Vergelijk 3.050.164 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Nieuwe details over Snapdragon 8150 duiken op

Nieuws Nieuwe details over Snapdragon 8150 duiken op
Door ,

De Snapdragon 8150 is naar verluidt de opvolger van de Snapdragon 845, de octa-core processor die je momenteel in zo’n beetje alle high-end Android-telefoons vindt. Als we de geruchten mogen geloven krijgt hij acht cores waarvan de kloksnelheden kunnen oplopen tot wel 2,6 GHz. Ook de grafische rekenkracht van de chipset krijgt een behoorlijke boost.

Qualcomm is de grootste chipfabrikant ter wereld. De prestaties van de diverse processors zijn eenvoudig af te lezen aan de naam. CPU’s in de 200- en 400-reeks zijn bestemd voor budgettelefoons. Chipsets met 600 of 700 in hun naam vinden we in middenklassers. De 800-serie is de top of the line en zijn geïntegreerd in premium vlaggenschepen zoals de HTC U12 Plus, LG G7 ThinQ, OnePlus 6 en Sony Xperia XZ2 Premium.

De snelste en krachtigste processor die Qualcomm momenteel in haar assortiment heeft, is de Snapdragon 845. Deze bestaat uit acht kernen, waarvan vier krachtige en vier energiezuinige cores. Zijn opvolger belooft er een schepje bovenop te doen. Dankzij Android Headlines kennen we nu de eerste details over de Snapdragon 8150.

De Snapdragon 8150 in een notendop

Laten we beginnen met de naam. Aanvankelijk zou de opvolger van de Snapdragon 845 door het leven gaan als de Snapdragon 855. Een begrijpelijke keuze, want de Snapdragon 845 was de opvolger van de Snapdragon 835. Om onbekende reden heeft de Amerikaanse chipfabrikant ervoor gekozen om voor een andere naam te geven. Dat is de Snapdragon 8150 geworden, waarbij het extra getal de fabrikant in staat stelt om meer nuance aan te brengen in de prestaties van de CPU. Leuk om te weten: dit is de tweede rebranding in korte tijd. Onlangs besloot de fabrikant al om de productcodes voor de smartphoneprocessors te veranderen van MSM naar SDM, waarbij SDM staat voor Snapdragon Mobile.

Afijn, wat kunnen we verwachten van de Snapdragon 8150? Als we de laatste berichten mogen geloven bestaat de CPU, net als zijn voorloper, uit acht kernen (octa-core). Deze wordt gevormd door twee clusters van ieder vier kernen: vier razendsnelle ‘Gold’ cores en vier efficiënte ‘Silver’ cores. De eerste groep is in staat om kloksnelheden tot 2,6 GHz te halen, de tweede pieksnelheden die kunnen oplopen tot 1,7 GHz. De kloksnelheid ligt weliswaar niet zo hoog als de Snapdragon 845, maar wellicht heeft de Snapdragon 8150 nieuwe Kryo-kernen. Daarover geeft Android Headlines helaas geen duidelijkheid.

Wel weet de techsite dat de grafische processor of GPU een stuk sneller is. Naar verluidt heeft deze een snelheid van 650 MHz. Naar verwachting neemt de grafische rekenkracht toe met een slordige 30 procent. Dezelfde snelheidsboost zagen we bij de sprong van de Snapdragon 835 naar de Snapdragon 845. Tot slot heeft de chipset een eigen Neural Processing Unit of NPU. Deze term ken je misschien van de processors van Huawei, de HiSilicon Kirin. Hiermee probeert Huawei haar toestellen nog sneller, slimmer en zuiniger te maken.

Beschikbaarheid

Wanneer Qualcomm haar nieuwste chipset uit de doeken doet, is onbekend. Waarschijnlijk wacht de fabrikant daar niet al te lang meer mee: het einde van het jaar loert immers om de hoek. De eerste telefoons met de Snapdragon 8150 worden begin volgend jaar verwacht.

Praat mee over dit artikel

De 5 populairste smartphones

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de GSMinfo.nl nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste nieuws over smartphones en de beste aanbiedingen.

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden