Vergelijk 3.033.697 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Fabrikanten gaan straks betalen voor Google-apps

Nieuws Fabrikanten gaan straks betalen voor Google-apps
Door ,

Als je een Android-telefoon koopt, is het de normaalste zaak van de wereld dat deze met Google Search, Gmail, YouTube en andere diensten van Google worden geleverd. Binnenkort is dat niet meer het geval. Om aan de eisen van de Europese Commissie te voldoen, gaat de zoekreus een licentiesysteem invoeren. Het komt er dan op neer dat smartphonefabrikanten moeten gaan betalen om de apps van Google op hun telefoons te mogen installeren.

Dat schrijft Hiroshi Lockheimer, senior vicepresident Platforms & Ecosystems , zeg maar de baas over het Android-platform, in een blog.

Misschien herinner je je nog dat Google in juli een tik op de vingers kreeg van de Europese Commissie. Margrethe Vestager, de Deense Eurocommissaris voor Mededinging, dreigede Google met een miljardenboete wegens oneerlijke concurrentie. Wat is volgens haar aan de hand? In een notendop meent ze dat Google haar concurrenten niet de ruimte gunt om te concurreren. Wie namelijk een Android-telefoon op de markt wil brengen, is verplicht om hier de diensten van Google op te installeren, zoals webbrowser Chrome en navigatie-app Maps. Doen smartphonemakers dit niet, dan krijgen ze geen toegang tot de Google Play Store en de vele honderdduizenden apps. Op deze manier houdt Google hen in een houtgreep en smoort het innovatie in de kiem, zo meent Vestager. Ze dreigde de zoekmachinegigant dan ook met een miljardenboete, die kan oplopen tot wel 10 procent van de wereldwijde jaaromzet.

'Google hangt miljardenboete boven het hoofd'

'Google hangt miljardenboete boven het hoofd'

10 jul 2018 - Google geeft smartphonefabrikanten te weinig vrijheid. De zoekmachinegigant eist namelijk dat ze de Google Play Store en groot aantal apps die door Google zelf zijn ontwikkeld op hun toestellen installeren als zij Android als besturingssysteem willen gebruiken. Oneerlijke concurrentie die niet door de beugel kan, zo meent de EU. Google moet haar beleid aanpassen, anders riskeert het bedrijf een miljardenboete.

Licentiesysteem

Daar zit Google uiteraard niet op te wachten. In de hoop daar iets aan te doen, is het internetbedrijf afgelopen week in beroep gegaan tegen de uitspraak van de Europese Commissie. Tegelijkertijd probeert Google een oplossing te bedenken hoe het de eisen van Vestager kan inwilligen. Daarvoor neemt het drie maatregelen. Om te beginnen mogen fabrikanten alternatieve Android-versies of forks uitbrengen waar de apps van Google niet op zijn geïnstalleerd.

In de tweede plaats biedt Google smartphone- en tabletfabrikanten de mogelijkheid om Google-apps af te nemen, zonder de vereiste dat Google Search en Chrome standaard zijn geïnstalleerd. Momenteel eist Google dat beide diensten als standaard zijn ingesteld op Android-apparaten om toegang te krijgen tot de Play Store. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan. Op deze manier wil Google haar besturingssysteem ook in de toekomst gratis kunnen blijven aanbieden in de Europese Economische Ruimte (EER).

En in de derde plaats gaat Google een licentiesysteem implementeren. Smartphone- en tabletproducenten die Google Search en Chrome als standaard zoekmachine en webbrowser willen instellen op hun apparaten, moeten hiervoor een licentie afsluiten. Mogelijk hangt dit samen met de bundeling van andere Google-diensten. Voor zover bekend hoeven fabrikanten hier dan niet voor te betalen. De nieuwe voorwaarden treden vanaf 29 oktober in werking voor alle nieuwe Android-smartphones en -tablets die in de EU worden gelanceerd.

Prijsstijging

Wat voor gevolgen hebben de maatregelen van Google voor ons? Eén van de mogelijkheden is dat Android-apparaten duurder worden. Google heeft weliswaar nog geen details bekendgemaakt over de prijskaartjes van de licentieovereenkomsten, maar het moge duidelijk zijn dat fabrikanten deze kosten aan ons gaan doorberekenen. Een andere optie is dat we straks Android-telefoons gaan zien waar een hoop diensten van Google op ontbreken. Om te deze te kunnen gebruiken zul je ze zelf moeten downloaden en installeren.

Wat vinden jullie van de maatregelen van Google?

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden