Vergelijk 4.227.506 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Hier komt de naam iPhone XR vandaan

Nieuws Hier komt de naam iPhone XR vandaan
Door ,

Nog even en de verkoop van de iPhone XR gaat van start. Vanaf het eerste moment vonden we het al een vreemde naam. De letter -X staat spreek je uit als 10, maar waar staat de letter -R voor? Phil Schiller, het hoofd van Apple’s marketingafdeling, doet een boekje open over de naamgeving van het vlaggenschip.

Ieder jaar in september onthult Apple één of meerdere nieuwe iPhones. Het is een jaarlijks terugkerend ritueel. Dit jaar is dat niet anders. Half september presenteerde de Amerikaanse techreus maar liefst drie nieuwe vlaggenschepen: de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR. De eerste twee liggen sinds eind september bij ons in de schappen, de derde is vanaf aanstaande vrijdag verkrijgbaar (maar wel nu al te reserveren).

Autowereld

De naamgeving van Apple is redelijk consequent. Na de iPhone 4 verscheen de iPhone 4S, het jaar daarop de iPhone 5, om opgevolgd te worden door de iPhone 5S. Apple houdt dit stramien aan en introduceerde in 2014 de aanvulling -Plus. Deze aanduiding is voor iPhones met een 5,5 inch groot display. Maar dan verschijnt in 2017 de iPhone X. Deze naam is begrijpelijk: Apple viert dat jaar het tienjarige jubileum van de iPhone en de letter -X is immers het Romeinse cijfer 10. In dat licht kunnen we de naam iPhone XS ook wel begrijpen, want het is de opvolger van de iPhone X. XS Max is een overtreffende trap van de -Plus varianten vanwege zijn nog grotere scherm. Dus ook deze naam kunnen we deduceren.

Zo nu en dan houdt Apple er zijn eigen logica op na. Een goed voorbeeld daarvan is de iPhone 3GS, waarbij 3G een verwijzing was naar het 3G-netwerk en de daarbij horende internetsnelheden. De iPhone 5C wijkt eveneens af van de naamgeving die Apple erop nahoudt. Hetzelfde geldt voor iPhone SE uit 2016. Daarover verklaarde Apple dat -SE een afkorting is voor Special Edition: het toestel had het design van de iPhone 5S, maar de specificaties van de iPhone 6S. Om die reden was hij ‘speciaal’.

Maar hoe zit het met de iPhone XR? In een interview met Engadget geeft Phil Schiller het antwoord op deze vraag. Hij is namelijk een groot liefhebber van Porsche, Audio en andere razendsnelle bolides. Daar is de naam wellicht van afgeleid. “Ik houd van auto’s en dingen die snel gaan. De letters -R en -S worden veel gebruikt bij sportwagens om aan te geven dat ze erg bijzonder zijn”, aldus de topman tegenover de Amerikaanse techsite.

Of we dit antwoord serieus moeten nemen, of dat het een anekdote is die Schiller leuk vindt om te vertellen, of dat de topman ons op het verkeerde been probeert te zetten, is moeilijk in te schatten. Ergens klinkt het wel plausibel, want er zijn inderdaad genoeg scheurijzers die deze letters in de naam hebben verwerkt (zoals de Porsche 911 GT3 RS).

iPhone Xr

Groter bereik

Dat is uiteraard niet het enige dat Schiller over de iPhone XR zegt in het interview. Gaandeweg het vraaggesprek geeft de marketingman aan dat het Apple’s bedoeling was om een toestel op de markt te brengen die voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk was.

“Als we de bovenkant van de markt proberen te verschuiven met de iPhone XS en iPhone XS Max, hoe maken we dan iets dat betaalbaarder is voor een grote publiek? Om de algehele doelgroep van de iPhone groter te maken? Wat kunnen we doen om nog steeds een smartphone te maken die mensen kunnen vasthouden en tegelijkertijd zeggen ‘ik heb ook het allerbeste’?”

Het antwoord op deze vragen was de iPhone XR. Dankzij de A12 Bionic chip biedt hij dezelfde prestaties als zijn grote broers, maar dan voor een fractie van de prijs. Om dit te realiseren heeft Apple wel een aantal compromissen moeten sluiten. Zo heeft hij geen OLED-scherm, maar een IPS LCD-display. Waar FHD+ of QHD+ de standaard is voor premium Android-telefoons, heeft Apple ervoor gekozen om de iPhone XR geen FHD-scherm te geven. In plaats daarvan moeten we genoegen nemen met een resolutie van 1792 bij 828 pixels. Velen klagen hierover op internet. Schiller veegt deze opmerking van tafel met de volgende opmerking:

“Als je individuele pixels niet kunt zien, dan betekenen cijfers [de schermresolutie, red] helemaal niets. Ze zijn volstrekt willekeurig of arbitrair.”

Wat vinden jullie van de opmerkingen van Phil Schiller? Heeft hij een punt, of probeert hij recht te praten wat krom is? We zijn benieuwd naar jullie reacties.

Bron

Apple iPhone XR beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
T-Mobile 24 mnd 120 2000 € 37,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 55,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 100 2000 € 43,00 € 12,00 Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 63,00 € 13,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 31,00 € 163,00 Bekijken
Ben 24 mnd 300 7000 € 48,00 € 110,00 Bekijken
Alle Apple iPhone XR aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden