speler worden. Hij heeft hoge verwachtingen van de overname: volgens Leeuw kiezen consumenten er steeds vaker om hun toestel te laten repareren als deze kapot gaat. Dat heeft volgens hem enerzijds te maken met het gebrek aan innovatie bij nieuwe toestellen, en anderzijds met de BKR-registratie die je aan je broek krijgt bij het aanschaffen van een nieuwe smartphone in combinatie met een abonnement.

Google Pixel 3 Lite opnieuw in beeld

Als we het geruchtencircuit mogen geloven werkt Google aan een budgetvariant van haar huidige vlaggenschepen. Dit toestel gaat naar verluidt door het leven als de Google Pixel 3 Lite, intern ook wel bekend onder de naam ‘Sargo’. Iets minder dan twee weken geleden doken de eerste plaatjes van de Pixel 3 Lite via een Russische blog. Afgelopen week verschenen er opnieuw kiekjes van het toestel online, die wederom afkomstig zijn van Russische bronnen.

Op de meest recente afbeeldingen is de Pixel 3 Lite te zien naast diverse andere premium telefoons, waaronder de Pixel 3 (XL), iPhone XS en iPhone XR. De nieuwe foto’s bevestigen wat we al eerder hoorden, namelijk dat de nog te verschijnen middenklasser geen metalen behuizing met glazen afwerking heeft. In plaats daarvan kiest Google voor polycarbonaat, ook wel verhard plastic of kunststof genoemd. Ook moeten we straks genoegen met een mono speaker aan de onderkant in plaats van twee stereo speakers voor op het toestel.

Google Pixel 3 Lite

Waar we wel van opknappen is het vermoeden dat hij over een koptelefoonaansluiting beschikt. Bij de Pixel 3 en Pixel 3 XL is deze weggelaten om hem slanker te maken. Een ander bijkomend voordeel is dat fabrikanten zich om één gat minder zorgen hoeven te maken om hem stof- en waterbestendig te maken. We gaan er dus voor het gemak van uit dat de nog te verschijnen Pixel-telefoon geen IP-certificering ontvangt.

Dit weten we over de Snapdragon 8150

Waarschijnlijk duurt het niet lang meer voordat Qualcomm de opvolger van de Snapdragon 845 presenteert. Deze kennen we momenteel als de Snapdragon 8150. De afgelopen weken heeft hij al een paar keer zijn gezicht laten zien in diverse online benchmarks. Details over de karakteristieken van het hart van de processor ontbraken echter nog. @UniverseIce gaf ons deze week inzicht in de technische aspecten van de Snapdragon 8150.

Volgens de twitteraar bestaat uit de chipset uit acht kernen (octa-core) en drie clusters. Het eerste cluster bestaat uit drie Kryo Gold kernen met een kloksnelheid van 2,4 GHz. Het tweede cluster bestaat uit een enkele Kryo Gold Prime core die geklokt is op 2,8 GHz. Het derde en laatste cluster wordt gevormd door vier 1,8 GHz krachtige Kryo Silver cores.

De Snapdragon 8150 wordt dinsdag 4 december officieel uit de doeken gedaan. Dan krijgen we hopelijk alle details van de Amerikaanse chipfabrikant. De eerste smartphones met deze nieuwe chipset worden begin volgend jaar verwacht.

Qualcomm Snapdragon

Google opnieuw in het beklaagdenbankje

Google moet zich opnieuw verantwoorden voor de rechter. Ditmaal heeft het niets te maken met de naar verluidt oneerlijke concurrentie voor productadvertenties in Google Shopping of de dominante positie van Android: ditmaal draait het om het verzamelen van de locatiegegevens van Android-gebruikers.

Het is algemeen bekend dat Google locatiegegevens verzamelt om jouw op deze manier persoonlijk afgestemde advertenties voor te schotelen. Ook voor diensten als Maps is het noodzakelijk dat Google precies weet waar je bent. Om die reden is de optie locatiegeschiedenis verzamelen standaard ingeschakeld, of doe je dit zonder dat je er erg in hebt.

Het is fijn dat Google je op deze manier van dienst probeert te zijn, maar het komt wel met een groot offer: je geeft je privacy volledig op. De zoekmachinegigant weet namelijk altijd waar je (geweest) bent. Vanzelfsprekend is het mogelijk om het opslaan van je locatiegeschiedenis uit te schakelen. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is de betreffende schakelaar om te zetten in het instellingenmenu. Maar daarmee ben je er nog niet. Je moet namelijk ook nog een tweede schuif omzetten: die van web- en appactiviteiten. Doe je dat niet, dan verzamelt Google nog steeds jouw locatiegegevens.

De Consumentenbond is van mening dat Google hierover niet openlijk en eerlijk communiceert. Samen met een aantal andere Europese consumentenorganisaties trekt de Bond gezamenlijk op tegen deze praktijken van Google. Ze menen dat de zoekreus cruciale informatie verbergt voor gebruikers en geen ‘ondubbelzinnige toestemming’ vraagt. En dat is het bedrijf wel verplicht volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Google logo

Moto G7 Play en Moto G7 Power

Niet deze week, maar de week ervoor zagen we de Motorola Moto G7 en Moto G7 Plus voorbijkomen. Dat zijn wellicht niet de enige toestellen in deze reeks die we kunnen verwachten. In de database van de FCC verscheen de Motorola Moto G7 Play. Zodoende hebben we nu enigszins een beeld wat we straks kunnen verwachten. Zo lazen we dat het beeldscherm een inkeping of ‘notch’ krijgt, vergelijkbaar met de iPhone XR. Ook werd er gesproken over een Snapdragon 632, koptelefoonaansluiting en USB-C poort. Waar we ons wel zorgen over maken is de batterij. Als we de documentatie van de Amerikaanse test- en keuringsinstantie mogen geloven bedraagt de accucapaciteit slechts 2820 mAh. Dat zou een flinke achteruitgang zijn in vergelijking met de Moto G6 Play, die een 4000 mAh batterij heeft.

Aan de andere kant komt Motorola mogelijk ook met een smartphone op de proppen die een hele forse batterij heeft: de Motorola Moto G7 Power. Volgens de FCC heeft deze een 5000 mAh batterij. Zo veel power onder de motorkap zien we zelden, en al helemaal bij Europese toestellen. De Huawei Mate 20 Pro heeft momenteel een van de grootste batterijen in de industrie, namelijk 4200 mAh. Verder wordt de Moto G7 Power in verband gebracht met een 6,2 inch groot scherm, een Snapdragon 632 processor en Android 9.0 Pie.

Leesvoer voor het weekend

Het jaar nadert zijn einde. Dat is voor ons alle reden om terug te blikken op afgelopen jaar. In vogelvlucht neemt Anton jullie mee langs de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen van afgelopen jaar. Hij staat onder meer uitgebreid stil bij de opkomst (en ondergang?) van de ‘notch’, de vele nieuwe technieken die we hebben gezien en opvouwbare telefoons. Over deze onderwerpen en meer lees je alles in ons jaaroverzicht.

Jaaroverzicht: 2018 in vogelvlucht

Jaaroverzicht: 2018 in vogelvlucht

1 dec 2018 - Het afgelopen jaar was wederom een bewogen jaar op de smartphonemarkt. We hebben veel nieuwe smartphones, technologische ontwikkelingen en trends gezien. Nu het jaar zijn einde nadert, is dat de uitgelezen kans om de belangrijkste hoogtepunten aan te stippen. Van de problemen bij Samsung en Apple tot aan opvouwbare telefoons, alles komt voorbij in het jaaroverzicht.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden