Vergelijk 2.436.434 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Jaaroverzicht: 2018 in vogelvlucht

Nieuws Jaaroverzicht: 2018 in vogelvlucht
Door ,

Het afgelopen jaar was wederom een bewogen jaar op de smartphonemarkt. We hebben veel nieuwe smartphones, technologische ontwikkelingen en trends gezien. Nu het jaar zijn einde nadert, is dat de uitgelezen kans om de belangrijkste hoogtepunten aan te stippen. Van de problemen bij Samsung en Apple tot aan opvouwbare telefoons, alles komt voorbij in het jaaroverzicht.

In 2018 zagen we vele nieuwe trends en rages in de smartphonewereld. Daar staan we in dit artikel uitgebreid bij stil. Maar voordat we deze behandeling is het goed om eerst even kort terug te blikken op 2017. Wat waren toen ook al weer de belangrijkste ontwikkelingen op smartphonegebied?

2017 in een notendop

In 2017 zagen we de eerste zogeheten edge-to-edge displays: beeldschermen die zo groot zijn dat ze bijna de hele oppervlakte aan de voorzijde bestrijken. Ze worden gekenmerkt door een grotere beelddiagonaal, hogere schermresolutie en een afwijkende beeldverhouding. Het was LG die deze trend inzette met de LG G6. Vele fabrikanten volgden het voorbeeld, waaronder Samsung, Apple, Huawei en OnePlus met hun vlaggenschepen. Het waren overigens niet alleen de topmodellen die dergelijke schermen hadden: ook middenklassers als de LG Q6, Huawei Mate 10 Lite en Wiko VIEW Prime hadden een voorkantvullend scherm.

Een andere belangrijke ontwikkeling die we in 2017 zagen, was de comeback van Nokia. HMD Global, een Fins technologiebedrijf dat tot op de dag van vandaag voor een deel gerund wordt door oud-medewerkers van Nokia, maakte licentieafspraken met Nokia over het gebruik van haar merknaam. De komende tien jaar mogen zij exclusief nieuwe Nokia-telefoons op de markt brengen. En daar hebben ze goed gebruik van gemaakt. Van de kleine en betaalbare Nokia 3 tot aan de duurdere Nokia 8 en alles er tussenin zagen we in 2017 voorbijkomen. Ook afgelopen jaar verscheen de ene na de andere nieuwe Nokia-telefoon. Vooralsnog is de Nokia 8 Sirocco het high-end vlaggenschip van HMD Global, maar geruchten over een Nokia 9 PureView met vijf cameralenzen gaan al een tijdje de ronde. Volgens de laatste berichten krijgen we deze begin volgend jaar te zien, mogelijk op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona.

HMD Global

Op 1 januari 2017 trad de nieuwe, verscherpte Telecomwet in werking. Eén van de gevolgen is dat telecomaanbieders verplicht zijn om een inkomenstoets af te nemen. Daarmee kunnen ze vaststellen of klanten in staat zijn om een lening aan te gaan die hoort bij een abonnement met toestel. Als je een telefoon bij je abonnement neemt die een waarde van 250 euro of meer heeft, volgt er zelfs een registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Gelukkig zijn er manieren om de dans te ontspringen, waarover je alles leest in dit artikel.

Een andere belangrijke ontwikkeling is dat we sinds juni 2017 niet langer roamingkosten hoeven te betalen als we bellen, sms’en of data verbruiken binnen de EU. De bundel die je in je eigen land bij jouw provider afneemt mag je kosteloos gebruiken in alle 28 EU-lidstaten. Er is echter één uitzondering op de regel: van Nederland naar het buitenland bellen. Daar zijn nog wel aanvullende kosten aan verbonden. Deze uitzondering is in het leven geroepen, omdat Europese politici menen dat ingezetenen in eigen land alternatieven hebben om contact te leggen.

In 2017 verschenen de eerste smartphones met Android One, zoals de Xiaomi Mi A1 en HTC U11 Life. Dit is een initiatief van Google om de versplintering van haar eigen besturingssysteem tegen te gaan. Niet de smartphonefabrikant, maar Google neemt deze zorgplicht op zich. Dat betekent dat je veel vaker updates tegemoet kunt zien, zowel software-updates als beveiligingspatches.

HTC U11 Life

Een terugblik op 2018

 Zoals je ziet gebeurde er veel in 2017. Als je alles nog een keer op je gemak wilt doornemen, lees dan dit artikel. Nu gaan we verder met het onderwerp van dit stuk: terugblikken op het afgelopen jaar. 

De notch

Als er één trend is geweest die in 2018 furore maakte, is het wel de notch. Het begon allemaal in september 2017, toen Apple de iPhone X presenteerde, de eerste smartphone van de fabrikant met een inkeping aan de bovenkant van het scherm. Technisch gesproken ging Essential de Amerikaanse techreus voor met de Essential PH-1, maar de echte doorbraak volgde nadat Apple haar nieuwste vlaggenschip deze uitsparing gaf. Vandaar dat de lancering van de iPhone X als startpunt wordt genomen voor deze trend.

De notch is een designkeuze die uit noodzaak is voortgekomen. Smartphoneproducenten wilden enerzijds hun telefoons een zo groot mogelijk scherm geven. Anderzijds beseften ze dat er ruimte nodig was voor onderdelen als de selfiecamera, het oorstuk en allerhande sensoren. De techniek was nog niet zo goed doorontwikkeld dat deze zaken achter het beeldscherm verwerkt konden worden, en werden andere oplossingen niet als volwaardig alternatief gezien. De notch is dus geen stilistische overweging van fabrikanten, maar een technisch haalbaar alternatief.

Of we ook volgend jaar de notch nog veelvuldig zullen terugzien is moeilijk te zeggen. Het is een gegeven dat er praktische en technische alternatieven zijn die een gleuf in het scherm overbodig maken. Apple heeft reeds aangegeven de notch liever kwijt dan rijk te zijn, maar de meest recente vlaggenschepen hebben er allemaal een.

iPhone X

En Samsung maakt er allerlei grappen en grollen over ten koste van Google. Vlak na de lancering van de Google Pixel 3 XL reageerde de Koreaanse smartphonemaker op een opmerking van een twitteraar dat de notch van het toestel zo groot is door “you can land a plane on it” te roepen. Overigens gaat Samsung wellicht ook overstag en kunnen we binnenkort de eerste Galaxy-telefoon met het zogeheten Infinity O-display verwachten. Deze heeft een klein gaatje in de linkerbovenhoek, waar hoogstwaarschijnlijk de selfiecamera komt. Ook Huawei werkt naar verluidt aan een toestel met een vergelijkbaar concept.

Ambient Flow

Van betaalbare middenklassers tot peperdure high-end vlaggenschepen: de notch was afgelopen jaar overal te zien. En niet alleen bij de grootste smartphonefabrikanten ter wereld, ook kleinere spelers als Asus, Wiko en HMD Global deden er vrolijk aan mee. Er was één bedrijf die haar eigen pad bewandelde en niets aantrok van wat de rest deed: Sony.

De telefoons van Sony werden jarenlang gekenmerkt door het OmniBalance design. Zowel de voor- als achterkant waren plat om ze hun strakke en slanke design te geven. De vingerafdruksensor vonden we dan ook niet aan de achterkant, maar in de zijkant van de behuizing. En ook de koptelefoonaansluiting was altijd trouw van de partij.

2018 gaat de geschiedenisboeken in dat het Japanse elektronicaconcern afscheid nam dit herkenbare en iconische design. OmniBalance maakte plaats voor Ambient Flow. De nieuwste toestellen van Sony, waaronder de Sony Xperia XZ3, hebben achterop niet langer een plat paneel, maar een gebold design. Op deze manier wil Sony haar toestellen een meer ergonomisch design geven die nog beter in de hand liggen dan de voorgaande generaties. Een ander aspect dat Sony aan haar telefoons veranderde, is de locatie van de vingerafdruksensor. Waar we deze voorheen in de aan/uitknop van vonden is deze verhuisd naar de achterkant. Hoewel er over beide locaties iets te zeggen valt, hebben we in onze reviews wel betwist dat de huidige plaatsing niet ‘je van het’ is. Dat komt omdat de scanner wel erg ver onder de primaire camera is geplaatst, waardoor hij op de tast niet altijd even makkelijk te vinden is. Tot slot nam Sony afscheid van de koptelefoonaansluiting, waardoor een Bluetooth-headset een vereiste is om naar je favoriete muziek te luisteren.

Sony Xperia XZ3

Nieuwe generatie vingerafdrukscanner

Een audio-ingang voor je oordopjes is tegenwoordig een uitzondering dan regel in de smartphonewereld. Steeds meer fabrikanten kiezen er bewust voor om deze weg te laten, veelal om hun toestellen nog slanker en stof- en waterbestendig te maken. Ook OnePlus besloot de koptelefoonaansluiting overboord te gooien, ook al vertelden klanten constant dat ze deze niet kwijt wilden. Oprichter Pete Lau verdedigde het besluit door een ‘onvergetelijke ervaring’ te beloven, verwijzend naar de nieuwe vingerafdrukscanner.

Het loslaten van de koptelefoonaansluiting is een trend die in 2017 begon en zich in 2018 voortzette. Een nieuwe ontwikkeling is de introductie van de zogeheten in-display fingerprint sensor, een vingerafdruksensor dat zich achter het beeldscherm begeeft. Het voordeel van een dergelijke sensor is dat de vingerafdrukscanner op een natuurlijkere plaats te vinden is. Groot nadeel is dat zodra je een barstje in je scherm krijgt de sensor hoogstwaarschijnlijk niet langer werkt en reparatie een stuk duurder is dan voorheen.

Deze technologie kan op twee manieren geïmplementeerd worden: optisch en met trillingen. In het eerste geval laat het scherm licht door die de kuiltjes en patronen van je vinger scannen. Dit profiel wordt vergeleken met het opgeslagen profiel en bij een match ontgrendelt de telefoon. Het kan ook met ultrasone trillingen, maar dergelijke scanners zien we hoogstwaarschijnlijk pas volgend jaar. De Samsung Galaxy S10 wordt in dit verband als kandidaat genoemd.

OnePlus 6T Thunder Purple

Momenteel zijn er slechts een handjevol telefoons die een vingerafdruksensor achter het beeldscherm hebben. Vivo was de eerste fabrikant die deze techniek in een van haar toestellen verwerkte, namelijk de Vivo 20X Plus UD. Toestellen als de Huawei Mate RS Porsche Design, Huawei Mate 20 Pro, OnePlus 6T en Oppo RX17 Pro hebben er eveneens een. Daarmee zijn het de pioniers in de smartphonewereld. Het zou ons niet verbazen als volgend jaar meer toestellen een vingerafdrukscanner achter het beeldscherm hebben.

Uitschijfbare selfiecamera

De nieuwe lichting vingerafdrukscanner is niet de enige technologische vernieuwing die we afgelopen jaar zagen. Zoals gezegd is de notch uit noodzaak geboren en om die reden een omstreden designkeuze, zowel onder fabrikanten als onder consumenten. Smartphonemakers zijn toen gaan nadenken hoe ze een mobiele telefoon konden ontwerpen met een verlengd scherm en flinterdunne randen, zonder inbreuk te doen aan de gebruikservaring. Daarvan hebben we afgelopen jaar diverse voorbeelden gezien.

Wederom beet Vivo de spits af, ditmaal met een concepttelefoon genaamd de Vivo Apex. Daarmee liet het bedrijf zien wat er op technisch vlak allemaal mogelijk is. Dit toestel had aan de bovenkant een kleine camera die naar binnen en buiten schoof als je een selfie wilde schieten. Het volgende toestel met een verschuifbaar mechanisme dat we zagen was de Oppo Find X. Hij heeft een leuk en creatief design en doet ons denken aan de slider-telefoons van vroeger. Op de bouwkwaliteit valt echter iets af te dingen, zoals Zack Nelson van het populaire YouTube-kanaal JerryRigEverything pijnlijk duidelijk maakt in de onderstaande video. Ook het interne schuifmechanisme kleven nadelen. Naar schatting geeft deze er na 50.000 keer open en dicht schuiven de brui aan, zo bevestigde Oppo. We moeten dit euvel echter niet overdrijven: dat is vergelijkbaar met twee jaar lang zo’n 75 keer per dag een selfie schieten.

Naast de Vivo Apex en Oppo Find X hebben we dit jaar nog meer smartphones gezien met een slider voor de selfiecamera. Denk aan de Xiaomi Mi Mix 3, Honor Magic 2 en Lenovo Z5 Pro. Met uitzondering van de Oppo Find X zijn geen van deze toestellen verkrijgbaar in Nederland. Mocht je hier oprecht interesse in hebben, zul je ze vanuit het buitenland moeten laten exporteren. Of Oppo’s smartphone overwegen en de gebrekkige bouwkwaliteit op de koop nemen.

Gorilla Glass 6

Corning presenteerde in juli de zesde generatie Gorilla Glass. Daarmee volgt het de twee jaar oude Gorilla Glass 5 op. Het scherm van jouw smartphone wordt hierdoor nog beter beschermd tegen valschade. Naar eigen zeggen overleeft het scherm tot 15 keer een val van één meter hoogte. Zijn voorganger overleefde gemiddeld 11 keer een val van dezelfde hoogte. Dat is te danken aan de nieuwe samenstelling van het glas. Corning maakt Gorilla Glass 6 door ionen op het oppervlak van het glas te zetten, die op deze manier een dieper gelegen staat van compressie veroorzaken. Daardoor breekt het glas niet zo snel als het met een harde val in aanraking komt met de grond. Onder meer de OnePlus 6T en Asus ROG Phone hebben Corning Gorilla Glass 6.

Meer, meer en nog meer camera’s

Enkele jaren geleden hadden smartphones één camera aan de achterkant. In 2016 en 2017 veranderde dit en werd de dual-camera min of meer de nieuwe standaard van de smartphone-industrie. Afhankelijk van de opzet was het hierdoor mogelijk om met de hardware het bokeh-effect toe te passen bij portretfoto’s. Daarbij is de persoon op de voorgrond haarscherp in beeld terwijl de achtergrond wazig is gemaakt. Huawei koos er geruime tijd voor om naast een RGB-lens een monochrome camera te plaatsen om zo meer details en scherpte aan foto’s toe te voegen. In enkele gevallen kreeg het camerasysteem tot 2x optische zoom. Dat betekent dat je kunt inzoomen zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit.

Huawei Mate 20 Pro

Twee camera’s was een veelbelovende ontwikkeling, maar voor sommigen was dat nog niet genoeg. Het afgelopen jaar hebben we diverse toestellen gezien met drie of vier camera’s. Net als met de dubbele hoofdcamera heeft Huawei wederom het voortouw genomen in deze trend. De Chinese smartphonemaker lanceerde het afgelopen jaar de Huawei P20 Pro, Huawei Mate 20 en Huawei Mate 20 Pro, die ieder drie camera’s hebben. Ook Samsung deed mee met deze trend met de Samsung Galaxy A7 (2018) en Samsung Galaxy A8 (2018).

Er is echter één toestel dat momenteel de kroon spant. Dat is de Samsung Galaxy A9 (2018). Deze middenmoter verschuilt maar liefst vier camera’s aan de achterkant. Naast een reguliere 24-megapixelcamera beschikt hij tevens over een 10-megapixeltelefotolens, een 8-megapixelcamera met een ultragroothoeklens van 120 graden en een 5-megapixeldieptecamera. Voor iedere situatie heb je de juiste lens op zak. Eén bedrijf houdt voet bij stuk en weigert om haar telefoons twee of meer lenzen te geven aan de achterzijde: dat is Google. Zowel de Google Pixel 3 als de Google Pixel 3 XL hebben achterop een enkele 12.2-megapixelcamera. Opmerkelijk genoeg hebben ze voorop wel een dubbele 8-megapixelselfiecamera.

Opmars Nokia zet door, Sharp maakt comeback naar Europa

2017 markeerde de grote terugkeer van het merk Nokia. HMD Global lanceerde toen de ene na de andere Nokia-telefoon, waaronder de immens populaire Nokia 6. Afremmen komt niet voor in het woordenboek van HMD: resoluut en vastberaden onthulden de Finnen de ene na de andere nieuwe Nokia-smartphone. In plaats van een jaartal achter de naam het toestel te plakken, herken je ze aan de toevoeging .1, of .1 Plus. Voorbeelden daarvan zijn de Nokia 5.1 (Plus), Nokia 6.1 (Plus) en Nokia 7.1 (Plus). Het meest exclusieve toestel in het assortiment van het Finse techbedrijf is de Nokia 8 Sirocco met onder meer een 5,5 inch groot OLED-scherm en Qualcomm Snapdragon 835 onder de motorkap.

Een andere opvallende naam die we afgelopen jaar tegenkwamen is Sharp. Je kent het Japanse technologiebedrijf wellicht van haar televisies, kopieerapparaten en magnetrons, maar ze maken ook smartphones. In haar moederland heeft het bedrijf haar sporen inmiddels verdiend op de smartphonemarkt. Sharp gaat nu hetzelfde problemen in Europa. Om dat te realiseren lanceerde de fabrikant in september drie nieuwe smartphones op de IFA-beurs in Berlijn: de Sharp B10, Sharp Aquos C10 en Sharp Aquos D10. Vooralsnog is alleen het laatstgenoemde model verkrijgbaar in ons land, de anderen volgen hoogstwaarschijnlijk op een later tijdstip.  

Razer Phone 2

Gaming smartphones

Na de Nokia N-Gage en Sony Ericsson Xperia PLAY was het lange tijd stil op het vlak van gaming telefoons. In 2017 doorbrak Razer deze periode van stilte met de Razer Phone. Het was een smartphone die ‘door en voor gamers’ was ontwikkeld en alles met zich draagt wat je van een moderne smartphone mag verwachten. Denk aan een groot beeldscherm met hoge verversingssnelheid en UltraMotion technologie voor zero lag response, twee grote front-facing stereo speakers met certificering van THX, high-end specificaties, een forse accu en een vloeibaar koelsysteem.

Met de Razer Phone legde Razer de lat hoog voor gaming telefoons. Dat weerhield andere fabrikanten er echter niet van om hun eigen variant uit te brengen. Daarvan zagen we het afgelopen jaar vele voorbeelden. Denk aan de Xiaomi Black Shark, Nubia Red Magic, Xiaomi Black Shark Helo, Asus ROG Phone en Honor Play. Ook Razer lanceerde een nieuwe gaming smartphone: de Razer Phone 2. Ieder toestel heeft zijn eigen onderscheidende kenmerken, zoals het beeldscherm, interne en externe koeling, batterijduur, LED-verlichting of de mogelijkheid om gaming accessoires aan de telefoon te koppelen.

De meeste van de bovengenoemde toestellen zijn verkrijgbaar in ons land, zij het dat je een aanzienlijk bedrag op tafel moet leggen voordat je ze in huis hebt. In dat opzicht is het een relevante vraag in hoeverre gaming smartphones zich onderscheiden van premium vlaggenschepen, waarvoor je nagenoeg hetzelfde bedrag of minder op tafel moet leggen. Helaas hebben we geen glazen bol op de redactie die ons kan meer kan vertellen over de potentie en toekomst van gaming telefoons. Het is in ieder geval goed om te weten dat die-hard gamers in ieder geval meer dan genoeg alternatieven hebben om naar uit te kijken.

De geschiedenis van gaming smartphones

De geschiedenis van gaming smartphones

21 apr 2018 - Gaming smartphones, we zien ze steeds vaker verschijnen. Het zijn nicheproducten waarmee smartphonefabrikanten twee werelden proberen te verenigen in één product. Maar hoe succesvol zijn ze eigenlijk? Hoe onderscheiden ze zich van ‘normale’ vlaggenschepen? En wat zijn de perspectieven voor deze toestellen? In dit artikel staan we uitgebreid stil bij het verleden, het heden en de toekomst van gaming smartphones.

Taferelen bij Samsung en Apple

Als grootste smartphoneproducent ter wereld kijken we altijd vol genoegen naar Samsung. Ieder jaar lanceert de Koreaanse telefoonmaker nieuwe toestellen in de Galaxy S- en Galaxy Note-reeks, de paradepaardjes van het bedrijf. Dit jaar waren dat de Samsung Galaxy S9, Samsung Galaxy S9 Plus en Samsung Galaxy Note 9. Iedereen heeft altijd grootse verwachtingen van deze toestellen, zeker als je nagaat dat de vlaggenschepen van vorig jaar talloze keren in de prijzen vielen. Ze werd de Samsung Galaxy S8 door de vakjury van de Mobile Choice Consumer Awards benoemd tot ‘smartphone van het jaar’.

Dat schept hoge verwachtingen. Deze wist Samsung dit jaar niet waar te maken. Zowel de Galaxy S9 (Plus) als de Galaxy Note 9 waren niet zo populair onder consumenten en zakelijke klanten als gedacht. Volgens schattingen van analisten verkocht Samsung in het derde kwartaal maar liefst 13 procent minder smartphones in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dan hebben we het al gauw over zo’n 10 miljoen mobiele telefoons.

Om die reden is de sfeer bij Samsung om te snijden, zo meldden Koreaanse media. Met name Dong-jin Koh, het hoofd van de smartphonedivisie bij Samsung, zou de wind flink van voren hebben gekregen van de bestuurlijke top. De topman zou alles in het werk stellen om volgend jaar betere resultaten te boeken. Dat wil hij naar verluidt bereiken met de Samsung Galaxy S10 (Plus) en Samsung Galaxy F, Samsungs eerste smartphone met een opvouwbaar scherm.

Samsung, Galaxy S9

Ook Apple had het afgelopen jaar haar ups-and-downs. In september waren alle ogen gericht op het bedrijf vanwege de presentatie van de nieuwste iPhones: de iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max. Hoewel Apple er een handje naar heeft haar nieuwste vlaggenschepen grootser voor te stellen dan ze daadwerkelijk zijn, lijkt het erop dat recensenten en consumenten dat goed in de smiezen hadden. Over de gehele linie kregen de telefoons veel positieve en lovende recensies, hoewel er ook enkele harde noten werden gekraakt over onder meer de kwaliteit van de selfiecamera (ook wel beautygate genoemd). De hoge adviesprijs van 1.159 euro en meer voor de instapmodellen rechtvaardigde het niet om direct naar de winkel te rennen en te upgraden. De iPhone XR kreeg in de media veel kritische opmerkingen over de lage schermresolutie.

Vergelijking: iPhone XS, iPhone XS Max of iPhone XR?

Vergelijking: iPhone XS, iPhone XS Max of iPhone XR?

15 sep 2018 - Apple heeft drie nieuwe smartphones gelanceerd: de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR. Hoogste tijd dus om alle drie de toestellen naast elkaar te leggen en met elkaar te vergelijken. We kijken niet alleen naar de onderlinge verschillen, maar ook de overeenkomsten.

De precieze verkoopcijfers van de iPhones maakt Apple niet langer bekend. Voor ons is het dus lastig om in te schatten hoe Apple ervoor staat. Analisten claimden dat Apple, daar waar mogelijk, het aantal orders bij toeleveranciers naar beneden bijstelde, omdat de verkoop van de nieuwste modellen tegenviel. Om die reden zou het bedrijf de productie van de iPhone X hebben hervat, die aanvankelijk direct na de lancering van de iPhone XS (Max) was gestaakt. Vol spanning wachten we het begin van het nieuwe jaar af, als Apple met haar kwartaalcijfers op de proppen komt.

Opvouwbare telefoons

In onze vooruitblik over 2018 spraken we onze verwachtingen voor komend jaar uit. Eén van de dingen die we daarin noemden was de opkomst van smartphones met opvouwbare schermen. Een aantal jaar daarvan maakten we kennis met de eerste demonstratie- of referentiemodellen, maar een eerste commercieel verkrijgbare opvouwbare smartphone was toen nog toekomstmuziek. En zowaar, afgelopen jaar hebben we er twee gezien.

De eerste was afkomstig van een Amerikaans techbedrijf genaamd Royale. Begin november introduceerde zij de Royale FlexPai. Om het beeldscherm open en dicht te vouwen heeft hij een scharnier aan de achterkant. Zodra je hem openslaat krijg je een 7,8 inch groot OLED-scherm te zien. Daaronder is hij volgepropt met krachtige hardware, waaronder een Snapdragon 8150, 8GB werkgeheugen, 256GB intern geheugen en een 16- en 20-megapixelcamera. Als besturingssysteem wordt hij met Water OS 1.0 geleverd, een custom ROM die gebaseerd is op Android 9.0 Pie. Heikel puntje is dat de Royale FlexPai alleen als ‘developer model’ verkrijgbaar is en dat je flink in de buidel moet tasten: deze kost 1.160 euro, best wel prijzig voor een referentieapparaat.

Royale FlexPai

Enkele dagen na Royale kwam Samsung met haar visie op de opvouwbare smartphone. Een naam heeft hij niet, maar dat was ook niet relevant: alles draaide immers om het scherm, door Samsung omgedoopt tot het Infinity Flex Display. Hoe deze precies in elkaar -naar binnen en buiten vouwt- steekt wilde Samsung niet kwijt, wel hebben we een aardig beeld het Koreaanse techbedrijf heeft voor het 7,3 inch grote scherm. Het bedrijf heeft deze opgedeeld in drie delen, wat inhoudt dat je tussen drie applicaties tegelijkertijd kunt schakelen. Samsung verwacht dat deze feature standaard ingebouwd is in Android Q, die Google naar verwachting halverwege volgend jaar presenteert.

Waar Samsung bij de presentatie van haar opvouwbare telefoon meer over kwijt wilde, is de user interface. Samsung Experience gaat verdwijnen en maakt plaats voor One UI. De nieuwe interface doet onder meer iets aan het kleurgebruik van de schil over het besturingssysteem en de manier waarop we het beeldscherm nu gebruiken. Wil je meer weten over One UI? Lees dan het onderstaande artikel.

Samsung One UI: waardige opvolger van Samsung Experience?

Samsung One UI: waardige opvolger van Samsung Experience?

8 nov 2018 - Samsung heeft de opvolger van Samsung Experience officieel uit de doeken gedaan. De naam One UI klinkt op het eerste oog misschien niet zo spectaculair, maar het brengt toch heel wat veranderingen met zich mee. Wij zetten voor je op een rijtje wat je ervan mag verwachten.

Tot slot

Zoals je ziet hebben smartphonefabrikanten het afgelopen jaar niet stilgezeten en hebben we vele nieuwe trends en ontwikkelingen gezien. Het is een teken dat er nog genoeg te innoveren valt. Wat betekent dat voor volgend jaar? Welke nieuwe ontwikkelingen kunnen we verwachten? En wat valt er dus voor jou te kiezen? In ons volgende achtergrondartikel kijken we naar de trends die we in 2019 kunnen verwachten.

Apple iPhone XS beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 42,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 50,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 7000 € 46,00 € 11,00 Bekijken
Ben 24 mnd onbeperkt 5000 € 38,00 € 145,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 36,50 € 196,00 Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 44,00 € 120,00 Bekijken
Alle Apple iPhone XS aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden