Vergelijk 3.251.603 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Smartphoneverkoop flink onderuit in derde kwartaal

Nieuws Smartphoneverkoop flink onderuit in derde kwartaal
Door ,

In de maanden juli, augustus en september hebben we met z’n allen minder smartphones gekocht. Volgens onderzoekers gingen er in het derde kwartaal iets meer dan 355 miljoen smartphones over de toonbank wereldwijd. In dezelfde periode een jaar eerder waren dat er nog bijna 378 miljoen. Benieuwd wie de grote verliezer is? Lees dan snel verder.

Ieder kwartaal publiceert het IDC de Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker. Daarin geven de medewerkers van het Amerikaanse onderzoeksbureau hun inzichten over de ontwikkeling van de wereldwijde smartphonemarkt. Op deze manier zien we niet alleen regelmatig verschuivingen optreden tussen fabrikanten onderling, maar tevens welke kansen smartphonemakers niet benutten en wat de verwachtingen voor de komende maanden zijn. Al met al best interessante lectuur om eens door te nemen. Dat zullen we jullie echter besparen en geven we jullie een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen en hoofdlijnen.

China

Laten we eerst de globale cijfers erbij pakken. Daaruit blijkt dat er naar schatting -vrijwel geen enkele fabrikant geeft exacte verkoopcijfers- wereldwijd 355,2 miljoen smartphones werden verkocht in het derde kwartaal. In dezelfde periode een jaar eerder waren dat er nog 377,8 miljoen. Een simpele rekensom leert ons dat er de afgelopen drie maanden 6 procent minder mobiele telefoons zijn verkocht in vergelijking met afgelopen jaar.

De onderzoekers van het IDC benadrukken dat de smartphoneverkoop hiermee voor het vierde opeenvolgende kwartaal daalt. Volgens de marktonderzoeker zijn er twee oorzaken aan te wijzen voor deze daling. Allereerst verkocht Samsung, de grootste smartphoneproducent ter wereld, minder Galaxy-telefoons. Naar schatting wisten de Koreanen 11,1 miljoen minder Galaxy-telefoons aan de man te brengen dan vorig jaar, wat goed is voor een daling van 13,4 procent. Met dit resultaat is Samsung de grote verliezer op de smartphonemarkt in het derde kwartaal.

De tweede oorzaak voor de afgenomen smartphoneverkoop vinden we in China. Dat is de grootste regio ter wereld, waar de groei de afgelopen jaren het grootst was en ongeveer een derde van alle nieuwe smartphones worden verkocht. Uitgerekend hier daalde de verkoop van mobiele telefoons voor het zesde kwartaal op rij. Onderzoekers verwachten dat de verkoop volgend jaar weer aantrekt, onder meer door de komst van opvouwbare smartphones en 5G-ondersteuning.

IDC verkoopcijfers smartphonemarkt (november 2018)

Winnaars en verliezers

We zeiden net al dat Samsung de grootste verliezer is in het derde kwartaal. Ondanks de lagere verkoopaantallen behouden de Koreanen hun koppositie op de eerste plaats als grootste smartphoneproducent ter wereld. Het is zonneklaar dat vlaggenschepen als de Samsung Galaxy S9 (Plus) en Samsung Galaxy Note 9 het niet zo goed doen als verwacht. De Koreanen voelen de hete adem van Huawei in hun nek. Het Chinese techbedrijf weet diverse kwartalen op rij steeds meer telefoons te verkopen. Volgens de laatste schattingen gingen er in juli, augustus en september 52 miljoen over de toonbank, een toename van 32,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Met vlaggenschepen als de Huawei P20 Pro en onlangs gepresenteerde Huawei Mate 20 Pro weet het bedrijf zich als volwaardig alternatief te positioneren tussen Samsung en Apple.

Over Apple gesproken: de Amerikanen hebben nog altijd niet de tweede plek weten terug te veroveren van Huawei. Afgelopen week maakte Apple haar laatste kwartaalcijfers bekend. Daaruit bleek dat ze in de afgelopen drie maanden 46,9 miljoen smartphones hadden verkocht. Dat is nagenoeg evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. Moeten we erbij zeggen dat het derde kwartaal over het algemeen niet het beste kwartaal is voor Apple. De nieuwste iPhones -in dit geval de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR- werden pas in september aangekondigd en liggen sinds kort bij ons in de schappen. De verkoopcijfers van deze toestellen zien we pas begin 2019 in de kwartaalcijfers.

Net als Huawei doet Xiaomi het erg goed op de smartphonemarkt. Dat is te danken aan populaire toestellen als de Xiaomi Mi A2, die deelneemt aan het Android One programma van Google. Het techbedrijf verkocht 34,3 miljoen smartphones in het derde kwartaal, oftewel 12,4 procent meer telefoons dan afgelopen jaar. Oppo zag haar marktaandeel licht toenemen van 8,1 procent naar 8,4 procent, ondanks dat het minder smartphones verkocht. Maar dankzij modellen als de Oppo Find X en Oppo R17 (Pro) krijgt de Chinese telefoonmaker op internationaal niveau steeds meer aandacht.

Bron

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden