Vergelijk 2.465.644 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Consumentenbond klaagt Google aan vanwege locatiegegevens

Nieuws Consumentenbond klaagt Google aan vanwege locatiegegevens
Door ,

Elke Android-smartphone is verrijkt met een flink aantal Google-apps. De een nog nuttiger dan de ander, maar daar betaal je ook een prijs voor, namelijk je persoonlijke gegevens. De Consumentenbond dient nu een aanklacht in tegen Google vanwege het verzamelen van de locatiegeschiedenis.

Smartphones zijn door de jaren heen een stuk slimmer geworden. Niet in de laatste plaats vanwege de alsmaar beter wordende applicaties die er te vinden zijn. Dit geldt ook voor Google-applicaties, alhoewel je deze vaak niet eens hoeft te zoeken; het merendeel is voorgeïnstalleerd. Denk aan Google Agenda voor je dagelijkse planning, Gmail voor je tekstverkeer en Google Maps voor de snelste route naar je werk en terug. Dat deze diensten in den beginne 'gratis' worden aangeboden, heeft natuurlijk wel een prijs. Die prijs is jouw dataverkeer. Simpel gezegd: Google verzamelt jouw gegevens, om vervolgens bijvoorbeeld zo gericht mogelijke advertenties weer te geven.

Consumentenbond klaagt Google aan

Deze praktijken zijn al jarenlang bezig, maar de Consumentenbond lijkt nu ook eindelijk wakker te zijn geworden. Naar aanleiding van een onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerrådet wil het namelijk actie gaan ondernemen. De Noorse organisatie concludeert dat Google met het ontwerp van de functie 'Locatiegeschiedenis' haar gebruikers op foutieve wijze probeert over te halen om deze feature in te schakelen. Als gevolg hiervan heeft Google toestemming om jouw data op te vangen.

google locatiegeschiedenis

Locatiegeschiedenis is echter niet de enige feature waarmee Google gegevens verzamelt. Ook de optie 'Web- en Appactiviteiten' houdt gegevens over je locatie bij. Heb je dus je locatiegeschiedenis uitgeschakeld, dan is het voor Google mogelijk om via een omweg alsnog locatiedata te verzamelen. Volgens de Consumentenbond staat de feature 'Web & App-activiteit' op 54 procent van alle Android-toestellen ingeschakeld. De helft van de consumenten wist niet dat Google op deze manier alsnog locatiedata kan opslaan. Logischerwijs zou je kunnen stellen dat ongeveer een kwart van de gebruikers dit niet op prijs stelt, maar de Consumentenbond geeft hier geen exacte cijfers voor.

De Nederlandse Consumentenbond gaat samen met soortgelijke organisaties uit Zweden, Noorwegen en Tsjechië nu een aanklacht indienen vanwege Google's beleid. De zoekgigant heeft al in een reactie laten weten dat het de Noorse onderzoeksresultaten nader zal bekijken. Locatiegeschiedenis maakt volgens het bedrijf een aantal diensten mogelijk, waaronder het voorspellen van de drukte op de weg. Pauzeert een gebruiker deze functie, dan maakt Google (volgens Google zelf) duidelijk dat het mogelijk nog steeds locatiegegevens verzamelt en gebruikt voor een betere gebruikservaring.

 

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden